Alles over je kitten

Een kitten in huis is erg leuk maar kost ook veel tijd. En er komt nog heel wat bij kijken. Laat hem vooral goed wennen. Want een vreemd nieuw huis is een grote overgang voor zo’n klein diertje.

Leeftijd

Kies een kitten altijd heel zorgvuldig en haal hem niet te jong bij zijn moeder weg. De wettelijk bepaalde leeftijd is 7 weken. Maar dat is eigenlijk te vroeg. Houd minimaal 8 weken aan, maar 10 tot 11 weken is het beste.

Waar vandaan?

Ga je naar het asiel of naar een particulier? Een kat van een particulier lijkt vaak gratis, maar bedenk dat je het beestje ook nog moet laten inenten en ontwormen. Dit is in het asiel meestal al gedaan. Voor een goede socialisatie is het belangrijk dat een kitten opgroeit tussen mensen en niet achteraf in een boerenschuur.

 Aandachtspunten bij het uitzoeken van een kitten

  • Levendig en gezond
  • Mooie vacht
  • Schone neus, ogen en oortjes
  • Schone anus
  • Opgegroeid tussen mensen\
  • Schone omgeving
  • Goed verzorgde moederpoes
  • Kies geen katje dat bang wegkruipt

De eerste dagen

Neem een aantal dagen vrij als je een kitten ophaalt. Dan heb je alle tijd en kun je hem extra veel liefde en aandacht geven. Heb je een druk gezin met veel kinderen? Haal het diertje dan aan het begin van een schooldag op, dan kan hij rustig het huis verkennen. Zeker een kitten dat niet veel contact met mensen heeft gehad, kan in het begin angstig en schuw zijn.

Zorg dat je in ieder geval al kittenvoer een kattenbak, speelgoed, een eet- en drinkbakje en een mandje in huis hebt. Om de overgang naar een nieuwe omgeving wat te verzachten, kun je een dekentje meenemen uit zijn oude huis. Breng dit een week van te voren even langs. Zo neem je iets van de nestgeur mee naar huis.

De eerste weken

Noem hem veel bij zijn naam, dan went het kitten daar snel aan. En laat hem de eerste 5 weken vooral niet naar buiten. Hij moet eerst wennen aan zijn nieuwe huis en is meestal nog niet (vaak genoeg) ingeënt.

Consequent zijn

Katten zijn net kinderen. Consequent zijn is belangrijk. Maak met alle gezinsleden duidelijke afspraken over wat wel en niet mag. Leer je kitten iets af door hem nat te spuiten met een plantenspuit. Zorg dat hij niet ziet dat jij de plantenspuit gebruikt.

Optillen

Pak een kitten nooit op bij zijn nekvel. Ondersteun hem met een hand onder de borst, direct achter de voorpootjes. Terwijl je hem optilt, ondersteun je met de andere hand zijn achterpootjes. Houd hem rechtop tegen je borst.

Zindelijkheid

Vaak heeft een kitten al geleerd om zijn behoefte op de kattenbak te doen. Maar je kunt hem ook helpen door hem na het eten op de bak te zetten. Je kunt een normale kattenbak kopen of een speciale kittenbak. Het is handig om dezelfde kattenbakvulling te gebruiken als de vorige eigenaar. Dan is de overgang niet zo groot en ziet een kitten de bak zelfs als een bekende en veilige plek. Lees meer over kattenbakken en vullingen.

Voeding

Kittens moeten nog groeien, geef daarom altijd speciaal kittenvoer. Dit is extra voedzaam en bevat ingrediënten die zorgen voor een goede ontwikkeling van jouw jonge kat. Ook zijn de brokjes wat kleiner. Lees meer over kattenvoer.

Inenten en ontwormen

Jonge katten worden ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte. Dit gebeurt met 9 weken en 12 weken. Ook worden ze een aantal keer ontwormd. Laat je kitten ook altijd chippen. Lees meer over wormen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Kenner Kitten - Kattenvoer - 3 kg

Kenner

Kenner Kitten - Kattenvoer - 3 kg

14.95
Royal Canin Kitten - Kattenvoer - 2 kg

Royal Canin

Royal Canin Kitten - Kattenvoer - 2 kg

23.95
Biokat's Classic 3in1 - Kattenbakvulling - Grof - 18 L Volume
voordeel
2 voor 29.00

Biokat's

Biokat's Classic 3in1 - Kattenbakvulling - Grof - 18 L

15.95