Teek verwijderen bij je hond
Je hond is dol op wandelen. Maar tijdens een wandeling kan een ongewenste gast wegkruipen in zijn vacht. Teken kunnen ernstige ziektes met zich meedragen. Daarom is het belangrijk om teken te voorkomen en - als het toch zover komt - zo snel mogelijk te verwijderen. Maar hoe pak je dat aan?
Bekijk: Tekenmiddel | Tekentang
Wat zijn teken?
Een teek is een spinachtig diertje van 1 tot 3 millimeter dat zich vastzuigt aan zijn gastheer en bloed zuigt. Eenmaal volgezogen ziet de teek eruit als een grijs of bruinzwart bolletje van ongeveer 1 centimeter.
Teken zijn er het hele jaar door, maar zijn het meest actief tijdens mooi weer. Vooral in de periode van maart tot en met oktober kan het dus zomaar voorkomen dat jouw viervoeter met een teek thuiskomt.
Overal in de natuur kom je teken tegen. Ze wachten vaak in hoog gras of in struiken en laten zich dan vallen op hun gastheer. Wees dus extra alert na een lange wandeling in de bossen, heide of duinen.
Ook in je tuin kunnen teken zich schuilhouden. Bijvoorbeeld bij dichtgegroeide struiken en hoog gras. Door te maaien, wieden en snoeien houd je jouw tuin zoveel mogelijk vrij van teken. Dat is veiliger voor je hond, maar ook voor jou.
Een teek kan gevaarlijk zijn voor een hond. Circa 20% van de teken in Nederland is besmet met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Symptomen bij je hond zijn gewrichtsontstekingen met kreupelheid als gevolg, koorts, verlies van eetlust en in ernstige gevallen zelfs nierproblemen.
Daarom is het cruciaal om teken te voorkomen, en als ze er toch zijn, te verwijderen.
Hoe kan ik teken bij mijn hond voorkomen?
Het beste is om teken te voorkomen. Wij hebben alles in huis om tekenbeten en infecties te voorkomen. Je kan deze tekenmiddelen online bestellen, maar je bent natuurlijk ook altijd welkom in één van onze winkels bij jou in de buurt.
Wat het beste tekenmiddel is? Dat is maar net welke soort jij handig vindt. Daarnaast is het goed om na te gaan hoeveel risico je hond loopt. Waar je hem uitlaat bijvoorbeeld, en of hij vaak los loopt. Welk middel precies geschikt is, is daarnaast afhankelijk van zijn gewicht.
Handig om te weten: elk tekenmiddel werkt ook tegen vlooien.
Pipetje beschermt één maand
Een pipetje is een vloeistof die je druppelt in de nek van je hond, of op de huid. Soms wordt dit ook wel spot-on genoemd. De vloeistof verspreidt zich hierna over de hele huid van je hond. De vloeistof beschermt je hond vaak één maand tegen teken, vlooien en soms ook (zand)vliegen.
Tekenband beschermt langdurig
Loop je met jouw hond veel door bossen, weilanden en heides? Dan loopt je hond relatief veel risico en kan een tekenband van pas komen. Dit is een soort elastische halsband die je hond naast zijn normale halsband kan dragen. De band bevat een speciale stof die langzaam vrijkomt en je hond langdurig tegen tekenbeschermt. De meeste banden werken vijf tot acht maanden lang.
Hoe controleer ik mijn hond op teken?
Controleer je hond regelmatig op teken - zeker na een lange bos- duin- of heidewandeling. Teken kunnen praktisch overal zitten. Neem dus de tijd om de vacht goed te controleren.
1. Voel met je vingers door de vacht van je hond. Teken voelen aan als ronde bultjes boven de huid, zeker wanneer ze zich vol hebben gezogen.
2. Teken houden zich meestal schuil rondom de nek, kop, oren en poten van jouw viervoeter.
Kijk goed hoe de teek eruit ziet. Zie je een speldenknop van ongeveer 1 cm? Dan heeft de teek zich al volgezogen. Soms vind je een teek die nog geen bloed heeft opgezogen. Die kruipt dan nog rond op de vacht van je hond.
Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond?
Zie je een teek bij je hond? Haal deze dan zo snel mogelijk weg. Blijf wel rustig, en trek de teek niet met je vingers los. Verdoof de teek ook niet met alcohol. Sommige websites zullen je dit advies geven, maar dat werkt juist averechts. Juist dan braken teken hun maaginhoud in de huid van je hond, waarna hij ziek kan worden.
Je kan het beste deze stappen volgen:
- Spreid de haren rondom de teek. Zo zie je hem beter.
- Gebruik een pincet of een speciale tekentang. Pak de teek bij de kop, zo dicht mogelijk tegen de huid van je hond. Let op dat je niet knijpt.
- Trek voorzichtig de teek zo recht mogelijk uit je hond.
- Teek verwijderd? Stop de teek in een doosje of flesje, of wikkel hem in plakband. Je kan de teek vervolgens laten testen op ziektes of weggooien bij het restafval. Spoel de teek in ieder geval niet door de wc. Dit kan hij overleven.
- Ontsmet de wond achteraf met alcohol of jodium.
Vind je het verwijderen van teken met een tang spannend, dan bestaat er ook tekenspray. Dit middel spuit je enkele seconden op de teek, waarna deze bevriest. In de meeste gevallen valt de teek er vervolgens vanzelf af.
Noteer de datum dat je de teek hebt verwijderd en waar op het lichaam je hond is gebeten. Je kan ook een foto maken zodat je een momentopname van de wond hebt.
Na gebruik is het belangrijk om je pincet of tekentang te ontsmetten. Een pincet reinig je in kokend water. De manier hoe je een tekentang ontsmet kan je vaak terugvinden in de handleiding.
Wat moet ik doen als de teek blijft zitten?
Controleer achteraf of de teek helemaal is weggehaald. Het komt wel eens voor dat de kop van de teek blijft zitten. Blijf rustig, en probeer dan nogmaals de kop van de teek te verwijderen met een ontsmette tekentang of pincet. Lukt het nog steeds niet? Ga dan even met je hond naar de dierenarts .
Laat de vacht van je hond controleren
Heb je vragen over het verwijderen van teken bij je hond? Maak dan een afspraak bij jouw dierspecialist bij een Welkoop bij jou in de buurt. Tijdens het huid- en vachtconsult kijken we samen naar de vacht van jouw hond. Ook krijg je tips en advies om teken in de toekomst te voorkomen. Samen gaan we voor een gezonde, glanzende vacht bij jouw hond.
Zien we je binnenkort?