Door de huidige situatie is het bij ons erg druk. De bezorging van je bestelling, reactie van onze klantenservice of leveranciers duurt langer dan je van ons gewend bent.
Bij voorbaat dank voor je begrip en geduld.

Alles over je veulentje

De komische bokkesprongen van een jong veulentje dat voor het eerst de wereld ontdekt, zijn erg leuk om naar te kijken. Voor het dier op de wereld komt, duurt de dracht gemiddeld 11 maanden.

Merrie

Een merrie is geslachtsrijp als ze 2 jaar oud is. Maar wacht met dekken tot het dier minstens 3 jaar oud is. Merries hebben een seizoensgebonden periode waarin ze om de 21 tot 23 dagen hengstig zijn. Alleen dan accepteren ze een hengst. 

Bij de meeste merries duurt die periode van februari of maart tot september of oktober. In het voorjaar als de daglengte toeneemt, start de cyclus bij de merrie weer op. Help de cyclus op gang met een goede gezondheid en conditie. Geef goed paardenvoer, laat haar regelmatig bewegen en zorg ervoor dat er andere paarden bij haar zijn.

Een merrie is minder vruchtbaar als de dagen korter zijn, met een slechte conditie, onrust en pijn. Ook is ze minder vruchtbaar als ze zonder soortgenoten op stal of in de wei staat.

Dracht en geboorte

In Nederland worden de meeste merries drachtig door kunstmatige inseminatie. Wil je een merrie laten dekken? Informeer dan vooraf bij je dierenarts en neem het hele traject door. Schakel je dierenarts ook in rond de geboorte van het veulen.

De dracht van een paard duurt gemiddeld 340 dagen (11 maanden). Maar het kan per paard erg verschillen. 

Merriebrok

In de laatste maanden van de dracht en in de zoogtijd heeft je merrie behoefte aan extra voedingstoffen. Dit is niet alleen belangrijk voor de merrie maar de juiste voeding voorkomt ook beengebreken als het veulen ouder wordt.

Geef je merrie daarom aangepaste voeding: de merriebrok. Hierin zitten alle belangrijke vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Geboortealarm

Ook voor ervaren fokkers blijft het moeilijk om het moment van de bevalling te voorspellen. De verhalen van mensen die weken in de stal bij hun paard slapen, zijn geen uitzondering. Er bestaan tegenwoordig allerlei geboortealarmen of geboortemelders die je waarschuwen als het zover is.

Biest

Het pasgeboren veulentje probeert al na een uur op te staan en gaat op zoek naar de uier van zijn moeder. Dat gaat in het begin nog wat wankel, omdat de motoriek nog niet goed is ontwikkeld. De melk van de eerste 24 uur, dit wordt ook wel biest genoemd, is heel belangrijk: het bevat antistoffen waardoor het dier een goede weerstand opbouwt.

Het veulen is in het begin nog onwennig. Het blijft dicht bij zijn moeder. Later gaat hij de wijde wereld ontdekken.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Wellicht ook interessant voor u
Subli Muesli met kruiden - Sport/prestatie - 15 kg - Zak

Subli

Subli Muesli met kruiden - Sport/prestatie - 15 kg - Zak

13.99
Pavo Podo Start - Fokkerij - 20 kg - Zak

Pavo

Pavo Podo Start - Fokkerij - 20 kg - Zak

16.29
Subli Smikkels Gemengd - Paardensnack - Appel - 1,5 kg

Subli

Subli Smikkels Gemengd - Paardensnack - Appel - 1,5 kg

5.99
Subli Magnesium mix - Supplement - 1 kg - doos

Subli

Subli Magnesium mix - Supplement - 1 kg - doos

20.49