Profiteer nu van 20% korting op 1 artikel naar keuze. Gebruik code KORTING20 bij het afrekenen. Bekijk actievoorwaarden.
Krokus bollen: kleur in de vroege voorjaarstuin
De krokus is van alle bollen die er zijn misschien wel de lieflijkste voor in je tuin. Deze bloem wordt namelijk niet heel hoog, maar blijft een bescheiden formaat houden. Toch doet hij niet onder voor andere bloembollen: de krokus heeft mooi gevormde, smalle bloembladeren in het geel of paars. Hiermee zorgt de krokusbol voor kleur in je vroege voorjaarstuin. De krokus bloeit al in februari – maart. Ligt er een laagje sneeuw? Dan kan het maar zo zijn dat de krokus boven de sneeuw uit pronkt en die witte tuin voorziet van vrolijke kleurspatten.
Krokusbollen planten in de borders of het gazon
Ga je krokus bollen in je borders planten, doe dat dan op een moment in het najaar waarop het niet vriest en waarop de grond niet te nat is. Zou dit laatste wel het geval zijn, dan kunnen bloembollen, en dus ook je krokus bol, gaan rotten. Eventueel vul je de border aan met tuinaarde, om er nog zekerder van te zijn dat de bollen uitkomen, en plant je over de bollen heen nog wat herfst- of winterbloeiers.
Voor het ultieme voorjaarsgevoel kun je de krokusbollen planten in het gazon, net als de narcis. In het voorjaar verandert je gazon dan in een vrolijke bloemenweide. Wél zul je even met de eerste maaibeurt moeten wachten: tot de bloemen zijn uitgebloeid én de bloembladeren helemaal geel zijn. Iets wat helemaal niet erg is als je wel houdt van verwilderde tuinen. En je krijgt er het jaar erop weer bloeiende bloemen voor terug!
Hoe je te werk gaat bij krokus bollen planten? Lees ons advies over bollen in de siertuin.
Een verwilderde tuin met krokus bloembollen
Met bloemen bezaaide borders of weelderige bloemenweides. Houd je van het effect van een verwilderde tuin? Botanische, of wilde, krokus bloembollen krijgen méér bloemen dan de eenjarige krokusbol. En waar die eenjarige bol alleen het eerste jaar op z’n mooist bloeit, komen de botanische krokus bloembollen elk jaar terug en zullen ze zichzelf vermeerderen. Wat je daarvoor moet doen? Helemaal niets. Ze ‘verwilderen’ vanzelf. Wel is het goed om te weten dat de bol z’n voeding uit de stengels haalt. Dus het groen laat je het beste zitten tot het is afgestorven. Maar dat is natuurlijk iets wat in een verwilderde tuin geen enkel probleem is!