Overlast slakken

Gaten in de bladeren van je planten? Het voorjaar is de ideale periode voor slakken. 

Met deze diervriendelijke manieren krijg je slakken uit je tuin en voorkom je dat ze terugkomen.  

Voorjaar: de ideale periode voor slakken

De zon laat zich steeds vaker zien, de temperatuur stijgt en je hebt weer volop zin om naar buiten te gaan. Het is voorjaar! Hoogste tijd om de tuin onder handen te nemen en de bloemen en planten in het zonnetje te zetten. Ook slakken genieten van het voorjaar: ze houden van de vochtige grond, donkere plekken en hogere temperaturen. Overdag zie je de slakken een stuk minder, maar je merkt hun aanwezigheid aan de gaten in de bladeren van je planten. 

Slakken in je tuin

Voorkomen is beter dan bestrijden

Gelukkig zijn er makkelijke en diervriendelijke manieren om te voorkomen dat slakken de planten in je tuin beschadigen. Je hoeft hiervoor vaak niet eens naar het tuincentrum. 

  • Maak ‘hindernissen’ in je tuin waar slakken moeilijk overheen kunnen kruipen. Zand, sparrennaalden, schelpen en fijngemaakte eierschalen zijn obstakels die slakken op afstand houden.
  • Richt de tuin zo in dat er veel slakkeneters op af komen. Vogels als lijsters, eksters, kraaien en merels voorkomen een slakkenplaag. Ook muizen, kikkers en sommige wormen en spinnen hebben slakken op het menu staan.
  • Zorg dat slakken niet meer kunnen schuilen voor de felle zon door bladeren en takken op te ruimen. Vergeet vooral het gebied rondom de planten niet. 
  • Cafeïne houdt slakken op afstand. Hoe meer cafeïne, hoe beter de werking. Verzamel gemalen koffie en strooi dat rond de planten. Koffiedik helpt ook, maar daar zit wel minder cafeïne in.
  • Plaats planten die slakken niet lusten, zoals varens. Daarnaast schrikken geurige planten, zoals lavendel, slakken af. 

Slakkenplaag? Zo krijg je slakken uit de tuin

Heb je al een tuin vol slakken? Geen probleem. Zo krijg je de slakken uit je tuin:

  • Plaats ringen van koper rond de planten. Slakken houden niet van koper, omdat het ze een kleine schok geeft bij het aanraken. Je kunt ook speciale koperbanden kopen voor om je tuinpotten.
  • Met behulp van een slakkenval maak je je tuin snel en diervriendelijk slakvrij. Als je de val vult met een lokstof krijg je de slakken snel te pakken. Na het legen gebruik je de val gewoon weer opnieuw.
  • Strooi slakkenkorrels in de tuin. Let hierbij op dat je een niet-giftig middel gebruikt, zodat slakkeneters als muizen en egels niet ziek worden. Daarnaast is deze ook zeer schadelijk voor je huisdier.
  • Of vang de slakken met de hand. Je vangt ze het beste net na een regenbui. Het is slim om vroeg in het voorjaar te beginnen met vangen, als de slakken nog geen nakomelingen hebben. Een slak legt namelijk vanaf april eitjes, zo’n vierhonderd per keer.


Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.