Wat mag een kat wel en niet eten?

Heeft jouw kat een neusje voor alles wat er op je aanrecht ligt? Soms is een hapje al weg, voordat je er erg in hebt. Reden voor een belletje naar de dierenarts? Of hoef je je geen zorgen te maken? In dit artikel zetten we op een rijtje wat een kat wel en niet mag eten.

Snel naar: Kattenvoer | Kattensnacks  | Voerspeeltjes


Wat mag een kat wel eten?

Naast het kattenvoer en de kattensnoepjes, mag je best weleens wat anders aan je kat geven.

Gezond

Deze voedingsstoffen zijn gezond en geschikt om in kleine beetjes te geven.

  • Vlees. Een kat is een carnivoor. Dus kip, rund, kalkoen, lam en konijn gaan er wel in. Zorg ervoor dat het goed gaar is. En dat het niet gekruid of gezouten is.

  • Vis. Ook vis is goed voor je huistijger. Denk aan gekookte of gestoomde zalm, koolvis of forel. Beter geef je geen graten of vette of rauwe vis. Graat kan voor verstikkingsgevaar zorgen.

  • Groenten: Groenten hebben ook groen licht. Groenten bevatten vezels en vitamines en zijn daarom een prima snack. Maar vermijd groenten uit de lookfamilie, zoals uien, die in het rijtje 'giftig' staan. Geef bijvoorbeeld kleine stukjes wortel, courgette, pompoen, sperziebonen of broccoli. Kook ze eerst en bereid ze zonder zout en kruiden. Tip: geef de stukjes in een voerspeeltje.

  • Ei: Gekookte eieren zijn een goede bron van eiwitten. Maar let op: rauw is een ei niét goed om te geven.


Extraatjes met mate. Een extraatje, gezond of niet, blijft een extraatje. Geef ze daarom met mate. Het belangrijkste voor je kat is het complete kattenvoer. Daar zit alles in wat je poezebeest nodig heeft. Lees ook: Wat is goed kattenvoer?


Wat mag een kat niet eten?

Sommige voedingsmiddelen zijn niet goed voor katten. Ze zijn ongezond, giftig of levensgevaarlijk.

Ongezond

Sommige voedingsstoffen zijn niet giftig, maar ook weer niet gezond. Geef je ze geregeld aan je kat, dan kunnen ze problemen geven.

  • Melk en zuivelproducten: Een kat bij een schoteltje melk? Niet als je koemelk geeft. Veel katten zijn lactose-intolerant. Het drinken van koemelk kan ze diarree en maagklachten geven. Wil je wel romige melk geven? Kies dan voor kattenmelk. Dat is lactosevrij. Maar geef het schoteltje echt als traktatie.

  • Zoet fruit: Zoet fruit bevat natuurlijke fruitsuikers. Geef je er veel van, dan kan je kat overgewicht krijgen.

  • Tomaten: Een rijpe tomaat kan maagklachten geven. En hoewel je kat het misschien niet snel zal eten: de groene delen van een tomatenplant bevatten een giftige stof.

  • Menselijk eten in het algemeen: Snacks en bewerkt eten voor mensen zijn niet goed voor katten. Er zit vaak suiker, vet en zout in. Stuk voor stuk niet goed voor de gezondheid van een kat.

Giftig

Deze voedingsstoffen kunnen een kat ziek maken. Ze sterven er meestal niet meteen aan. Maar het is beter om ze helemaal niet aan je kat te geven.

  • Chocolade: Hoe donkerder de chocolade, hoe gevaarlijker. De stof theobromine kan leiden tot onrust, hartkloppingen en spiertrillingen.

  • Druiven en rozijnen: De kans dat je kat ze rauw eet, is niet groot. Maar in een yoghurt zijn ze wel verleidelijk. Beter eet je kat ze niet. Druiven en rozijnen kunnen bij katten zorgen voor diarree en braken, of zelfs nierfalen veroorzaken.

  • Uien, knoflook en bieslook: Deze groenten bevatten stoffen die de rode bloedlichaampjes van katten beschadigen. Dit kan leiden tot bloedarmoede.

  • Koffie, thee, cola, energiedrankjes (cafeïne): De cafeïne in deze drankjes veroorzaakt onrust, een snelle hartslag en trillen.

Wanneer dierenarts bellen. Bang dat je kat iets giftigs heeft gegeten? Je merkt vergiftiging aan: diarree, braken, verdoofdheid, strompelen, krampen, trillen, rillen, verlamming, bewegingsbeperkingen en/of nervositeit. Neem dan meteen contact op met de dierenarts.

Giftig en gevaarlijk

Deze voedingsstoffen zijn erg gevaarlijk. Als je kat iets uit dit rijtje eet, moet je meteen contact opnemen met de dierenarts.

  • Avocado: Voor ons zijn de gezonde vetten in een avocado goed. Maar voor een kat niet. De vetzuren kunnen nier- of hartproblemen veroorzaken.

  • Rauw varkensvlees: Ga je varkensvlees bereiden, houd dan een oogje in het zeil. Want rauw varkensvlees met het Aujeszky-virus is voor een kat dodelijk. Dek het rauwe vlees op je aanrecht dus af, als je de keuken uit loopt. Is het varkensvlees gekookt of verhit, dan is het niet meer gevaarlijk.

  • Xylitol (zoetstof in kauwgom, snoep en light en zero-producten): Deze zoetstof zorgt bij katten voor een gevaarlijke daling van de bloedsuikerspiegel of een verstoring van de bloedstolling.

  • Paracetamol: Een kattenlijf kan paracetamol niet afbreken. Zelfs in kleine doseringen is paracetamol daarom levensgevaarlijk. Dus laat de tabletjes niet rondslingeren.

  • Permethrin: Het is geen voedingsmiddel, maar we nemen hem wel graag mee in dit rijtje. Permethrin is een stof die in anti-vlooien en tekenmiddelen zit voor honden. Voor katten is het erg giftig en zelfs dodelijk. Kies daarom altijd een anti-vlooien- en anti-tekenbehandeling die speciaal geschikt is voor katten.


Je kat gezond met Welkoop

Niet alles wat wij eten, is geschikt voor katten. Sommige dingen zijn ongezond, andere erg gevaarlijk of zelfs dodelijk. Wil je goed zitten? Houd het bij gezonde kattensnacks. Bij Welkoop hebben we een groot assortiment met kattenvoer. Wil je advies? Onze dierenspecialisten helpen je graag. Kom naar één van onze winkels.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel