Vijver in het voorjaar

Zodra na een lange winter de dagen langer worden en de temperatuur oploopt, komt ook de vijver weer tot leven. De eerste groeischeuten van moerasplanten, zuurstofplanten en waterlelies worden zichtbaar. Ook algen beginnen zich te ontwikkelen. We hebben de belangrijkste werkzaamheden voor je op een rij gezet, zodat je deze zomer kunt genieten van een prachtige vijver met gezonde waterplanten en helder water.

Waterplanten

Waterlelies en moerasplanten kunnen het beste in het voorjaar worden verpoot. In het kweekpotje waarin ze worden verkocht, kunnen ze zich niet meer ontwikkelen. Gebruik daarom bij voorkeur ruime plantmanden en voor elke plantengroep een speciale voedingsbodem. 

Een mooie waterlelie vormt echt de kroon op je vijver. Naast de prachtige bloemen en drijfbladeren hebben waterlelies ook een belangrijke biologische functie voor de vijver. Via de wortelknol nemen ze voedingsstoffen uit het water op, waardoor algengroei wordt beperkt. Poot waterlelies in ruime plantmanden. Gebruik hiervoor waterlelieaarde en voeg een aantal groeibollen toe voor een weelderige groei en bloei. Moerasplanten kun je nu vermeerderen en verpoten. Maak mooie groepen met variatie in kleur, hoogte en bladvorm. Gebruik voor het oppotten altijd goede plantmanden en moerasplantenaarde. Poot moerasplanten eens in drijvende plantmanden voor prachtig begroeide drijvende eilandjes in uw vijver.

Tip: Dek, om uitspoelen te voorkomen, de vijveraarde in de plantmanden af met substraat of kiezel.

Algengroei

Het is verstandig om ingewaaide bladeren en afgestorven plantdelen zoveel mogelijk uit de vijver te verwijderen. Dit organische materiaal bevat, net als de sliblaag op de bodem, voedingstoffen voor algen en moet daarom verwijderd worden.

Verwijder slib met de biologische 'stofzuiger' deze zorgt ervoor dat het microleven zich weer goed kan herstellen. Daardoor wordt het bodemslib afgebroken en krijgen algen geen kans zich te vermeerderen. Zo werkt Bio-Oxydator als een biologische stofzuiger.

Installeer het filter en vervang de filtermaterialen of spoel ze goed uit. De eerste weken na de installatie zal het filter mechanisch werken, dus vooral vuildeeltjes verwijderen. Na verloop van tijd wordt het filter echter ook biologisch actief. Het vuil wordt dan door bacteriën afgebroken. Gebruik bacteriën in vriesdroge vorm om deze belangrijke biologische activiteit te versnellen. Installeer het UV-C filter om algengroei in het vroegevoorjaar te voorkomen. Vervang de oude UV-C lamp.

Kwaliteit

In veel vijvers is de hardheid van het water in het voorjaar te laag. Deze kwaliteitsfactor van het water is uiterst belangrijk voor een stabiel vijvermilieu. Met een testset kan je de kwaliteit van het vijverwater snel en zeer nauwkeurig bepalen.

Met GH Plus of Mineral Plus kan de gezamenlijke hardheid (tussen 8° en 12° DH) en de kwaliteit van het vijverwater eenvoudig en op ecologische wijze worden verbeterd. Om de carbonaat-hardheid (tussen 6° en 12° DH) te verhogen, kan je het beste KH Plus gebruiken. Voor de verlaging van de pH- waarde (tussen 7 en 8 pH) is pH Min of Vijverturf aan te bevelen.

Vissen

's Winters vermindert de conditie en weerstand van de vissen, waardoor in het voorjaar vaak vissterfte optreedt. Met een voorjaarskuur wordt de slijmhuid van je vissen versterkt en geconditioneerd, waardoor de weerstand verbetert. Tevens bevat deze kuur een stof die algengroei tegengaat.

Zet eventueel nieuwe vissen uit en bescherm de vissen tegen reigers. Zoals alle vogels hebben ook reigers nu jongen die gevoed moeten worden. Vooral in ondiepe vijvers waar vissen zich niet goed kunnen verschuilen, zijn reigers een bedreiging voor je vissen. Observeer nieuw uitgezette vissen de eerste weken goed. Ziekteverschijnselen en vissterfte doen zich vooral bij nieuwe vissen voor.

Voorjaarsonderhoud in een oogopslag

  • Verwijder afgestorven plantdelen uit de vijver.
  • Verwijder organisch bodemslib met Bio-Oxydator en voorkom algengroei.
  • Verpoot de waterplanten in ruime plantmanden.
  • Vervang indien nodig de filtermaterialen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.