Heeft mijn kat artrose?

Wist je dat één derde van de katten last heeft van een gewrichtsaandoening? Bij katten vanaf 12 jaar lijdt zelf negentig procent aan een gewrichtsaandoening. Een van de meest voorkomende aandoeningen is artrose. Dit is niet te genezen, maar wel kan je het leven van je kat zo makkelijk mogelijk maken. In dit artikel lees je hoe.

Bekijk: DieetvoerZalmolie | Krabplanken 

Waaraan herken je artrose?

Katten zijn goed in het verbergen van pijn. In tegenstelling tot honden met artrose zie je katten daarom niet vaak mank lopen. Toch zie je op verschillende manieren dat je kat last kan hebben van artrose.

  • Minder actief, je kat slaapt langer en speelt minder.
  • Minder vaak of minder hoog springen
  • Vermijden van traplopen
  • Niet meer opgepakt of aangehaald worden
  • Onzindelijkheid: de kattenbak net niet meer halen.

Het zijn dus subtiele signalen, maar hieraan kan je zien dat je kat mogelijk last heeft van artrose. Wil je het zeker weten? Maak dan altijd een afspraak met je dierenarts. Deze kan vaststellen of het echt artrose is en een behandelplan opzetten.

Wat kan je doen tegen artrose?

Artrose is een progressieve ziekte. Dat betekent dat de symptomen alleen maar erger worden en het niet genezen kan worden. Wel is het mogelijk om pijnstilling te geven.

Verder zijn er verschillende dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je kat zo min mogelijk pijn heeft. Waar moet je dan aan denken?

Beweging

Ook met artrose is het goed om te blijven bewegen. Doe dit rustig, en liever meerdere keren per dag een aantal minuten dan één keer per dag lang. Zo blijf je bewegen zonder de gewrichten te veel te belasten.

Overgewicht bestrijden

Is je kat te zwaar? Dan zal dit extra de gewrichten belasten. Laat je kat daarom niet te zwaar worden. Als hij te zwaar is, dan moet je hem laten afvallen met dieetvoer.



Weten of je kat te zwaar is? Laat hem dan gratis wegen bij een Welkoop bij jou in de buurt. Je dierspecialist onderzoekt ook het lichaam en de ribben. Hierna krijg jij gratis tips en advies over hoe jij jouw kat weer op gezond gewicht krijgt.


Maak het je kat gemakkelijk

Zorg dat je kat makkelijk bij de belangrijkste plekken kan. Zet zijn voer- en drinkbakken op een toegankelijke plek. Check ook of hij makkelijk de kattenbak in kan. Kattenbakken met lage zijkanten zijn vaak prettiger omdat ze hier beter in kunnen.

Merk je dat je kat moeite heeft met zich wassen? Dan kan je hem een handje helpen door de vacht zachtjes te kammen of te borstelen. Lees hier meer over de vachtverzorging van je kat.


Maak opstapjes. Heeft je kat favoriete plekjes waar hij nu moeilijk bij kan? Bijvoorbeeld de vensterbank? Denk dan eens aan het maken van makkelijke opstapjes zodat je kat nog steeds makkelijk bij de plekjes kan.

Let ook op bij krabpalen. Katten met artrose hebben soms moeite met het uitrekken bij krabpalen. In dat geval kan een krabplank op de grond uitkomst bieden. Dan kan je kat nog steeds met gemak blijven krabben.


Voeding en supplementen

Ook kan je jouw kat helpen met voeding en supplementen. Supplementen met omega-3 vetzuren kunnen helpen de gewrichten van je oudere kat soepel te houden. Denk dan bijvoorbeeld aan zalmolie.

Ook bestaat er dieetvoer met extra voedingsstoffen die helpen de gewrichten van je kat te onderhouden. Prins VitalCare Mobility bevat bijvoorbeeld zowel extra omega-3vetzuren als de stoffen glucosamine en chondroïtine. Laatstgenoemde stoffen werken ook bevorderlijk voor het soepel houden van de gewrichten. Dit dieetvoer geef je altijd in samenspraak met je dierenarts, in eerste instantie voor een periode van maximaal 3 maanden.

Bekijk dieetvoer


Is je kat gezond? 

Weten of je kat gezond is? Maak een afspraak bij jouw dierspecialist van Welkoop. Je kat wordt uitvoerig onderzocht bij de oren, ogen, gebit, nagels, vacht en gewicht. Zo krijg jij een compleet beeld van de gezondheid van jouw kat.

Zien we je binnenkort?

Meer over de gezondheidscheck