Overlast wespen

Ondanks al je maatregelen, komen de wespen je toch lastigvallen. Wat nu?

Er zijn verschillende oplossingen, van preventieve maatregelen tot korfjes en sprays. 

 

Wespenplaag

Lekker barbecueën in je tuin, relaxen op het terras of picknicken in het park met vrienden. De zon schijnt volop in Nederland en we genieten met zijn allen van een hete zomer.

Helaas kleven er ook wat nadelen aan dit tropische weer. Want hoe warmer het blijft, hoe meer wespen voor overlast zorgen en je zomerpret verpesten. Op sommige plekken is zelfs sprake van een regelrechte wespenplaag. Hoe komt dit? En wat kun je doen om de overlast van wespen zoveel mogelijk te beperken?

Wanneer zijn wespen actief?

De wespenkoningin bouwt in april, mei haar nest en legt vervolgens eitjes. Na de zachte winter, het warme voorjaar en de hitte van nu, zijn er meer wespenkoninginnen dan gebruikelijk. Ook de nesten zijn groter, net zoals de wespen die uit de eitjes zijn gekomen. Deze wespen, de werkers, komen nu massaal naar buiten om op zoek te gaan naar voedsel.

Hoe voorkom je wespenoverlast?

Of je nu op een picknickkleed zit, of achter een tafel, hou het schoon. Laat geen verpakkingen liggen, want de wespen komen op restjes af. Zorg ervoor dat wespen niet bij je eten of drinken kunnen komen. Wespen zijn vooral gek op zoetigheid. Dek je zoete eten daarom af. Leg een bierviltje op je glas sinas en draai het deksel dicht van je jampotje. Om wespen bij je weg te houden kun je ook wierrook of gemalen koffie op tafel zetten. Wespen houden niet van de geur van koffie en wierrook.

Wespenbestrijding

Er zijn verschillende manieren om de overlast van wespen te bestrijden.

Hoe bestrijd je wespen?

Ondanks al je maatregelen, komen de wespen je toch lastigvallen. Wat nu? Er zijn twee oplossingen: plaats een wespenval of koop een spuitbus.

  • Wespenval: in onze webshop verkopen we wespenvallen en wespensiroop. De wespenvallen zijn te krijgen in de vorm van een korfjes
  • Spuitbus: spuiten helpt ook om de wespen bij je weg te houden. De sprays zijn alleen geschikt voor wespennesten. We verkopen verschillende spuitbussen in onze webshop. We hebben spuitbussen met een spuitlans zodat je makkelijk kunt richten op nesten, maar ook spuitbussen met een schuimspray. Ook deze sprays zijn verkrijgbaar met een spuitlans om makkelijk in het nest te spuiten. Het ligt aan de omgeving welk bestrijdingsmiddel het beste werkt. 

Wespensteek

Een wespensteek doet pijn en is in sommige gevallen zelfs levensgevaarlijk. Het is dan ook belangrijk om te weten wat je moet doen als je gestoken bent.

Wat moet je doen bij een wespensteek?

Het gezoem om je hoofd, het gekruip op je eten. Het is verleidelijk om te gaan meppen als een wesp je lastigvalt, maar doe dit niet. Blijf rustig. Ben je toch gestoken? Volg dan deze zes stappen van het Rode Kruis:

  • Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack.
  • Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, Aloë Vera of Calendula (gebruik volgens bijsluiter).
  • Neem contact op met de huisarts als de plek waar je bent gestoken erg dik wordt.
  • Als je in mond of keel bent gestoken: bel of laat 1-1-2 bellen en zuig op een ijsblokje om zwelling tegen te gaan.
  • Allergische reactie? Bel 1-1-2 bij heftige benauwdheid, shockverschijnselen en/of bij zwelling in nek-hals gebied.
  • Als iemand om je heen wordt gestoken en hij weet dat hij een ernstige allergische reactie kan hebben na een wespensteek, dan heeft hij hier mogelijk medicijnen voor (en hopelijk ook bij zich). Een steek in de keel of mond kan door een mogelijke zwelling en afsluiting van de luchtweg levensbedreigend zijn. Laat het slachtoffer bij voorkeur zelf zijn medicijnen toedienen.