Hoe knip ik de nagels van mijn hond?
Net zoals bij mensen kunnen nagels bij honden te lang worden. Maar honden hebben geen schoenen - ze lopen constant op hun pootjes. Worden de nagels te lang? Dan kan je maatje daar last van krijgen. Je hond heeft pijn en gaat daardoor verkrampt of mank lopen. Ook kunnen de nagels scheef groeien of zelfs ontsteken. Door regelmatig de nagels van je maatje te knippen voorkom je dit soort problemen. In dit artikel helpen we jou op weg.
Bekijk: Nageltang | Beloningssnacks
Hoe herken je wanneer nagels te lang zijn?
Als graadmeter kan je een velletje papier gebruiken. Deze moet je moeiteloos onder zijn nagels kunnen schuiven. Kan dat niet? Dan zijn de nagels te lang en is het tijd om deze te knippen.
Verder kan je ook letten op andere zaken. Hoor je de nagels van je hond al tikken wanneer hij over de vloer loopt? Of merk je dat je maatje wat moeilijker loopt? Dan is het tijd om zijn nagels te knippen.
Sommige honden hebben een afwijkende voetstand. Bij oudere honden zijn de voeten bijvoorbeeld vaak wat doorgezakt. Daardoor is het moeilijker te bepalen wanneer je de nagels moet knippen. Twijfel je? Dan kan je het beste contact opnemen met je dierenarts.
Hoe laat je je hond wennen aan nagels knippen?
Laat je hond al op jonge leeftijd wennen aan het nagels knippen. Zo voorkom je gedragsproblemen bij het knippen op latere leeftijd.
Is je volwassen hond al bang als hij een nagelschaartje ziet? Ook dan kan je jouw maatje nog laten wennen. Neem daarvoor dan wel de tijd en bouw het stap voor stap op. Geef hem een snack als beloning na elke stap. Iedere stap is een overwinning!
Stap voor stap laten wennen
- Poot vastpakken
- Poot bekijken en bewegen
- Poot en nagels bekijken
- Poot optillen en een nagel knippen
Trekt je hond zich terug? Stop er dan even mee, en probeer op een later moment een stapje verder te gaan. Geduld is hierbij het belangrijkst - op een gegeven moment kan je zonder zorgen de nagels van je maatje knippen.
Hoe knip je de nagels van je hond?
Het knippen van de nagels kan je prima zelf doen. Dit kan je doen met een nageltang voor honden. En zolang je voorzichtig te werk gaat, kan er eigenlijk weinig fout gaan.
Zo knip je de nagels van jouw hond:
- Laat je hond staan, zitten of liggen - wat voor jouw maatje het prettigst is. Stel hem hierbij gerust.
- Neem met één hand de ondervoet vast en houdt de nagel vast die je wil knippen.
- Houdt je hond zijn pootje stil? Dan kan je de nagel knippen.
Let op: zorg dat je niet in het ‘leven’ knipt van de nagel. Dit is het roze gedeelte van de nagel. Hier loopt een bloedvat. Knip je erin, dan is dat pijnlijk voor je hond en zal de nagel gaan bloeden.
Bij witte nagels is dit gedeelte goed zichtbaar. Heeft je hond zwarte nagels? Knip dan voorzichtig kleine stukjes van de nagel af. Op een gegeven moment zie je in het midden van de nagel een zwart stipje. Je zit dan dicht bij het leven van de nagel. Hier moet je stoppen met knippen.
Hoe vaak nagels knippen?
Over het algemeen is het prima om iedere acht weken de nagels van je hond te controleren. Zo nodig kan je deze dan knippen. Dit is slechts een richtlijn, want iedere hond is anders.
Ook omstandigheden spelen mee. Loopt je hond bijvoorbeeld regelmatig op verharde ondergrond? Dan slijten zijn nagels al meer op natuurlijke wijze. Wanneer je hond vaker in het bos of op het strand loopt, slijten zijn nagels minder snel. In dat geval is het verstandig om wat vaker de nagels van je hond te knippen.
Ten slotte is het aantal nagels belangrijk. De meeste honden hebben vijf nagels bij de voorpoten en vier bij de achterpoten. Sommige rassen hebben echter ook vijf nagels bij de achterpoot. De vijfde nagel noem je ook wel de wolfsklauw.
Controleer de duim bij de voorpoot en de wolfsklauw regelmatig. Ze raken de grond niet en slijten niet. Daardoor groeien ze sneller. Verder groeien deze nagels rond. Worden ze te lang? Dan heb je het risico dat ze in de hondenpoot gaan groeien. Dit wil je natuurlijk voorkomen.
Laat de nagels van je hond knippen
Nagels van honden groeien hun hele leven door. Als deze onvoldoende slijten, worden ze te lang. Dit kan problemen geven. Daarom moet je ze regelmatig knippen. Vind je dit spannend of lastig? Dan kan je er ook voor terecht bij jouw dierspecialist. Die bekijkt dan meteen even de hele voet van het dier. Denk aan het checken van de voetzooltjes en de huis tussen de tenen.