Wanneer mag een puppy uit het nest?

Heb je een puppy op het oog? Dan wil je eigenlijk niets liever dan hem meteen naar huis nemen. Dat snappen we wel! Maar voor je beestje is het beter om nog even te wachten. In dit artikel lees je wanneer je puppy uit het nest mag. Ook lees je waar je op moet letten bij een fokker.

 
    In dit artikel: 

Nest verlaten na minimaal 7 weken

Wanneer mag een puppy het nest verlaten? In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een pup het nest na 7 weken mag verlaten. Dit is echter een absoluut minimum. De meeste fokkers houden 8 weken of langer aan. Sommige fokkers kiezen er zelfs bewust voor om 10-12 weken te wachten.

Dit heeft alles te maken met de socialisatie van je puppy. Dat houdt in dat je pup moet leren wennen aan nieuwe situaties. Dit leert hij in de eerste weken vooral van zijn moeder. Daarom is het belangrijk dat je beestje niet te vroeg zijn nestje verlaat. 

En betreft het een puppy uit het buitenland? Dan moet je nog langer wachten: minimaal 15 weken. Een buitenlandse pup mag de grens pas over na een vaccinatie tegen rabiës. Deze wordt gegeven op de leeftijd van 12 weken. Daarna geldt een wachttijd van 3 weken. 


Waar op te letten voordat je pup het nest uit mag? 

De fokker heeft een belangrijke rol. Hij of zij moet zorgen voor een fijne en veilige leefomgeving. De eerste belangrijke fase van de socialisatie vindt namelijk plaats tussen de 3 en 14 weken. Je puppy is nieuwsgierig en staat open voor nieuwe ervaringen.

Ga je een pup uitzoeken bij een fokker? Zorg dan dat je kritisch kijkt naar het nestje waarin hij opgroeit. Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LCIG) raadt je aan om op de volgende zaken te letten: 

 • Hoeveel nestjes?
  Kies voor een fokker met één of een beperkt aantal nestjes. Het verzorgen van een nestje pups kost tijd en energie. Zie je dat je fokker meerdere nestjes heeft? Dan kan hij deze verzorging niet garanderen.

 • Moederhond aanwezig?
  Het is belangrijk dat de moeder aanwezig is. Tijdens de eerste weken leren pups namelijk veel van hun moeder. Ook kan je uit het gedrag van de moeder al zien hoe jouw pup zich later zal gedragen.

 • Ligt het nest in huis?
  Pups socialiseren het best in een huiselijke omgeving. Daar leren ze om te gaan met mensen en geluiden in het huishouden. Denk aan een telefoon, stofzuiger of luide televisie.

 • Is het nest schoon?
  Hygiëne is belangrijk. Is het nestje vuil? Dan kan je pup mogelijk problemen krijgen met zindelijkheid. Dan leert hij namelijk dat een vuil nestje normaal is, en dat hij overal mag ontlasten. 

Vraag verder aan de fokker of de pups zijn gechipt en gevaccineerd, en of ze een EU-dierenpaspoort hebben. Ook horen ze ontwormd te zijn. Dit is allemaal verplicht voordat ze 7 weken oud zijn. 

Ga ten slotte af op je intuïtie en gevoel. Kan je rustig rondkijken bij de fokker en geeft hij duidelijke uitleg? Krijg je de tijd om meerdere keren te komen kijken? Voelt het niet goed, kijk dan bij twijfel liever naar een andere fokker. 

Wat te doen voordat je pup het nestje mag verlaten? 

Heb je een lieve pup uitgekozen en moet je nog een aantal weken wachten? Ook dan is er nog genoeg te doen. Zorg dat je van te voren het huis puppyproof maakt en dat je tuin veilig is voor je nieuwe maatje. 

Met de juiste spullen geef je jouw kleine rakker een warm welkom. Bekijk hier onze puppy checklist voor een goede voorbereiding op zijn komst. Veel succes!


Gratis welkomstpakket voor je puppy

Nieuwe pup in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan