Buiten koken

Buiten koken gaat over BBQ. En meer dan dat. Het is ook buiten koken op vuur of briketten. Uit de moderne keuken, terug naar de basis. Koken en bakken in je tuin, in de natuur. Natuurlijk heb je daar speciale buitenkookproducten voor nodig. Zoals gietijzeren potten en pannen die tegen de hitte en het vuur kunnen. Bij Welkoop hebben we daarom alles voor buiten koken. Van driepoten waar je potten en pannen aanhangt tot complete kampvuursets.

Bekijk ook: Alle barbecues | BBQ brandstof & aanmaken | BBQ gereedschap

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Buiten koken

Je kunt met je BBQ buiten koken, maar ook kun je buiten koken op vuur, in een vuurhaard of met briketten. Voor welke vorm je ook kiest – het is de ultieme vorm van slow cooking. Terwijl je met weinig middelen een maaltijd bereidt, geniet je van het samenzijn met elkaar en samen eten.

Buiten koken heeft wat primitiefs en romantisch. Toch heb je wel de juiste kookproducten nodig. Je kunt je voorstellen dat het kookgerei ontzettend heet wordt, en dus robuust moet zijn. Buitenkookproducten zijn daarom veelal gemaakt van gietijzer. Bij Welkoop vind je de producten van The Windmill Cast Iron. Dit is een Nederlands merk en een echte buitenkookspecialist. Alle spullen zijn naar authentiek Nederlands ontwerp.

Buiten koken met de BBQ? Bij Welkoop hebben we de kamado. Een ei-barbecue die je ook als buitenoven gebruikt.

Potten en pannen van gietijzer

Voor buiten koken gebruik je pannen en potten van gietijzer. Ze zijn er in allerlei soorten. Van koekenpan tot poffertjespan. En van braadpan tot BBQ pan. Naast boven het puur, gebruik je sommige ook op de grill buiten – en zelfs binnen! De BBQ pan bijvoorbeeld kan ook op inductie of in de oven.

De trots van The Windmill Cast Iron is hun Dutch Oven. Een gietijzeren pan voor buiten koken die verkrijgbaar is in verschillende formaten. Deze pan is ontworpen naar een eeuwenoude uitvinding om op open vuur te koken. Je hangt de pan boven het vuur aan een driepoot, of je plaatst hem boven een stove, barbecue of vuurplaats.

Accessoires voor buiten koken

Gietijzer wordt extreem heet. Om deze pannen op te pakken heb je hittebestendige handschoenen nodig. En net zoals de pannen, worden ook de deksels extreem heet. Je kan immers zelfs briketten op de deksel plaatsen! Met een deksellifter (verkrijgbaar in verschillende formaten) kun je de hete deksels veilig en recht optillen. Zo voorkom je meteen dat er as in je maaltijd valt.

Tip! Wel het gevoel van buiten koken, maar niet allerlei pannen en accessoires aanschaffen? Kijk eens naar de kampvuur koekenpan. Dit is een pan met een hele lange steel die je boven het kampvuur gebruikt. Weer een keer heel wat anders dan buiten barbecueën! 

Gietijzer gebruiken

Gietijzer is een materiaal met gebruiksaanwijzing: vóór het eerste gebruik en ná elk gebruik. Is gietijzer niet voorbehandeld, dan moet je dit zelf doen – voordat je eten gaat bereiden. Ook moet je gietijzer na gebruik meteen schoonmaken, maar niet met water en zeep. Hoe je gietijzer gebruikt, lees je op onze pagina over The Windmill Cast Iron.