Vachtverzorging van je kat

Katten zijn schone beestjes. Ze zijn de hele dag in in de weer met het verzorgen van hun vacht. Maar zelfs dan kunnen ze haarballen krijgen of klitten in hun vacht. Als baasje kan je jouw kat een handje helpen. Door regelmatig te borstelen houdt je de vacht van je kat in topconditie. Hoe vaak moet je dit doen en welke borstel is geschikt voor jouw kat? Dat lees je in dit artikel.

Bekijk: Kattenborstels | Kattenkammen | Supplementen 

Waarom je kat borstelen?

Borstelen verbetert de band met je kat. Het is een fijn en rustig momentje voor jou en je kat. Doe je dit regelmatig, dan raakt je kat sneller gewend aan jou. Maar er zijn meer redenen om je harige vriend te borstelen.

Regelmatig borstelen: 

  • Vermindert haarballen. Regelmatig borstelen helpt om haarballen te verminderen. Je haalt namelijk de losse haren weg voordat ze deze kunnen inslikken.
  • Voorkomt een doffe vacht. Borstelen is goed voor de huid en helpt de bloedsomloop. Hierdoor zorg je voor een gezonde vacht en voorkom je een doffe vacht.
  • Voorkomt klitten. Door te borstelen voorkom je klitten in de vacht. Vooral langharige katten hebben vaker last van klitten.

Controleer de vacht. Komt je kat vaak buiten? Tijdens het borstelen kun je direct de vacht van je kat controleren op vlooien en teken. Zo ben je er vroeg bij en voorkom je gezondheidsproblemen.

Hoe vaak moet ik mijn kat borstelen?

Hoe vaak je jouw moet borstelen hangt af van de haarlengte. Heb je een langharige kat? Dan heeft hij meer verzorging nodig dan een kortharige kat. 

Over verharen gesproken: twee keer per jaar komen katten in de rui. Dan verwisselen ze hun zomervacht voor een wintervacht of andersom. Borstel je kat niet te vaak in deze periode. Hiermee stimuleer je de aanmaak van nieuwe haren en verhaart je kat juist sneller. 

Korthartige kat

Hoe vaak borstelen: 1 keer per week.

Bijvoorbeeld: Europese korthaar, Britse korthaar, Burmees, Manx.

Halflangharige kat

Hoe vaak borstelen: 2 keer per week.

Bijvoorbeeld: American Curl, Angora, Balinees.  

Langharige kat

Hoe vaak borstelen: Elke dag.


Bijvoorbeeld:
Noorse boskat, Maine Coon, Ragdoll, Pers.

Welke borstel voor mijn kat?

Welke borstel je voor je kat nodig hebt, hangt ook af van zijn vacht. Kies bijvoorbeeld een zachte borstel voor katten met kort haar. En ga voor een borstel met pinnen voor langharige katten. Hiermee verwijder je makkelijker klitten uit de vacht.

Combi-borstel
Met een combi-borstel zit je altijd goed. Deze borstel bestaat uit een zachte borstel aan de ene kant, en een pinborstel aan de andere kant. De zachte kant is geschikt voor het borstelen van kortharige en halflangharige katten. Gebruik de pinborstel aan de andere kant voor het borstelen van halflangharige en langharige katten. 


Slickerborstel
Een slickerborstel bestaat uit langere pinnen. Hiermee borstel je sneller losse haren en vuil uit de vacht van je kat. Ook verwijder je makkelijk klitten. Deze borstel is geschikt voor halflangharige en langharige katten en is verkrijgbaar in verschillende maten. 


Bij Welkoop vind je alles voor de verzorging van jouw kat. Van borstels en kammen tot aan nagelschaartjes en shampoo. Kom gerust eens langs in een winkel bij jou in de buurt. Of bestel je borstel online. Bestellingen vanaf 40 euro bezorgen we gratis bij jou thuis.

Shop online

Tips voor bij het borstelen

Borstel altijd in de richting van de haren, andersom vinden katten niet fijn. Rent je kat al weg als hij een borstel ziet? Begin dan eens op een plekje waar hij graag geaaid wordt, bijvoorbeeld onder zijn kin. Breid dit vervolgens langzaam uit naar andere lichaamsdelen.

  • Laat hem rustig wennen. Begin met het borstelen van je kat als hij nog een kitten is. Op jonge leeftijd kan hij er makkelijker aan wennen. Maar ook een oudere kat kan je laten wennen aan borstelen. Bouw het altijd rustig op en neem je tijd ervoor. Dwing je kat nergens toe.

  • Bijzondere plekjes. Besteed extra aandacht aan het gebied achter de oren, onder de kin en onder de poten. Op deze plekken komt vervilting van de vacht het meest voor. 

  • Gezonde voeding. Zorg dat je kat genoeg gezonde voeding binnenkrijgt. Dit draagt bij aan een gezonde, glanzende vacht. Blijft de vacht van je kat dof? Voeg dan eens extra omega-3 toe aan de voeding met zalmolie.
Druppel over de voeding.

"Zalmolie geef je als aanvulling op het huidige voer. Meet de juiste dosering af op basis van het gewicht van je kat en druppel de zalmolie over zijn brokken. Veel katten vinden zalmolie ook nog eens heel lekker!"

Nico - dierspecialist Welkoop Zutphen

Laat de vacht van je kat controleren

Heb je vragen over de vacht van jouw kat? Tijdens het huid- en vachtconsult controleert jouw dierspecialist niet alleen de huid en vacht, maar geeft je ook advies hoe je zelf de vacht van je kat goed kunt verzorgen. Je leert hoe je je kat goed kunt borstelen. Welke borstel of kam je hiervoor nodig hebt. En hoe je vlooien kunt voorkomen en bestrijden. Samen zorgen we voor een gezonde, glanzende vacht.

Meer over het huid- en vachtconsult