Wat mag een hond wel en niet eten?

Is je hond er ook zo één die alles lust? Soms is een hapje al weg, voordat je er erg in hebt. Reden voor een belletje naar de dierenarts? Of hoef je je geen zorgen te maken? In dit artikel zetten we op een rijtje wat een hond wel en niet mag eten.

Snel naar: Likmatten | Vulbaar speelgoed | Voerpuzzels | Anti-schrokbakken


Wat mag een hond wel eten?

Naast het hondenvoer en de hondensnacks, mag je best weleens wat anders aan je hond geven.

Gezond

Deze voedingsstoffen zijn gezond en geschikt om in kleine beetjes te geven.

  • Vlees: Gekookt of rauw vlees zoals kip, rund en kalkoen is een goede eiwitbron. Zorg ervoor dat er geen botten of kruiden in zitten. En let op bij het voeren van rauw vlees. Hier heb je te maken met het risico van overdracht van bacteriën. Het voeren van rauw vlees met kleine kinderen in huis, wordt afgeraden. Wanneer honden likken in het gezicht van kinderen na het eten van rauw vlees, kan dit besmettingen overdragen.

  • Vis: Vis is rijk aan gezonde vetten. Zoals omega-3 vetzuren. Geef bijvoorbeeld gekookte zalm of kabeljauw. Geef het gekookt en niet rauw.

  • Groenten: Wortels, sperziebonen, courgette en komkommer zijn gezonde opties. Ze bevatten vezels en vitamines. Als je ze eerst kookt en laat afkoelen, kan je hond ze beter verteren. Tip: snijd ze in kleine stukjes en bied ze aan in snackbal of Kong.

  • Ei: Gekookte eieren zijn een goede eiwitbron. Maar geef het met mate. Zo bevat een eitje ongeveer 65 kilocalorieën.

  • Fruit: Bijvoorbeeld appels (zonder pitten), peren, bananen, blauwe bessen en watermeloen zijn gezond. Ze bevatten vitaminen en vezels. En watermeloen bevat veel vocht. Dat is in de zomer dus een verfrissende snack. Geef fruit met mate, want het bevat een natuurlijk suikergehalte. Let op: geef geen druiven en rozijnen, want die horen thuis in het rijtje 'giftig'.

  • Rijst en pasta: Gekookte rijst en volkorenpasta zijn een koolhydraatbron en licht verteerbaar. Ze maken soms deel uit bij een eliminatiedieet. De rijst of macaroni wordt dan bijvoorbeeld gecombineerd met een nieuwe eiwitbron. Wel is het belangrijk dat je het geeft zonder zout en saus.

Extraatjes met mate. Een extraatje, gezond of niet, blijft een extraatje. Geef ze daarom met mate. Het belangrijkste voor je hond is het complete hondenvoer. Daar zit alles in wat je makker nodig heeft. Lees ook: Wat is goed hondenvoer?

Voedselverrijking.

  • Je hond laten puzzelen of zoeken voor voedsel, heet ook wel voedselverrijking. Het kan voor honden een ontspannende en mentale bezigheid zijn. Ook is het nuttig voor honden die schrokken.
  • Geef bijvoorbeeld wat voedsel op een likmat, in een voerpuzzel of in een anti-schokbak. Begin makkelijk en bouw de moeilijkheidsgraad op. Het puzzelen of zoeken moet geen stress geven.
  • Houd rekening met wat aandachtspunten. Introduceer nieuwe voedingsmiddelen rustig. En houd de juiste dagporties aan. Extra groente en fruit mag uit maximaal 10% van de dagelijkse behoefte bestaan. 
  • Voer het voedsel voor je hond altijd op kamertemperatuur. Niet te koud vanuit de vriezer, maar ook niet te warm.
Een greep uit het aanbod:

District 70 Quest - Likmat - 28x28 cm - Beige 15% Korting

District 70

District 70 Quest - Likmat - 28x28 cm - Beige

12.95 11.01
Beeztees Ananas - Likmat - 30x20x3 cm - Geel

Beeztees

Beeztees Ananas - Likmat - 30x20x3 cm - Geel

9.95
Beeztees Snackbal  - Vulbaar Hondenspeelgoed - ROOD BLAUW - 8x8x9 cm

Beeztees

Beeztees Snackbal - Vulbaar Hondenspeelgoed - ROOD BLAUW - 8x8x9 cm

6.50
District 70 Bamboe - Anti schrokbak - Ø21 cm - Donkergrijs 15% Korting

District 70

District 70 Bamboe - Anti schrokbak - Ø21 cm - Donkergrijs

19.95 16.96

Wat mag een hond niet eten?

Sommige voedingsmiddelen zijn niet goed voor honden. Ze zijn ongezond, giftig of levensgevaarlijk. Hoe schadelijk iets is, verschilt per hond. Kleine honden kunnen minder hebben dan grote honden.

Ongezond

Sommige voedingsstoffen zijn niet giftig, maar ook weer niet gezond. Geef je ze geregeld aan je hond, dan kunnen ze problemen geven.

  • Zuivel: Veel honden zijn lactose-intolerant. Daarom geef je beter geen zuivelproducten. Zoals yoghurt of kaas. Het kan diarree en buikpijn geven. En kaas bevat vet en zout. Twee blokjes kaas zijn voor een hond als een hamburger voor een mens.

  • Brood en deegproducten: Deze bevatten weinig voedingsstoffen en maken honden dik.

  • Vette voeding: Snacks zoals friet en chips kunnen maagproblemen geven en zorgen voor overgewicht.

  • Rauwe eieren: Kunnen de bacterie salmonella bevatten.

  • Broccoli en onrijpe tomaten: Deze groenten zijn heel gangbaar in de keuken, maar gezond zijn ze niet meteen voor je hond. Broccoli kan bij sommige honden maagklachten veroorzaken. En onrijpe (groene) tomaten en de groene delen van de tomatenplant bevatten een giftige stof.

  • Menselijk eten in het algemeen: Veel eten dat wij eten, is niet geschikt voor honden. Ons eten bevat kruiden, sauzen en vaak te veel calorieën. Een restje is daarom vaak een caloriebommetje. Bewerkt voedsel is vaak niet voedzaam voor een hond.


2 blokjes kaas zijn als 1 hamburger.

Een 'mensensnack' is in verhouding slechter voor een hond, dan voor een mens. Zo zijn twee blokjes kaas voor je hond als een hamburger voor ons. Onze snackwijzer zet wat voedingsmiddelen op een rijtje.



Giftig, maar niet direct dodelijk

Deze voedingsstoffen kunnen een hond ziek maken. Beter dus om ze niet aan je hond te geven.

  • Uien en knoflook: En andere soorten uit de lookfamilie, zoals sjalot, prei en bieslook. Ze kunnen bloedarmoede veroorzaken. Symptomen zijn sloomheid, overgeven, diarree en een snelle hartslag.

  • Druiven en rozijnen: Ze zijn schadelijk voor de nieren. Klachten zijn overgeven, diarree en sloomheid.

  • Avocado: En dan gaat het om de schillen en pitten. Die bevatten persine. Een stof die buikpijn en diarree kan veroorzaken. De pit kan vast komen te zitten in de darmen.

  • Macadamianoten en walnoten: Honden kunnen er spierzwakte van krijgen, stijfheid of gewrichtspijn, koorts, of gaan overgeven, krijgen buikpijn en koorts.

  • Koffie, thee, cola, energiedrankjes (cafeïne): Leidt tot een snelle hartslag en trillen.

  • Fruitpitten: Bijvoorbeeld van kersen, perziken, appels, pruimen, mango’s, abrikozen. Hier zit een giftige stof in.

Wanneer dierenarts bellen. Bang dat je hond iets giftigs heeft gegeten? Je merkt vergiftiging aan deze symptomen: braken, afwijkende ademhaling / hartslag, verminderde beswustzijn, diarree, speekselen/schuimbekken. Neem dan meteen contact op met de dierenarts.

Giftig en gevaarlijk

Deze voedingsstoffen zijn erg gevaarlijk. Als je hond iets uit dit rijtje eet, moet je meteen contact opnemen met de dierenarts.

  • Chocolade: Hoe puurder de chocolade, hoe gevaarlijker. De stof theobromine veroorzaakt hijgen, onrust, spiertrillingen, een hoge lichaamstemperatuur. In het ergste geval kan je hond eraan overlijden. Ook zit er cafeïne in chocolade.

  • Xylitol (zoetstof in kauwgom, snoep en light en zero-producten): Het zorgt voor een daling van de bloedsuikerspiegel en kan acute leverschade geven.

  • Rauw brooddeeg: In de maag gaat het deeg rijzen, het zet uit. Dat geeft problemen, zoals een opbollende buik. De gist produceert alcohol.

  • Alcohol: Dit heeft op mensen effect, en nog meer op honden. Het veroorzaakt gedragsveranderingen en kan leiden tot ademhalingsproblemen, coma en overlijden.

  • Rauw varkensvlees: Hondenvoeding heb je in de vorm van rauw, vers vlees. Een vleessoort die echter dodelijk kan zijn, is rauw varkensvlees. Varkens kunnen de ziekte van Aujezky bevatten. Is het varkensvlees gekookt of verhit, dan is het niet gevaarlijk.

  • Slakken. Gekookt zijn ze een Franse specialiteit, maar sommige honden lusten ze ook rauw. Is er een slakkenplaag in je tuin of omgeving, let dan goed op je hond. Want slakken zijn tussengastheren voor parasieten. Ze kunnen de larven van een Franse hartworm of vossenlongworm overdragen. Daardoor kan het eten van slakken ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond.


Je hond gezond met Welkoop

Niet alles wat wij eten, is geschikt voor honden. Sommige dingen zijn ongezond, andere erg gevaarlijk of zelfs dodelijk. Wil je goed zitten? Houd het bij gezonde hondensnacks. Bij Welkoop hebben we een groot assortiment met hondenvoer. Wil je advies? Onze dierenspecialisten helpen je graag. Kom naar één van onze winkels.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel