Spades & schoppen

Goed gereedschap is het halve werk. Dus ga je bomen, struiken of planten poten, of moet je een hoop zand weghalen? Dan heb je een spade of schop nodig. Bij Welkoop hebben we voor elke tuinklus de juiste spades en batsen; in onze winkel vind je niet alleen normale spades en schoppen – ook hebben we ze in speciale vormen. En natuurlijk kunnen de spades voor kinderen niet ontbreken, om papa of mama te helpen. Naast een schop of spade van ons eigen Welkoop-merk, hebben we ze ook van het exclusieve merk Sneeboer.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...


Een spade, schop of schep?

Een schep, een schop, een bats, een spade – bij Welkoop hebben we veel soorten. Maar wat is nu precies het verschil? Je kan het zo onthouden: een schop (ezelsbruggetje: lijkt op schep) is er om mee te scheppen. De vorm van het blad is gebogen. Een spade lijkt op een schop, maar het blad is niet gebogen: dat is recht, ook aan de bovenkant. Hierdoor kun je met de voet extra kracht uitoefenen.

Schop

 • Breder blad met een holling

 • Voor opscheppen en verplaatsen van los materiaal (zand, grind, grond)

 • Een kortere, vaak gebogen en dus sterke, steel

Spade

 • Rechthoekig blad met rechte bovenrand om de voet op te zetten

 • Voor spitten, randen afsteken

 • Vaak voorzien van een langere steel

Voor welke tuinklus welke spade kopen?

Lichte graafklusjes, gras afsteken, de moestuin omspitten, verpoten van planten – je doet het met een scherpe, sterke tuinspade. Bij Welkoop hebben we allround tuinspades die geschikt zijn voor allerlei van deze tuinklussen. Werk je in zware grond? Kies dan een extra smalle spade bijvoorbeeld bij harde kleigrond of een rotsachtige bodem. 

 • Verplantspade. Met v-vorm: voor verplanten en rondsteken, snijdt wortels makkelijk door.

 • Rotsspade. Sterk en smal: voor werk in tuinen met rotsachtige bodem.

 • Borderspade. Klein en licht: voor lichte tuinklussen rondom de border.

 • Damesspade. Met afgeronde bovenkant die de schoenzolen spaart.

Tip! Spades zijn er met stelen in verschillende lengtes. De lichaamslengte van de gebruiker is bepalend voor de keuze; bij een tuinspade hoort het handvat van de steel ongeveer ter hoogte van de navel te reiken wanneer de spade rechtop in de grond staat. 

Voor welke tuinklus welke schop (bats) kopen?

Ga je een trampoline ingraven of ben je bezig met de tuinaanleg of tuinverbouwing, dan heb je te maken met het grovere werk: het opscheppen en verplaatsen van veel grond, zand of grind. Dan komt een schop of bats goed van pas. Het verschil tussen een schop en bats: een bats is een ‘kleinere’ schop met stevige, kortere steel voor het zwaardere (schep)werk. Een schop heeft een werkblad dat wat groter is.

 • Graanschop. Met groot werkblad en slijtstrip: voor het veelvuldig opscheppen van erg los materiaal zoals graan of fijn zand.

 • Ballastschop. Met een gekromd werkblad: voor het tillen van diverse materialen.

 • Betonschop. Platte schop met een vlak werkblad: voor het makkelijk opscheppen van bijvoorbeeld cement.

 • Stalschop. Stevig en met lange steel: voor het wegscheppen van stro, hooi en mest. 

 • Steekbats / steekschop. Met gebogen, extra sterke steel: voor grote krachtinspanning, graafwerk en verplaatsen van grond en grind.

Tuingereedschap bij Welkoop

Voor spades en schoppen hebben we natuurlijk ook bijpassende losse stelen en losse handvatten. Of je nu een schop of spade gaat kopen voor een tuinklus óf als cadeau voor vaderdag, een verjaardag of nieuwe woning; bij Welkoop vind je sowieso het juiste exemplaar. Welke schop of tuinspade het gaat worden? Dat hangt dus helemaal af van het werk dat ermee gedaan gaat worden. 

En bij Welkoop hebben we nog meer tuingereedschap. Denk aan handscheppen, schoffels, (graskant-, asperge-, onkruid-)stekers en kindertuingereedschap.