Alles over je veulentje

De komische bokkesprongen van een jong veulentje dat voor het eerst de wereld ontdekt, zijn erg leuk om naar te kijken. Voor het dier op de wereld komt, duurt de dracht gemiddeld 11 maanden.

Merrie

Een merrie is geslachtsrijp als ze 2 jaar oud is. Maar wacht met dekken tot het dier minstens 3 jaar oud is. Merries hebben een seizoensgebonden periode waarin ze om de 21 tot 23 dagen hengstig zijn. Alleen dan accepteren ze een hengst. 

Bij de meeste merries duurt die periode van februari of maart tot september of oktober. In het voorjaar als de daglengte toeneemt, start de cyclus bij de merrie weer op. Help de cyclus op gang met een goede gezondheid en conditie. Geef goed paardenvoer, laat haar regelmatig bewegen en zorg ervoor dat er andere paarden bij haar zijn.

Een merrie is minder vruchtbaar als de dagen korter zijn, met een slechte conditie, onrust en pijn. Ook is ze minder vruchtbaar als ze zonder soortgenoten op stal of in de wei staat.

Dracht en geboorte

In Nederland worden de meeste merries drachtig door kunstmatige inseminatie. Wil je een merrie laten dekken? Informeer dan vooraf bij je dierenarts en neem het hele traject door. Schakel je dierenarts ook in rond de geboorte van het veulen.

De dracht van een paard duurt gemiddeld 340 dagen (11 maanden). Maar het kan per paard erg verschillen. 

Merriebrok

In de laatste maanden van de dracht en in de zoogtijd heeft je merrie behoefte aan extra voedingstoffen. Dit is niet alleen belangrijk voor de merrie maar de juiste voeding voorkomt ook beengebreken als het veulen ouder wordt.

Geef je merrie daarom aangepaste voeding: de merriebrok. Hierin zitten alle belangrijke vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Geboortealarm

Ook voor ervaren fokkers blijft het moeilijk om het moment van de bevalling te voorspellen. De verhalen van mensen die weken in de stal bij hun paard slapen, zijn geen uitzondering. Er bestaan tegenwoordig allerlei geboortealarmen of geboortemelders die je waarschuwen als het zover is.

Biest

Het pasgeboren veulentje probeert al na een uur op te staan en gaat op zoek naar de uier van zijn moeder. Dat gaat in het begin nog wat wankel, omdat de motoriek nog niet goed is ontwikkeld. De melk van de eerste 24 uur, dit wordt ook wel biest genoemd, is heel belangrijk: het bevat antistoffen waardoor het dier een goede weerstand opbouwt.

Het veulen is in het begin nog onwennig. Het blijft dicht bij zijn moeder. Later gaat hij de wijde wereld ontdekken.

Je veulen verzorgen

De merrie neemt de opvoeding van een veulen grotendeels zelf voor haar rekening. Toch zijn er zeker ook dingen die jij kunt doen! Met de juiste verzorging zal je veulen snel opgroeien tot een gezond paard. Een pasgeboren veulentje heeft voldoende aan de bouwstoffen uit de moedermelk. Je kunt de merrie speciale merriebrok geven, zodat ze meer energie heeft om haar veulen te voeden. Na een paar weken is het veulentje toe aan vast voedsel. In het begin geef je hem veulenbrok. De samenstelling daarvan is precies afgestemd op de ontwikkeling van een jong veulen. 

Naar buiten

Voor een goede ontwikkeling is het heel belangrijk dat een veulen zich vrij kan bewegen. Zo snel mogelijk naar buiten dus, liefst al de eerste dag! Alleen bij heel slecht weer kun je daar beter even mee wachten. Als je zorgt dat de merrie in de buurt blijft, wordt zo’n eerste keer in de buitenlucht een stuk minder eng. Zorg dat de omheining overal in orde is, zodat het veulen veilig op verkenning kan.

Wennen aan het halster

Na een paar dagen kun je het veulen al laten wennen aan een halster. Gebruik hiervoor een speciaal veulenhalster. In het begin zal het omdoen van het halster al vreemd genoeg zijn. Is je veulen hieraan gewend, dan is het tijd om hem te leren om met je mee te lopen. Neem de merrie mee aan het touw en probeer het veulen de merrie te laten volgen, dat werkt beter dan dat je aan het touw van het veulen trekt. Als je dit regelmatig oefent, zal het veulen vanzelf begrijpen dat hij mee moet lopen aan het touw. 

Leren vaststaan

Als de dierenarts of hoefsmid komt, is het handig als je je veulen vast kan zetten. Zodra hij gewend is aan het halster en meelopen, kun je dit gaan oefenen. Zorg ook hierbij weer dat de merrie in de buurt is. Zet het veulen niet meteen vast, maar houd het touw eerst in je handen. Als het veulen weg wil lopen, kun je hem voorzichtig tegenhouden. Zo leert hij in kleine stapjes en op een veilige manier om vast te staan. 

 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.