Ik wil een konijn kopen

Met hun zachte vacht, lange oren en vertederende neusje zijn konijnen onweerstaanbaar. Het zijn vriendelijke, slimme dieren waar je een hechte band mee kunt opbouwen. Je kunt ze het beste samen met een soortgenoot houden want het zijn echte groepsdieren.  

Waar koop ik een konijn?

Voor het aanschaffen van een konijn kun je terecht bij hobbyfokkers. Zij kunnen je achtergrondinformatie geven over de konijnen en de ouderdieren zijn vaak ook aanwezig. Je kunt ook terecht bij een opvang. Hier zitten konijnen die afgestaan of gevonden zijn en die graag een nieuw baasje willen. Daarnaast kunnen zij je helpen met het koppelen van twee of meer konijnen.

Waar moet ik op letten?

Konijnen zijn groepsdieren, neem daarom het liefst 2 dieren. Als je 2 jonge konijnen neemt, is de kans groter dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Dat kan lastiger zijn met volwassen dieren. Daarnaast zijn 2 konijnen uit hetzelfde nest de beste combinatie omdat zij elkaar vanaf het begin kennen. Wil je toch graag een konijn aan jouw al aanwezige konijn koppelen, zorg er dan altijd voor dat je dit op voor beide dieren onbekend terein doet. Jonge konijnen moeten minstens 6 weken oud zijn voor ze bij hun moeder weg mogen, maar 8 weken is nog beter. Een konijn wordt gemiddeld 7 jaar, maar leeftijden van 10 tot 14 jaar zijn geen uitzondering.

Een ram (mannelijk) en een voedster (vrouwelijk) hebben een verschillend karakter. Een voedster is vaak iets feller dan een ram. Wil je twee konijnen in hetzelfde konijnenhok? Kies dan voor een ram en een voedster, omdat twee konijnen van hetzelfde geslacht eerder met elkaar gaan vechten. Wil je geen nestje? Zorg dan wel dat je ze laat steriliseren of castreren.

Checklist voor een gezond konijn

Het is belangrijk dat je konijn gezond is. Let op deze zaken:

  • Is het konijn levendig?
  • Kijkt het dier helder uit de ogen?
  • Is de vacht dik en glanzend?
  • Zijn de ogen en oren schoon?
  • Zijn de neus en het bekje schoon en zonder korstjes?
  • Zie je droge, harde keutels in het hok?
  • Heeft het konijn een droge en schone kont?

Naar huis brengen

Vervoer je konijnen altijd in een speciale vervoersbox van stevig plastic. Deze kun je goed schoonmaken en de dieren kunnen hem niet kapot knagen. Zo’n box is ook handig voor vakanties of een bezoek aan de dierenarts. Laat je konijn rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zodra hij gewend is, win je zijn vertrouwen door hem kalm van opzij te benaderen. Met een beetje geduld bouw je een hechte band op. Laat je konijn nooit alleen met een hond of kat, ook niet als ze aan elkaar gewend zijn. Je hond of kat zal een konijn altijd als prooi kunnen zien wat tot nare situaties kan leiden.

Konijnen en cavia’s

Konijnen en cavia’s kun je beter niet samenhouden. Ze hebben andere voedingsbehoeften en communiceren anders. Het zijn wel allebei groepsdieren dus zowel konijnen als cavia’s kun je het beste per twee houden.

Territorium

Ieder konijn heeft in het hok zijn eigen territorium. Wil je 2 volwassen konijnen bij elkaar zetten?  Zet ze dan niet ineens samen in 1 hok, maar laat ze in aparte hokken waarbij ze elkaar wel kunnen zien, maar niet aanraken rustig aan elkaar wennen. Daarna laat je ze een paar keer kennismaken in een ren of op voor beide konijnen onbekend terrein. Het beste is als ze elkaar negeren en rustig op onderzoek uit gaan. Mocht het na verschillende kennismakingen nog steeds goed gaan, dan kun je ze samen in een hok plaatsen. Zorg ervoor dat het hok vooraf goed schoongemaakt is zodat geen van de konijnen het hok als zijn territorium beschouwt. Zo heb je de grootste kans op succes. Houd er rekening mee dat sommige konijnen elkaar nooit leuk gaan vinden. Zorg dan voor 2 aparte hokken.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.