Wil je graag vogels in je tuin dit voorjaar? Er zijn verschillende manieren waarop je je tuin interessant kunt maken voor ze. We geven je een paar tips.

Een goede broedplaats

Omdat er steeds minder heggen en struiken in de Nederlandse tuinen staan, is het voor vogels moeilijker om een broedplaats te vinden. Je helpt ze door nestkastjes op te hangen in je tuin. Doe dat op een rustige, beschutte plek. De invliegopening kan het beste op het noordoosten gericht zijn, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten. Zorg dat er geen katten bij kunnen komen en hang de nestkastjes stevig op. 
Er zijn verschillende soorten nestkastjes te koop. Kijk eerst welke vogels in jouw tuin of buurt veel voorkomen en kies vervolgens het nestkastje dat voor die vogel geschikt is. Roodborstjes houden van een nestkast met een brede invliegopening, terwijl mezen juist van een kleine opening houden. Op de nestkastjes die je bij Welkoop koopt, staat precies vermeld voor welke vogels ze geschikt zijn. 

Vogelvriendelijke tuin

Maar je kunt nog veel meer doen om van je tuin een vogelvriendelijke plek te maken. Als de jongen eenmaal geboren zijn, is het immers ook belangrijk dat er voldoende voedsel te vinden is. Houd je tuin zo natuurlijk mogelijk en maak het niet te netjes. Laat afgevallen bladeren en snoeiafval op een hoop liggen, dit vormt een perfecte schuilplaats voor insecten. En veel insecten betekent veel vogels, want die leven ervan. Ook gras in je tuin trekt vogels aan, daarin kunnen ze op zoek naar wormen. Daarnaast is het fijn als je een paar dichte bomen of struiken in je tuin hebt staan voor beschutting en veiligheid. 

Water

Een kleine, ondiepe vijver geeft vogels een plek om te drinken en te badderen. Bovendien trekt een vijver ook weer allerlei insecten aan. Geen vijver? Je kunt ook een grote, platte schaal met water neerzetten. Zorg wel dat het water schoon en vers is. 

Welkoop Vogelpindakaas - Insecten

Welkoop

Welkoop Vogelpindakaas - Insecten

1.99
VBN Nestkast Mees - Vogelhuisje - Groen - Hout

Vogelbescherming

VBN Nestkast Mees - Vogelhuisje - Groen - Hout

15.95
Nestkast Winterkoning Silhouet - Vogelhuisje - Hout

Best for birds

Nestkast Winterkoning Silhouet - Vogelhuisje - Hout

9.95

Ook leuk om te lezen!