Fruit wecken

Soms oogst je zoveel fruit uit de tuin dat je het niet allemaal meteen kunt gebruiken. Wat doe je er dan mee? Door fruit te wecken kun je het lang bewaren. Zonder toegevoegde geur-, kleur- of smaakstoffen.

Wat is wecken?

Wecken is het conserveren van voedsel door verhitting. Het wordt ook wel inmaken genoemd. De hitte steriliseert de etenswaren, waardoor het lang (soms wel jaren) houdbaar wordt. De smaak wordt behouden en je hebt geen conserveermiddelen nodig.

Groenten en fruit

Je kunt zowel groenten als fruit wecken, maar fruit leent zich er het beste voor. Van nature zit in fruit veel voedingszuur. En dat zuur zorgt ervoor bacteriën niet groeien. Groenten kun je beter invriezen of inleggen.

 

Soorten fruit

Vrijwel iedere fruitsoort is geschikt om te wecken. Heb je appels, peren, perziken, aardbeien, bessen, bramen, frambozen of druiven in je tuin? Je geniet er het hele jaar van door ze te wecken.

Tip: valt je oogst wat tegen of heb je zelf geen fruit in de tuin? Dan kun je natuurlijk ook gewoon vers fruit kopen om te wecken. Ook dan smul je in de winter van zomerfruit.

Zo weck je

Volgende onderstaande stappen bij het wecken van je groenten en fruit.

Voorbereiden

Alles wat je gebruikt bij het wecken moet heel goed schoon en liefst gesteriliseerd zijn. Zorg ook steeds voor schone handen tijdens het werken. Steriliseer de potten of flessen, ringen en deksels door ze vijf minuten te koken in een pan met water en een paar eetlepels soda. Spoel alles na met gesteriliseerd  water.

Het wecken

Er zijn heel veel verschillende recepten voor het inmaken van fruit. Een eenvoudige en veelgebruikte methode is wecken met suikersiroop. Suikersiroop maak je door vier kopjes suiker op te lossen in zes kopjes kokend water. Maak je fruit schoon en snijd het eventueel in stukken. Gebruik een vultrechter om de potten of flessen ongeveer tot de helft met suikersiroop en verder met het fruit te vullen. Doe tussen iedere pot (of fles) en deksel een weckring en sluit af met klemmetjes of beugels. Weck ze dan dertig minuten in een pan met water op een temperatuur van 85 tot 95 graden Celsius.

Afkoelen en bewaren

Haal de potten of flessen met de glastang uit de pan en laat ze afkoelen. Na het afkoelen haal je de beugels of klemmen weg. Als de pot of fles dan goed gesloten blijft is het wecken gelukt en kun je het fruit meerdere jaren bewaren. Plak wel even een etiket op de pot waar je de inhoud en het weckjaar op schrijft. Mocht er nou lucht ontsnappen of de deksel niet goed vast blijven zitten na het weghalen van de klemmen of beugels, dan is er wat mis gegaan. Het wecken is dan niet gelukt en de inhoud gooi je het beste weg.

Gebruiken

Zin in je geweckte zomerfruit? Open de fles of pot door aan het lipje van de weckring te trekken. Zo verbreek je het vacuüm en komt de deksel los.

Benodigdheden

Met vrij eenvoudige middelen kun je gewoon thuis wecken. Er bestaan echte weckketels, maar het kan ook gewoon in een grote pan. Verder heb je nodig:

  • weckpotten of weckflessen met deksel
  • weckringen
  • vultrechter
  • klemmetjes of beugels
  • glastang
  • etiketten

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

 

Gerelateerde video's

4ykfiVwd_jQ
Wecken