Ik wil een paard kopen

Bedenk wat je met je paard of pony wil doen. Denk na over het ras, een hengst, merrie of ruin en de leeftijd. Voed je dier goed op, train hem en geef hem genoeg beweging.

Een veelzijdig dier

Heel wat kinderen dromen van een eigen pony om te vertroetelen en berijden. Een paard of pony is een veelzijdig dier dat van nature houdt van bewegen en zich goed laat trainen. Een paard werkt hard voor zijn baas als hij hem vertrouwt en respecteert. Er komt veel kijken bij het houden van een paard of pony. In onze winkel verkopen we alles voor de paardenliefhebber. Niet alleen voeding maar ook verzorgingsproducten, voedingssupplementen, poetsartikelen en accessoires. Ook aan de ruiter hebben we gedacht: caps, laarzen, sokken, paardrijbroeken enzovoorts.

Paardensport

Paarden en pony’s spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. De edele dieren zijn niet meer uit onze samenleving weg te denken. In Nederland is de paardensport ongekend populair. Dat geldt niet alleen voor de dressuur of het springen, maar ook voor Western en aangespannen rijden.

Paard of pony?

Het verschil tussen een paard en pony is de grootte. Houd hier rekening mee bij de aanschaf. Wil je een groot of klein dier en heb je daar de ruimte voor? Een groot dier is vaak duurder in aanschaf en onderhoud en heeft meer ruimte nodig. De grootte van een paard of pony wordt bepaald met de stokmaat: de afstand van de grond tot de schoft (schouder) van het dier. De grens tussen paarden en pony’s is bij een stokmaat van 148 centimeter. Toch is het niet altijd zo dat dieren met een stokmaat boven 148 centimeter paarden zijn en eronder pony’s. In de ruitersport voor pony’s bestaat de E-categorie. Hierin vallen pony’s met een stokmaat van 148,1 tot maximaal 156,9 centimeter. Ook zijn er paardenrassen kleiner dan 148 centimeter zoals het kleinste paardenras ter wereld, de Falabella. De Falabella heeft een stokmaat tot maximaal 80 centimeter.

Welk paard kies je

Bedenk van te voren wat je met het paard wil doen. Op basis daarvan zijn er een paar afwegingen die je maakt. We zetten de drie belangrijkste keuzes op een rij.

Het ras

Elk ras heeft zo zijn eigen karakter en gebruiken. Kies het ras dat bij je past, dat is niet makkelijk maar wel belangrijk. Heb je weinig of geen ervaring met paarden of pony’s? Kies dan geen temperamentvol dier. Je hebt dan meer plezier van je dier en er ontstaan minder snel onveilige situaties. Laat je goed informeren over de verschillende paardenrassen via internet, bij paardenbezitters of paardenrassenverenigingen (stamboeken).

Hengst, ruin of merrie

Bedenk ook of je een hengst, merrie of ruin (gecastreerde hengst) wil. Een hengst is mooi om te zien, maar zijn concentratie is snel verstoord en hij blijft proberen de baas te worden. Zeker als er een hengstige merrie in de buurt is, is een hengst lastig handelbaar. Een merrie heeft een makkelijker karakter dan een hengst, maar is tijdens de hengstigheid prikkelbaar. Ook als ze een veulentje heeft, is een merrie vaak afstandelijker. Een ruin heeft het meest constante karakter, omdat hij niet beïnvloed wordt door hormonen. Het gedrag en het karakter variëren per paard en per ras.

De leeftijd

Ook de leeftijd is van groot belang bij de aanschaf. Een jong paard is goedkoper dan een ouder dier dat meer ervaring heeft in bijvoorbeeld de paardensport. Een jong dier moet nog veel leren en is voor iemand met weinig ervaring niet altijd de beste keus.

Je paard kopen

Er zijn verschillende plekken waar je paarden en pony’s koopt. Particulieren, handelaren, paardenmarkten of -veilingen, ze hebben allemaal voor- en nadelen. Neem iemand mee die ervaring heeft met paarden en pony’s en laat het dier onderzoeken door je dierenarts. Een aankoopkeuring is zeker bij duurdere paarden aan te raden. Neem een foto- of videocamera mee, zodat je het beoogde paard thuis nog eens op je gemak bekijkt.

Verplicht chippen

Je paard of pony moet gechipt zijn en je moet in het bezit zijn van het bijbehorend paardenpaspoort. Veulens moeten gechipt worden voor ze zeven maanden zijn. Verzeker je paard of pony meteen na aanschaf. Meerdere verzekeringsmaatschappijen bieden een paardenverzekering aan die ziektekosten, ongevallen, diefstal en overlijden dekt. Lees altijd goed de verzekeringspolis.

Opvoeding - training

Het dragen van een ruiter op de rug is een hele prestatie voor een paard of pony. In het wild betekent iets op zijn rug dat zijn leven in gevaar is. Ook is het voor hem onprettig om uit balans gebracht te worden door een ruiter op zijn rug. Een paard of pony die van nature alles doet bestaat niet. Met trainen is je dier veel te leren.

Vluchtdier

Het paard en de pony zijn vluchtdieren die in kuddes op de steppe leven. Dat vinden we terug in het gedrag. In iedere kudde bestaat een bepaalde rangorde. In de omgang tussen mens en paard is het belangrijk dat de mens als leider optreedt en wordt aanvaard. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. Vergeet niet dat een paard veel sterker is dan jij. Begin bij veulens meteen met een duidelijke en consequente opvoeding.

Voldoende beweging

Elk paard of elke pony heeft zijn eigen persoonlijkheid. Veel paarden en pony’s zijn ongecompliceerd, intelligent en vol zelfvertrouwen. Maar er zijn ook dieren die moeilijker in de omgang zijn, bijvoorbeeld met een veranderlijk humeur. Een wild paard maakt in de vrije natuur heel wat kilometers bij het grazen en besteedt veel tijd aan het zoeken en eten van voedsel. Een paard dat je voor je plezier houdt moet dan ook genoeg beweging krijgen. Een uurtje onder het zadel en de hele dag op stal is niet genoeg. Beweging is goed voor de gezondheid en het humeur van je dier.

Sociale dieren

Een paard of pony is een kuddedier, is heel sociaal en heeft gezelschap van een ander paard nodig. Ook een geit of schaap wordt snel zijn maatje. Is het niet mogelijk je paard samen met andere dieren te houden, zorg dan voor afleiding. Voldoende weidegang, beweging, voerbeurten. Staat je paard of pony veel alleen op stal, dan is de kans op stalondeugden aanwezig. Zorg voor een geschikte huisvestingsvorm, goed voerbeleid en beweging. Je kunt bijvoorbeeld ook een Lik-it liksteen of speelbal ophangen tegen de verveling. Dat geeft helaas geen garantie, stalondeugden en een slecht humeur hebben ook andere oorzaken. Slecht zittend harnachement, zoals zadels en tuigen die pijn doen veroorzaken ook slechte zin. Houd het gedrag van je paard goed in de gaten, je kan hier veel aan aflezen.

Zintuigen

Het best ontwikkelde orgaan van een paard of pony is de reuk, dan het gehoor, gevoel, smaak en zicht. Goed stemgebruik is bij de omgang dus belangrijk. Zicht is het minst ontwikkeld en vraagt daarom je aandacht. Doordat zijn ogen opzij in het hoofd staan, ziet een paard of pony de dingen die voor en naast hem zijn. Het schakelen tussen veraf en dichtbij zien gaat minder snel, waardoor het dier niet meteen ziet wat er gebeurt of wat iets is. Daarom schrikt een paard of pony snel van bijvoorbeeld een papiertje op de weg. Als het dier een voorwerp wil verkennen, ruikt hij eraan en betast het met zijn tastharen op de bovenlip.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.