Onderhoud vijver

Een vijver in de tuin geeft sfeer, maar zonder onderhoud verandert zelfs de mooiste vijver in een ondoorzichtige, groene plas. Dat is nergens voor nodig. Door het jaar heen zijn er verschillende onderhoudsklusjes om je vijver in topconditie te houden.

Lente

In het voorjaar mogen nieuwe vijverplanten het water in. Bestaande planten kun je snoeien of verjongen. De vissen mogen weer gevoerd worden als het water warmer wordt dan acht of tien graden Celsius. Controleer de hele vijver op eventuele schade door vorst en check de waterkwaliteit op zuurgraad en PH-waarde. Vervang eventueel een deel van het water door vers water.

Algen

Verder is het in de lente vooral zaak om algengroei tegen te gaan. Algen concurreren met waterplanten om voedingsstoffen en zonlicht. Omdat ze minder voeding, licht en warmte nodig hebben nemen ze vooral in het voorjaar al snel een voorsprong op de vijverplanten. Die planten sterven dan soms zelfs af door overdadige algengroei.
Verwijder algen met de hand en probeer het water in de lente zo voedselarm mogelijk te maken. Eventueel gebruik je een anti-algmiddel. Zodra de water- en oeverplanten goed groeien, verdwijnen algen vaak spontaan.

Zomer

In de zomer zit je zwoele avonden lang zalig aan de waterkant. Aan onderhoud hoef je nu niet veel te doen. Reinig af en toe de filters en controleer je pomp. Algengroei zou moeten afnemen als de vijverplanten het goed doen. Snoei die planten zo nu en dan wat bij. Check het waterpeil, bij warm weer kan er veel verdampen. Vergeet de vissen niet te voeren, maar bouw de hoeveelheid voer vanaf eind augustus af.

Herfst

Het is schoonmaken geblazen in het najaar om te voorkomen dat de vijver in de winter verzuurt en dat algen in het voorjaar verschijnen. Slib op de bodem moet de vijver uit, dat kan met de hand of met een vijverstofzuiger. Ook dode planten, afgestorven plantdelen en ingewaaid blad verstoren de balans. Verwijder dode planten. En voorkom dat vallend blad in je vijver kan vallen door er bijvoorbeeld een net overheen te spannen. Je vissen hebben steeds minder voer nodig, geef ze niet te veel en als de watertemperatuur is gezakt tot een graad of tien mag je het voeren stoppen.

Winter

Winter is de rustperiode, ook voor de vijver. Planten groeien niet. Vissen zijn in rust en hebben tot het voorjaar heel weinig tot geen voer nodig. Zet de vijverpomp uit, haal hem uit de vijver en zet hem ergens binnen in een emmer water.
Voorkom schade aan je vijver door hem niet helemaal dicht te laten vriezen. Dat doe je bijvoorbeeld door een bal in het water te leggen. Of gebruik een speciale ijsvrijhouder, die zorgt dat er een klein wak openblijft. Heb je vissen? Gebruik dan liever geen bijl om een gat in het ijs te maken. Vissen schrikken dan wakker uit hun winterslaap en overleven mogelijk de winter niet. Gebruik liever wat warm water of een warm voorwerp. Vriest het niet alleen, maar gaat het ook sneeuwen? Haal de sneeuw dan van het ijs. Anders komt er niet genoeg licht in het water voor de planten en vissen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

ygIQjka7JjY
Het onderhouden van je vijver