Alles over je puppy

Een puppy in huis is erg leuk. Maar een jonge hond opvoeden kost ook veel tijd. Vooral het eerste jaar. Een pup moet minstens 8 weken oud zijn voor hij bij zijn moeder weg mag.

Opvoeden

Als de puppy voor het eerst bij jou in huis komt, laat je hem rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving. Laat hem direct zijn nieuwe mand of bench zien, maar wacht nog even met optillen, aaien en knuffelen. Hij moet eerst rustig om zich heen kunnen kijken. Kies een vaste plek voor zijn water- en voerbak en laat zien waar deze staan. n het begin zal hij zijn moeder, broertjes en zusjes erg missen. Daarom is het belangrijk dat je zijn mand of bench in de huiskamer zet.  Zo kan je puppy zijn nieuwe huisgenoten zien en voelt hij zich minder alleen. De eerste nachten kunnen puppy’s flink piepen en janken. Zorg dat je niet te vaak gaat kijken, anders leert hij dat je direct komt. Na een paar dagen gaat het vanzelf beter. ‘s Nachts kun je het beste een bench gebruiken. Dan wordt je huis niet gesloopt terwijl jij rustig ligt te slapen.

Consequent zijn

Het is belangrijk dat je consequent bent tijdens de opvoeding. Nee, is altijd nee. Ook de volgende keer. Leer verkeerde gewoontes en ongewenst gedrag direct af. Als je dit niet doet, is het later heel lastig te corrigeren.

Vaste etenstijden

Een pup eet 4 keer per dag. Geef hem altijd een goede kwaliteit puppyvoer en houd vaste etenstijden aan. Laat hem in het begin gewoon zijn gang gaan. Behalve als hij iets doet wat niet mag. Corrigeer door duidelijk  ‘nee’ te zeggen of hem rustig weg te duwen. Lees meer over hondenvoer.

Uitlaten

Ga in het begin om de 2 uur een stukje lopen, een rondje van 5 minuten is voldoende. Laat dan langzaam wat meer tijd tussen de uitlaatbeurten. Zorg dat je pup ’s avonds niet te veel drinkt, omdat hij zijn plas nog niet kan ophouden. Laat hem vlak voor voor het slapen gaan nog even uit.

Zindelijkheid

Een pup zindelijk maken, kost tijd en geduld. Wees in het begin niet te streng, hij moet alles nog leren. Breng hem elke keer na het eten, drinken of slapen naar buiten en laat hem op een vaste plek zijn behoefte doen. Beloon hem met een paar puppysnacks als hij zijn behoefte op de juiste plek doet.

Een bench helpt bij de zindelijkheidstraining. Want een pup bevuilt niet gauw zijn eigen nest, maar gebruik de eerste tijd wel een trainingsmat. Dan kun je een ongelukje makkelijk opruimen.. Houd je pup de eerste weken goed in de gaten. Hij geeft vaak zelf aan dat hij nodig moet. Dan zie je hem bijvoorbeeld onrustig rondjes lopen door de kamer.

Training: puppycursus

De eerste socialisatiefase van een pup duurt tot hij ongeveer 12 weken oud is. Daarom is het belangrijk dat hij snel naar een puppycursus gaat. Daar leert hij omgaan met andere honden en een aantal basiscommando’s zoals ‘lig’, ‘zit’ en ‘volg’.

Inenten

Voor de gezondheid van je pup is het belangrijk dat je hem laat inenten tegen veel voorkomende ziekten. Pups worden gevaccineerd als ze 6, 9 en 12 weken oud zijn. Deze prikken worden bijgehouden in een paspoort of vaccinatieboekje.  

Een pup wordt ingeënt tegen:

  • Hondenziekte
  • Parvo
  • Ziekte van Weil
  • Besmettelijke leverziekte
  • Kennelhoest

De dierenarts zal je pup ook ontwormen en preventief behandelen tegen vlooien. Het is ook verplicht om je pup te laten chippen. Zorg dat je het chipnummer wel registreert bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG). Anders is de chip niet aan jouw persoonsgegevens gekoppeld.

Verzekeren

Als je weet dat je een puppy in huis krijgt, is het handig om direct een verzekering af te sluiten. Want als je wacht tot je hond iets mankeert is het vaak lastig om nog een goede verzekering te vinden. Met een verzekering weet je zeker dat jouw hond altijd de beste zorg krijgt. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

5kMgqiLQ60k
Trainingsmatten voor puppy's
Kenner Puppybrokken- Hondenvoer - Gevogelte - Rund - 2,5 kg

Kenner

Kenner Puppybrokken- Hondenvoer - Gevogelte - Rund - 2,5 kg

8.95
Royal Canin SHN Maxi puppy - Hondenvoer  - 15 kg

Royal Canin

Royal Canin SHN Maxi puppy - Hondenvoer - 15 kg

65.95
Welkoop Mini Trainingsbotjes - Hondensnacks - 500 gram

Welkoop

Welkoop Mini Trainingsbotjes - Hondensnacks - 500 gram

5.95
Luxe Bench - 79x53x61cm - Antraciet - Small

Luxe Bench - 79x53x61cm - Antraciet - Small

119.00