Buxusmot

Een goed gesnoeide buxus is prachtig en ook nog sterk! Je kunt ze in allerlei vormen snoeien en ze zijn het hele jaar door groen. Geen kale boel in de winter dus. Dan is het schrikken als je buxus toch wat kale plekken krijgt. Zie je zelfs wat rupsen in de buxus kruipen? Dan kan je te maken hebben met de buxusmot. Deze mot legt eitjes in je buxus. Daarna zullen de rupsen flink eten van je mooie struikgewas. Gelukkig hebben wij de oplossingen om de buxusmot weg te houden en je buxus sterker te maken. Wat te doen tegen de buxusmot? Dat vertellen we je graag.

Bekijk ook: Tegen Buxus rupsen | Plantversterkers | Tegen luizen en insecten

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Middel tegen buxusmot

De buxusmot is buiten de soort struik op nog meer vlakken kieskeurig. Ze kiezen het liefst een minder sterke of gezonde buxus uit. Dit doen ze omdat de blaadjes van minder sterke planten zacht zijn. Dat vinden de rupsen lekker! Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je buxus er altijd sterk bij staat. Weten hoe je dat doet? Dat leggen we je uit.

 • Goede grond
  Je buxus heeft gezonde, voedingsrijke grond nodig. Zet een buxus niet in losse zandgrond bijvoorbeeld, of een te compacte kleibodem. Dan heeft de struik moeite om voedingstoffen op te nemen uit de grond.

 • Voeding
  Zon, water en mest. Daar maak je de buxusstruik sterk en gezond mee. Hou je de buxus gezond? Dan weet je ook dat ziektes of schimmels minder kans maken. Geef je buxus daarom van alles voldoende.

 • Plantversterkers
  Rupsen in je buxus bestrijden, kan je ook door de buxus zelf laten doen. Geef de struik bijvoorbeeld een natuurlijke en plantaardige plantversterker. Deze mix van kruiden is niet giftig voor mens en dier, maar stoot wel insecten zoals de buxusmot af.

Buxusmot bestrijden

Heb je al buxusmot en rupsen in de struik? Dan moet je ze gaan bestrijden. Dat kan je op een aantal manieren doen.

 • Verwijder buxusmotten
  Het klinkt wat simpel, maar het kan zeker helpen! Met de hand de rupsen verwijderen, perkt de schade flink in. We snappen het overigens als je hier liever niet aan begint, maar misschien helpt het als je een goed paar handschoenen koopt.

 • De hogedrukreiniger
  Behoud je liever de afstand? Gebruik dan de hogedrukspuit om de buxus te ontdoen van rupsen en buxusmotten. Hou de spuitmond niet te dichtbij, maar zorg wel dat er wat kracht op de struik komt te staan. Zo blaas je de ongewenste bezoekers er op afstand uit. Regelmatig herhalen helpt. Dan weet je zeker dat de achtergebleven rupsen niet te veel schade aanrichten.

Buxusmot voorkomen

Heb je niet zulke groene vingers, of is de grond in je tuin bijvoorbeeld niet zo voedingsrijk? Dan is het lastig om je buxus gezond en sterk te houden. Koop dan een plantversterker voor je Buxus. Daarmee hou je veel soorten insecten op afstand met een natuurlijke kruidenmix. Als je toch bezig bent met afweren, dan kun je de buxusmot ook letterlijk om de tuin leiden. Denk bijvoorbeeld aan de ECOstyle Buxusmotval. Deze werkt als een soort valstrik en trekt de mannelijke motten aan. Daardoor worden minder vrouwtjes bevrucht en is de kans op buxusrups minder groot.

Bij Welkoop weten we alles van je tuin. Van plantenzorg tot onderhoud. We vertellen je er graag alles over. Bezoek onze pagina over Plant & Zorg.