Om je beter van dienst te zijn maakt Welkoop gebruik van cookies. Cookiebeleid

Ik wil een konijn kopen

Met hun zachte vacht, lange oren en vertederende neusje zijn konijnen onweerstaanbaar. Het zijn vriendelijke dieren waar je een hechte band mee kunt opbouwen. Maar denk goed na over wat je wilt. Jonge of volwassen konijnen? Dwergkonijnen, Vlaamse reuzen of een ander ras? Een mannetje (ram) of een vrouwtje (voedster)? En neem je er 1 of 2?

Waar koop ik een konijn?

Voor jonge konijnen kun je terecht in bijna al onze winkels. Heb je een bepaald ras in gedachten? Ga dan langs bij een konijnenfokvereniging. Zij hebben adresgegevens van goede fokkers. Vergeet ook de konijnenopvang en asielen niet. Daar zitten vaak veel konijnen te wachten op een nieuw baasje.

Waar moet ik op letten?

Konijnen zijn groepsdieren, neem daarom het liefst 2 dieren. Als je 2 jonge konijnen neemt, is de kans groter dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Dat kan lastiger zijn met volwassen dieren. Jonge konijntjes moeten minstens 6 weken oud zijn voor ze bij hun moeder weg mogen. Maar 8 weken is nog beter. Een konijn wordt gemiddeld 7 jaar, maar leeftijden van 10 tot 14 jaar zijn geen uitzondering.

Een ram (mannelijk) en een voedster (vrouwelijk) hebben een verschillend karakter. Een voedster is vaak iets feller dan een ram. Wil je twee konijnen in hetzelfde konijnenhok? Kies dan voor een ram en een voedster, omdat twee konijnen van hetzelfde geslacht eerder met elkaar gaan vechten. Wil je geen nestje? Zorg dan wel dat je ze laat steriliseren of castreren.

Checklist voor een gezond konijn

Het is belangrijk dat je konijn gezond is. Let op deze zaken:

  • Is het konijn levendig?
  • Kijkt het dier helder uit de ogen?
  • Is de vacht dik en glanzend?
  • Zijn de ogen en oren schoon?
  • Zijn de neus en het bekje schoon en zonder korstjes?
  • Zie je droge, harde keutels in het hok?
  • Heeft het konijn een droge en schone kont?

Naar huis brengen

Vervoer je konijnen altijd in een speciale vervoersbox van stevig plastic. Deze kun je goed schoonmaken en de dieren kunnen hem niet kapot knagen. Zo’n box is ook handig voor vakanties of een bezoek aan de dierenarts. Laat je konijn rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zodra hij gewend is, win je zijn vertrouwen door hem kalm van opzij te benaderen. Met een beetje geduld bouw je een hechte band op. Laat je konijn nooit alleen met een hond of kat, ook niet als ze aan elkaar gewend zijn. Je hond of kat zal een konijn altijd als prooi zien.

Konijnen en cavia’s

Konijnen en cavia’s kun je beter niet samenhouden. Ze hebben andere voedingsbehoeften en communiceren anders. Het zijn wel allebei groepsdieren dus zowel konijnen als cavia’s kun je het beste per twee houden.

Territorium

Ieder konijn heeft in het hok zijn eigen territorium. Wil je 2 volwassen konijnen bij elkaar zetten? Laat ze dan eerst op neutraal terrein aan elkaar wennen. Zet ze niet ineens samen in 1 hok. Maar laat ze in aparte hokken rustig wennen aan elkaar. Daarna laat je ze een paar keer rustig kennismaken in een ren. Zo heb je de grootste kans op succes. Houd er rekening mee dat sommige konijnen elkaar nooit leuk gaan vinden. Zorg dan voor 2 aparte hokken.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Wellicht ook interessant voor u
Welkoop Hooi - 5 kg

Welkoop

Welkoop Hooi - 5 kg

6.47
Konijnenhok Loft - 140x65x100 cm - Bruin/white wash

AK

Konijnenhok Loft - 140x65x100 cm - Bruin/white wash

139.00
Beschermnet voor konijnenren Dribbel - diameter 120cm - Groen

AK

Beschermnet voor konijnenren Dribbel - diameter 120cm - Groen

9.99
Welkoop Stro - Bodembedekker - 5 kg

Welkoop

Welkoop Stro - Bodembedekker - 5 kg

6.16