Vanaf welke leeftijd hond castreren?

Bij het castreren van je hond verwijdert de dierenarts de voortplantingsorganen van je hond. Soms is dat gewenst. Bijvoorbeeld wanneer je maatje ongewenst gedrag vertoont. Hoe gaat dit in zijn werk? En waar moet je rekening mee houden na de ingreep? Dat lees je in dit artikel.


   In dit artikel:

Wat is castreren?

Met castreren wordt het verwijderen van de voortplantingsorganen bedoeld. Bij reuen gaat het dan om de testikels, bij een teefje de eileiders. 

Het gevolg is dat je hondje zich niet meer kan voortplanten. Ook heeft castratie invloed op de hormonen van je maatje. In sommige gevallen kan castratie daarmee ook gedragsproblemen verminderen of oplossen.

Vaak wordt bij castratie uitgegaan van reuen. Bij teefjes wordt dezelfde behandeling in de volksmond sterilisatie genoemd, hoewel het over dezelfde ingreep gaat. In dit artikel gaat het dus over castratie bij reuen. 

Lees hier het artikel over steriliseren van teefjes.


Vanaf welke leeftijd castreren? 

Over het algemeen kan je reuen vanaf zes maanden veilig laten castreren. Vanaf welke leeftijd je precies kan castreren is afhankelijk van het ras van je hond. Overleg dit altijd met je dierenarts, want te vroege castratie kan leiden tot incontinentie. 

Wat zijn de voordelen van castreren?  

Waarom zou je jouw hond eigenlijk laten castreren? Dat kan verschillende redenen hebben. 

  • Ten eerste een medische reden. Sommige reuen krijgen terugkerend last van een voorhuidontsteking. Dit probleem verdwijnt na castratie. 
  • Daarnaast kan castreren gedragsproblemen verminderen of oplossen. Niet-gecastreerde honden maken namelijk meer testosteron aan. En dat is van directe invloed op het gedrag. Ze kunnen er agressiever van worden en meer dominantie tonen.

Wat zijn de nadelen van castreren?

Casteren heeft niet alleen maar voordelen. Er kunnen ook nadelige gevolgen zijn van het castreren 

  • Lost niet alle gedragsproblemen op. Castratie lost niet alle gedragsproblemen op. Dit geldt vooral bij castratie op latere leeftijd. Het nadelige gedrag is dan niet bepaald door hormonen, maar door ander aangeleerd gedrag. En is je hond angstig aangelegd? Dan kan deze angst juist toenemen na castratie. 
  • Gezondheid. De kans op sommige tumoren wordt na castratie iets groter. Denk aan bottumoren, bloedvattumoren en harttumoren. De kans is nog steeds klein, maar wel groter dan bij niet-gecastreerde honden.

Twijfel je om je hond te laten castreren? Overleg dan altijd met je dierenarts of dit zinvol is. Hij of zij kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. 


Wat zijn de kosten van castratie? 

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn veel factoren die de prijs bepalen. Denk aan de grootte en het gewicht van je hond. Ook verschillen de prijzen tussen dierenartsen onderling. 

Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) geeft een indicatie van de prijzen. Zij hebben de gemiddelde prijs genomen berekend over 15 verschillende dierenartspraktijken in juni 2022.

Gewicht in kilo's

Kosten castratie reu in euro's

0-10

175

11-20

205

21-30

230

31-40

255

41-50

275

51-60

295

Herstel na castratie 

Na de ingreep kan je hond nog wat slaperig of suf zijn. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om zijn herstel zo comfortabel mogelijk te maken: 

  • Zorg voor een lekker warm plekje en gun je hond zoveel mogelijk rust. 
  • Geef je hond kleine porties eten en drinken tijdens de herstelperiode. 
  • Maak de eerste 5-7 dagen nog geen wandelingen en houd je hond aangelijnd. 
  • Daarna mag je hond stapsgewijs meer bewegen

Na de operatie staat de stofwisseling van je maatje op een laag pitje. Blijft je hond hetzelfde voedsel eten? Dan houdt hij meer energie over wat opgeslagen wordt als vet. Je hond kan daarom wat aankomen. Dit kan je oplossen door hem light hondenvoeding te geven. 

Er bestaat ook voeding voor gecastreerde honden. Dit voer heeft een andere samenstelling, waardoor je hond wel op gewicht blijft.

Bekijk aanbod


Kom je hond gratis wegen 

Na de castratie is het mogelijk dat je hond wat aankomt. Ben je benieuwd of jouw hond een gezond gewicht heeft? Kom dan samen even langs in onze winkel. We kijken naar de bodyscore en wegen je hond. Je krijgt direct advies op maat om je hond weer op gezond gewicht te krijgen. 


Meer over onze weegservice