Aquaria

Een aquarium lijkt op een vissenkom, maar is feitelijk een grote doorzichtige bak water waarin vissen en andere flora- en fauna worden gehouden. Ben je op zoek naar een aquarium voor in je woning, maar weet je niet welk type je wilt? Een aquarium kiezen is behoorlijk lastig, alleen al door het aanbod! Er zijn allerlei soorten aquaria: klein of groot, met zoet- of zoutwater of zelfs een design variant die prachtig staat en rust uitstraalt in je huis!

Bekijk ook: Aquarium decoratie | Filters & Pompen | Aquarium onderhoud

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Aquarium kopen

Een aquarium kopen is niet zo eenvoudig als het klinkt. Er zijn zoveel soorten, maten en materialen, dat de keuze reuze is. Voor je je verdiept in de onderwaterwereld van aquariums, is het handig om een aantal dingen op een rijtje te zetten. Welke vissoorten en waterplanten vind je mooi? En wordt het een klein of groot aquarium? Wil je bijvoorbeeld een zoetwater aquarium met goudvissen, of liever een groot aquarium met zoutwatervissen?

Soorten aquaria

Als het op aquaria aankomt zijn er allerlei soorten. Belangrijk is om voor jezelf te bedenken wat je precies wilt, zo is er altijd een aquarium die bij jouw wensen aansluit. De soorten aquaria op een rij:

 • Klein of groot
 • Zoetwater of zoutwater
 • Guppy of design aquarium

Welk formaat: klein of groot?

Net als vissen, zijn aquaria er in veel verschillende formaten. Daarom is het belangrijk om goed te letten op de hoeveelheid plek die je in je huis hebt. Houd ook de ruimte die nodig is voor het onderhoud in je achterhoofd. Zorg ook dat je altijd weet wat je vissen of andere dieren nodig hebben die in je aquarium gaan wonen.

Ben je een beginner en heb je nog niet veel ervaring met aquaria? Dan is het verstandig om te beginnen met een groot aquarium. Deze blijven namelijk stabieler qua waterwaarde en hebben minder vaak onderhoud nodig. Kleine aquaria zijn meer geschikt voor gevorderden en zijn ideaal voor kleine interieurs. Een klein aquarium heeft wel vaker een onderhoudsbeurt nodig.

Een aquarium met zoetwater of zoutwater?

Nu je weet of je een klein of groot aquarium neemt, is de volgende vraag: vul je 'm met zoet  water of zout water?

Een zoetwater aquarium is het meest gebruikelijk, omdat je hier gewoon kraanwater voor gebruikt en er minder onderhoud en techniek bij komt kijken. Toch liever een zoutwater aquarium? Daar heb je wel wat meer kennis en onderhoud voor nodig. Bovendien heb je andere vissen en planten nodig voor een zoutwater aquarium.

Vissenkom van plastic of glas?

Aquaria en vissenkommen zijn er in twee materiaalsoorten, namelijk glas en kunststof. Beide materialen hebben voor- en nadelen.

De voordelen van een glazen aquarium:

 • Echte aandachtstrekker
 • Handig voor beginners
 • Minder krasgevoelig dan kunststof
 • Maar: duurder dan kunststof

De voordelen van een kunststof aquarium: 

 • Eenvoudig schoon te maken en licht in gewicht
 • De goedkopere optie
 • Geen hoekjes / scherpe randen
 • Maar: krasgevoeliger dan glas


Een guppy of design aquarium? 

Design aquarium
Wanneer je een pronkstuk in je huis wilt plaatsen, is een design aquarium precies wat je zoekt. Richt je aquarium zo in dat je een mooie hoeveelheid onderwaterplanten en vissen hebt. Als je graag mooie vissen wilt en bereid bent om er wat geld aan uit te geven, dan is zo’n design aquarium een prachtige optie.

Guppy aquarium
Wie kent ze niet: guppy's. Een guppy is een van de bekendste aquariumvissen en is geschikt voor zowel beginners als gevorderde aquariumhouders. Deze visjes hou je tevreden door ze in een guppy aquarium te plaatsen, met genoeg planten en de juiste watertemperatuur. Mocht je uitbreiding van je vissenfamilie willen, dan is het heel eenvoudig om te kweken met je guppy’s! Eigenlijk hebben ze alleen wat planten nodig en een goed onderhouden omgeving. Dan gaat het zo goed als vanzelf.

Meer over vissen

Bij Welkoop weten we alles over de verzorging van je vissen en je aquarium. Van voedingstabletten tot filters, we hebben alles in huis! Bezoek onze pagina over vis & aquaria.