Profiteer nu van 25% korting op 1 dierartikel naar keuze. Gebruik code DIER25 bij het afrekenen. Bekijk actievoorwaarden.
Wat is slobber?
Slobber is een aanvullend paardenvoer, meestal van bietenpulp of zemelen, dat je – geweekt in water – als een papje aan je paard voert. Het is een volledig voer waarin ook vitamines en mineralen zitten. In een zak paardenslobber zitten samengeperste brokken die je aanlengt met water. Kijk goed op de verpakking hoeveel water erbij moet en hoelang het moet weken.
Doordat het gezond is, kun je geweekte paardenslobber geven in plaats van brokken of muesli. Maar, natuurlijk bestaat een gezond rantsoen voor paarden altijd voor het overgrote deel uit ruwvoer.
Wanneer geef je paarden slobber?
Slobber kun je geven als een extra smakelijke beloning. Maar er zijn nog meer redenen om paarden slobber te geven.
- Paarden met slechte tanden kunnen slobber goed wegkrijgen.
- Paarden die slecht eten of die kieskeurig zijn, lusten vaak wel slobber.
- Voor seniorenpaarden die lastig op gewicht blijven, is paardenslobber een fijne manier van voeren. Zo is er Seniores Priores; een ‘senioren’ slobber voor als je paard problemen heeft met de opname van de gebruikelijke paardenvoeder.
- Slobber met elektrolyten (essentiële mineralen zoalsnatrium, chloride, kalium en magnesium) geef je na een zware training waarin je paard veel gezweet heeft. De elektrolyten in slobber helpen ervoor te zorgen dat de vochthuishouding weer op peil komt.
- Om medicijnen te geven kun je – in overleg met je dierenarts – de medicatie door de paardenslobber
- Ook supplementen die je paard anders onder in de bak laat liggen, kun je makkelijker voeren door ze met slobber te mengen.
- Paarden die meer spieren mogen kweken, kunnen baat hebben bij een eiwitrijke slobber in combinatie met een uitgebalanceerd trainingsschema.
Hoe maak je slobber klaar voor je paard?
Paardenslobber maak je door een deel slobber aan te lengen met één of meerdere delen water. Hoeveel water precies, staat op de verpakking. Daarna moet het een tijdje weken. Dat kan een kwartiertje zijn, maar kan ook oplopen tot vier uur. De temperatuur van het water kan hier een verschil in maken. Zo moet Pavo FibreBeet vijftien minuten weken in warm water, of drie kwartier in koud water.
Let op! Slobber voer je nooit ongeweekt; de brokken kunnen anders in de maag zo opzwellen dat de maag openbarst. Bel altijd je dierenarts als je paard per ongeluk droge slobber heeft gegeten.