Hoe verwijder ik een teek bij mijn kat?

Mag je kat naar buiten? Dan loopt hij een groter risico op teken. Tijdens zijn rondje door de buurt kan hij deze ongewenste gast meenemen in zijn vacht. Teken kunnen ernstige ziektes zoals de ziekte van Lyme met zich meedragen. Daarom is het zo belangrijk om ze te voorkomen en - als het toch zover komt - zo snel mogelijk te verwijderen. Maar hoe pak je dat aan?

Bekijk: Tekenmiddel | Tekentang

Wat zijn teken?

Teken zijn piepkleine beestjes van 1 tot 3 millimeter die zich volzuigen met het bloed van hun gastheer. Ze zijn het meest actief tijdens mooi weer. Vooral in de periode van maart tot en met oktober kan je kat zomaar met een teek in zijn vacht thuiskomen. Let in deze periode extra goed op.

Overal in de natuur kom je teken tegen. Ze wachten vaak in hoog gras of in struiken en laten zich dan vallen. Woon je in de buurt van een bos- of duingebied en loopt je kat los? Controleer dan wat vaker zijn vacht. 

Maar ook in je tuin kunnen teken voorkomen. Bijvoorbeeld bij hoog gras of dichtbegroeide struiken. Door te maaien,  wieden en  snoeien houd je jouw tuin zoveel mogelijk vrij van teken. Dat is veiliger voor je kat, maar ook voor jou.


Wat zijn de symptomen van een tekenbeet?

Tekenbeten zijn gevaarlijk voor de gezondheid van je kat. Ze kunnen de ziekte van Lyme met zich meedragen. Vanwege hun formaat zijn ze soms lastig te zien. Daarom is het belangrijk om op het gedrag van je kat te blijven letten. Deze symptomen kunnen wijzen op een tekenbeet:

  • Warme lichaamstemperatuur of koorts
  • Vermoeidheid of slaperigheid
  • Bleke of witte slijmvliezen
  • Slechte eetlust
  • Pijn of stijfheid
  • Diarree of braken
  • Huidbloedingen
  • Benauwdheid

Hoe voorkom ik teken bij mijn kat? 

Het is het beste om tekenbeten te voorkomen. Wij hebben hiervoor alles in huis. Bestel tekenmiddelen online of kom eens langs in een winkel bij jou in de buurt

Wat het beste tekenmiddel is? Dat is maar net welke soort jij handig vindt. Het verschil zit ‘m vooral in de werkingsduur.


Pipetje beschermt één maand 
Een pipetje noem je ook wel een spot-on. Deze vloeistof druppel je in de nek, tussen de schouderbladen van je kat. Hierna verspreidt de vloeistof zich over de huid van je kat. De meeste pipetjes beschermen je kat één maand tegen teken en vlooien. 



Tekenband beschermt langdurig
Komt je kat vaak buiten? Dan kan een tekenband handig zijn. Deze elastische halsband geeft een speciaal stofje vrij die je kat tot wel acht maanden beschermt tegen teken. De halsband zit dicht op de huid van je kat om goed te kunnen werken. Maar geen zorgen, je kat heeft er geen last van. 


Bekijk onze tekenmiddelen voor katten:

Frontline Spot On Kat  - Vlooien & Tekenmiddel - 0,004 L

Frontline

Frontline Spot On Kat - Vlooien & Tekenmiddel - 0,004 L

23.95
Seresto Kat  - Teken/vlooienband - 38 cm - 1 stuk

Seresto

Seresto Kat - Teken/vlooienband - 38 cm - 1 stuk

31.50

Hoe controleer ik mijn kat op teken? 

Loopt je kat in je achtertuin of mag hij zelfs los lopen buiten, dan is het belangrijk om hem regelmatig te controleren op teken. 

Voel voorzichtig met je vingers door de vacht. Teken voelen aan als ronde bultjes boven de huid, zeker wanneer ze zich vol hebben gezogen. Ze houden zich meestal schuil rondom de nek, kop, oren en poten van jouw viervoeter.

Kijk goed hoe de teek eruit ziet. Zie je een speldenknop van ongeveer 1 cm? Dan heeft de teek zich al volgezogen. Soms vind je een teek die nog geen bloed heeft opgezogen. Die kruipt dan nog rond op de vacht van je kat.


Hoe verwijder ik een teek bij mijn kat? 

Heb je een teek gespot op je kat? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Na 16 tot 24 uur kan de teek namelijk ziektes overdragen op je kat. 

Blijf rustig, en trek de teek er niet met je vingers uit. Verdoof de teek ook niet met alcohol en gebruik geen olie. Sommige websites zullen je dit advies geven, maar dan loop je juist een groter risico. De teek kan dan zijn maaginhoud braken in de huid van je kat. Hierdoor kan hij ziek worden. 

Teek verwijderen in 3 stappen:
  1. Maak de teek zichtbaar door de haren rondom de teek te spreiden. 
  2. Gebruik een pincet of een speciale tekentang. Pak de teek bij de kop, zo dicht mogelijk tegen de huid van je kat. Let op dat je niet knijpt. 
  3. Trek voorzichtig de teek zo recht mogelijk uit je kat.


Teek verwijderd? Stop de teek in een doosje of flesje, of wikkel hem in plakband. Je kan de teek vervolgens laten testen op ziektes of weggooien bij het restafval. Spoel de teek in ieder geval niet door de wc. Dit kan hij overleven.
Ontsmet de wond achteraf met alcohol of jodium.

Na gebruik is het belangrijk om je pincet of tekentang te ontsmetten. Een pincet reinig je in kokend water. De manier hoe je een tekentang ontsmet kan je vaak terugvinden in de handleiding.

Vind je deze methode spannend of eng, dan kan je ook tekenspray gebruiken. Spuit dit middel enkele seconden op de teek, zodat hij bevriest. Vaak valt de teek er dan vanzelf af. 

Noteer de datum waarop je de teek hebt verwijderd en waar de teek zat. Je kan ook een foto maken. Dan heb je dit altijd bij de hand, mocht de wond gaan ontsteken. 


Wat moet ik doen als de teek blijft zitten?

Controleer goed of de teek helemaal weg is. Soms blijft de kop van de teek zitten. Blijf rustig en probeer nogmaals de kop van de teek voorzichtig te verwijderen met een ontsmette tekentang of pincet. Lukt het nog steeds niet? Ga dan met je kat naar de dierenarts. 


Laat je kat controleren op teken

De huid en vacht van een kat hebben veel beschermende functies. Vlooien, teken, luizen en mijten kunnen voor jeuk, kale plekken en huidontstekingen zorgen. Het zijn niet voor niets de grootste veroorzakers van huid- en vachtproblemen. Daarom is regelmatige controle heel belangrijk. Tijdens het huid-en vachtconsult controleert jouw dierspecialist niet alleen de huid en vacht, maar geeft je ook advies hoe je zelf de vacht van je kat goed kunt verzorgen met bijvoorbeeld verzorgingsproducten.

Meer over het huid- en vachtconsult