Zomersnoei

De zalige zomer. Alles staat in bloei en in de moestuin is het oogsten geblazen. Tijd om te genieten. Zin in een nuttige klus? Doe dan een zomersnoei voor meer of mooiere vruchten bij fruitbomen en kleinfruit en een tweede bloei bij sommige bloemensoorten.

Zomersnoei fruitbomen

Zomersnoei van fruitbomen als appel, peer, kersen, pruim en perzik kan van juni tot en met augustus, liefst bij droog weer. Met regelmatig snoeien krijgen vruchten genoeg ruimte en licht om te groeien en rijpen. Het is ook een goede manier om aangetaste takken en bladeren met schimmels, plagen en parasieten te verwijderen. Tegelijk rem je de groei van scheuten die geen vrucht dragen, dat geeft andere scheuten volgend jaar meer kans op vruchten.

Hoe snoei je?

Verwijder alle scheuten en twijgen aan de onderstam van de fruitboom (we noemen dat wildopslag). Trek ze weg of knip ze diep weg met een snoeischaar. Ook de scheuten op de rug (bovenkant) van vruchttakken mogen weggebroken of gesnoeid worden. Breken heeft als voordeel dat ze minder snel terugkomen. Op zaagwonden van de wintersnoei ontstaan vaak meerdere scheuten. Laat er één horizontaal groeien en snoei of breek de rest weg. Zie je scheuttoppen die met witziekte zijn geïnfecteerd? Knip ze weg en check wekelijks of het terugkomt.

Uitbuigen fruitbomen

Na de zomersnoei van je fruitbomen kun je de overblijvende, rechtopgaande takken uitbuigen. Uitbuigen vergoot de kans op bloeihout en dus op vruchten volgend jaar. Met uitbuigen breng je de takken in een horizontale stand door een gewicht aan de tak te binden. Of trek de tak met een touwtje omlaag en zet dat vast op een onderliggende tak. Let op dat je de takken niet afbindt en dat je niet zo ver buigt dat de tak afbreekt.

Zomersnoei kleinfruit

Kleinfruit als frambozen, druiven en bramen mag je in de zomer snoeien. Zo geef je de vruchten meer licht en lucht en heb je minder kans op uitbreidende schimmels. Snoei niet bij extreem warm weer boven de 30 graden Celsius. Het fruit kan dan zonschade oplopen. En vergeet natuurlijk niet tussendoor wat te snoepen van het fruit dat al rijp is.

Druiven

Bij de druif gaat het er vooral om de groei van eenjarige scheuten wat te remmen. Kort ze flink in. Zo blijft er meer energie over voor je druiventrossen. Beperk nu ook het aantal trossen tot twee of maximaal drie per scheut. Let ook op de zijscheuten, snoei die steeds terug tot op één blad. Zo’n goed gesnoeide druif geeft de mooiste en lekkerste vruchten. En omdat een uitgedunde plant bij regen ook sneller droog is, voorkom je schimmelziekten. Knip aan het eind van de zomer nog wat extra blad weg om je druiven volop zon te geven, ze worden er zoeter van.

Frambozen

Zomerframbozen snoei je na de oogst in juni/juli. Je knipt de takken af die vruchten hebben gegeven. De jonge scheuten groeien dan beter. Herfstframbozen mag je in de zomer wat uitdunnen. Dan zijn ze luchtiger en minder vatbaar voor schimmels.

Bramen

Bramen snoei je na de oogst. Stevige nieuwe scheuten laat je zitten. Alle takken die gebloeid hebben, ziek, dood of beschadigd zijn en alle zijtakjes snoei je weg.

Overig kleinfruit

Bessen, moerbei en ander kleinfruit snoei je beter niet in de zomer.

Rozen snoeien

Door rozen in de zomer te snoeien kun je een extra bloei in de nazomer krijgen. Uitgebloeide scheuten snoei je terug tot een paar centimeter boven een vijftallig blad aan de stengel. Met een beetje geluk groeit daar een nieuwe scheut die in de nazomer bloemen geeft. Waarom snoeien net boven een vijfblad? De scheuten die daar groeien zijn veel sterker dan bij een drieblad. En dat geeft meer kans op nieuwe bloemen.

De zomer is ook een goed moment om wildslag bij rozen te verwijderen. Wildslag zijn scheuten die groeien op de onderstam van je roos. Vaak is de onderstam van een andere soort dan je roos zelf om een sterker wortelgestel te creëren. Wildslag is lichter van kleur dan scheuten van de roos zelf en het blad ziet er ook anders uit. Trek wildslag bij de onderstam los, dan heb je de minste kans dat het terugkomt.

Geraniums

Geef geraniums een tweede bloei door ze in juni/juli te snoeien. Door de snoei vormt de plant nieuwe scheuten en komt dan nog dezelfde zomer nog een keer in bloei. Dan zit je nog langer in een vrolijk gekleurde tuin.

Hagen snoeien

Buxus-, taxus- en beukenhagen snoei je in de zomer om ze in de gewenste vorm te houden. Dat geldt ook voor hagen van liguster en laurierkers.

Coniferen zijn wat tragere groeiers en snoei je alleen half juni, later in de zomer niet meer. Gebruik een snoeischaar of een (elektrische) heggenschaar.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

KVDAW88bMtU
Hoe kies je de juiste snoeischaar
FOrKM8fk8A8
Hoe kies je de juiste heggenschaar