Bloedluis

Het kan een vervelende plaag zijn voor je kippen: bloedluizen. Overdag zie je ze niet, want dan houden ze zich schuil in naden en kieren van het kippenhok. Maar 's nachts komen ze tevoorschijn en gaan ze op hun gastheer af om zich te goed te doen aan een bloedmaaltijd. Bloedluis bij je kippen is vervelend. Bij Welkoop vind je daarom alles tegen de bloedluis: van middelen om bloedluis te voorkomen tot bloedluis bestrijdingsmiddelen die je inzet wanneer je ze eenmaal in het kippenhok gesignaleerd hebt.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Wat is een rode bloedluis?

De rode bloedluis is eigenlijk geen luis maar een mijt; hij wordt ook wel de rode vogelmijt genoemd. Het is een beestje dat leeft van het bloed van zijn gastheer, en dat is het liefst een vogel en bij voorkeur een kip.

En onschuldig is dit beestje niet: een kip kan bloedarmoede krijgen, vermageren en ziek worden. De eiproductie kan achteruit gaan en tot slot kunnen de luizen voor onrust zorgen (door een verstoorde nachtrust van de kippen), verenpikken en huidirritatie.

Zitten er bloedluizen in het kippenhok?

Omdat ze overdag verscholen zitten, kan het lastig zijn om te constateren dat deze ongenode gasten je kippen lastigvallen. Toch zijn er manieren om dit te ontdekken. Bijvoorbeeld met een bloedluistest: een testbuisje dat je bevestigt onder de zitstok waar de kippen overnachten. En ook witkalk in het hok helpt om de luizen eerder in het vizier te krijgen.

Bloedluis voorkomen 

Bij bloedluis voorkomen ligt de nadruk op het kippenhok: het dichten van de kieren en naden en een goede hygiëne.

 • Kieren en naden dichten
  De kieren en naden dichten kan door te kitten. Ook is er witkalk (ook bekend als bomenwitsel) om de binnenzijde van het hok mee te behandelen. Het dicht de naden af en maakt het hok meteen droog en licht, en dus onaangenaam voor de beestjes.
 • Hygiëne
   Hokwit is fijngemalen krijt met een hoog absorberend vermogen. Het gaat vochtigheid tegen en helpt dus de hygiëne op peil te houden. En een droge ruimte, daar houden bloedluizen niet van.
 • Bodembedekking
  Welkoop Tabakstro als bodembedekking heeft een preventieve werking: de sterke geur houdt kippenluis op afstand. En om kippen de mogelijkheid te geven een zandbad te nemen om zich te ontdoen van kippenluis, vlooien en mijten, is er Welkoop Badzand.

Bloedluis bestrijden

Naast middelen die preventief werken, kun je – als je de plaag hebt geconstateerd – de bloedluis met bestrijdingsmiddelen tegengaan.

 • Roofmijt
  Een biologische bestrijding is met de roofmijt, de natuurlijke vijand van de bloedluis. Dit beestje zoekt en eet de bloedluis op. De juiste periode om de roofmijt tegen de bloedluis in te zetten is van april tot september.
 • Supplement
  Door supplementen aan het voer toe te voegen, wordt het bloed – door de kruiden en etherische oliën in het supplement – onverteerbaar voor de luizen en mijten die bloed zuigen.
 • Spray
  Een spray is een middel tegen bloedluis waarmee je de slaapplaatsen, hoeken, kieren, naden en spleten inspuit. Zo is er bijvoorbeeld Finecto+ Protect, een spray die met één behandeling ongeveer een maand bescherming biedt, afhankelijk van het aantal luizen.

Advies?

Bij warme temperaturen komen de eitjes snel uit en zal een behandeling meerdere malen herhaald moeten worden. Kom langs in een Welkoop-winkel voor goed advies over de bloedluis en bestrijdingsmiddelen.