Overlast muizen

Een tamme muis als huisdier is natuurlijk ontzettend gezellig, maar ongenode muizen zorgen voor overlast en kunnen ziekten overbrengen. Hoe voorkom je dat ze je huis inkomen en hoe krijg je ze er weer uit?

Heb ik muizen?

Het is meestal snel duidelijk dat er een muis in huis is. Verpakkingen of meubels worden aangevreten of elektriciteitssnoeren doorgeknaagd. Er liggen langwerpige, zwarte keuteltjes in huis of je hoort ritselende geluiden bij muren of plafonds. Soms gaat het om een enkele muis, maar ze planten zich snel voort. Zonder ingrijpen heb je dus al snel een plaag. In huis gaat het meestal om de huismuis, in het najaar en de winter komen ook de bos- en veldmuis nog wel eens op de warmte af.

Voorkomen

Muizen zijn vooral op zoek naar eten in je huis. Zorg dat ze daar niet bij kunnen door voedsel altijd te bewaren in afsluitbare potten en blikken. En houd alles goed schoon, zodat ze geen etensresten vinden op het aanrecht, de vloer of tussen de kussens van de bank. Controleer je huis ook op gaten en kieren, muizen hebben al genoeg aan een gaatje van minder dan een centimeter. Soms komen muizen binnen door ventilatiekanalen. Speciale weringspluggen houden muizen buiten en verstoren de ventilatie niet. En een kat in huis voorkomt vaak ook muizen, de geur van een kat is meestal al voldoen de om muizen op afstand te houden.

Bestrijden

Heb je muizen in huis en laten ze zich niet afschrikken door de preventieve tips hierboven? Dan wordt het tijd voor een bestrijdingsaanpak.

Bekijk al onze producten voor een passende bestrijdingsaanpak tegen muizen

Zonder gif

De strijd tegen muizen ga je zonder gif aan met muizenvallen en muizenklemmen. Zorg dat er voor de muis niks eetbaar in huis te vinden is en vul de val of klem dan met iets dat ze lekker vinden: wat brood met pindakaas, noten, een stukje kaas of wat pitten of granen.

Een muizenval doodt de muis in één klap, met een val vang je muizen levend. Zet levend gevangen muizen op zo’n honderd meter van je huis uit, liefst in een park of bos. Dit is een veilige afstand om te voorkomen dat ze weer terug komen.

Overigens helpen katten niet alleen bij het voorkomen van muizen in huis, ze steken ook graag een pootje uit bij de bestrijding. Je hoeft een kat overigens geen honger te laten lijden, het spel van de jacht is al aanlokkelijk genoeg om muizen te vangen.

Met gif

Werkt niks en laten de muizen zich niet vangen met een val of klem? Dan kun je ook kiezen voor bestrijden met gif. Muizengif is er in de vorm van lokaas. Volg de instructies van de gebruiksaanwijzing goed op om risico’s voor gezondheid en milieu zo klein mogelijk te houden. Gebruik het gif op plekken waar de muizen veel komen en zorg dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Na een paar dagen gaan de muizen dood. Houd ook dan katten op afstand, want het gif in een dode muis ze vergiftigen.

Verzamel na de bestrijding het lokaas en het gif en lever het als klein chemisch afval in bij de gemeente.

Opruimen dode muizen

Muizen, ook dode muizen, kunnen ziekten of infecties overdragen op de mens. Gebruik altijd handschoenen bij het opruimen van dode muizen. Gooi ze in een afsluitbare vuilnisbak of –container. Dat voorkomt dat andere dieren de dode, vergiftigde muizen opeten.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

DTmjg62FdNQ
Muizen bestrijden