Nagels knippen van je kat

Natuurlijk wil je goed voor je kat zorgen. Goed op zijn voeding letten, regelmatig de kattenbak verschonen en veel spelen hoort daarbij. Maar hoe zit het met de nagels van je kat? Moet je die knippen en hoe vaak? In dit artikel lees je alles over het knippen van de nagels van je kat.

Bekijk: Nageltang | Kattensnacks


Moet je de nagels van je kat knippen?

Het korte antwoord? Dat verschilt per kat:

Binnenkat of oudere kat

Katten die nooit naar buiten komen kun je helpen door de nagels te knippen. Dit is ook handig bij oudere katten die meer moeite hebben met de krabpaal. 



Buitenkat

Komt je kat veel buiten? Dan is het vaak niet nodig om de nagels te knippen. Zij slijten zelf hun nagels. Door bijvoorbeeld te krabben aan bomen of te spelen met andere katten.



Hoe laat je jouw kat wennen aan nagels knippen? 

Het beste is als je jouw kat al op jonge leeftijd laat wennen aan nagels knippen. Het liefst als het nog een kitten is. Zelfs als het nog niet nodig is, leer je hem zo dat nagels knippen niet eng is.

Doe dit stap voor stap en neem de tijd. Blijft je kat rustig? Beloon hem dan met een lekkere kattensnack. Merk je dat hij tegenstribbelt, stop dan en probeer het later opnieuw. Begin pas met knippen als je kat écht gewend is aan alle stappen.

Stap voor stap laten wennen:
  • Poot vastpakken
  • Poot bekijken en bewegen
  • Oefen voorzichtig druk uit op het pootje om de nagels tevoorschijn te laten komen.
  • Nageltje knippen.

Hoe knip je de nagels van je kat?

Het knippen van de nagels van je kat kan in het begin best spannend zijn. Maar als je het voorzichtig doet, kan er weinig fout gaan.

Belangrijk: Knip altijd alleen het lichte deel van de nagel af. Het roze deel noem je ook wel het ‘leven’. Knip enkele millimeters van dit deel af om bloedingen te voorkomen.

Zorg ervoor dat je kat ontspannen is. Begin vervolgens met knippen.

Zo knip je zijn nagels:
  1. Pak met één hand het onderpootje vast.
  2. Oefen lichte druk uit met duim en wijsvinger op het voetzooltje. Daarmee komen de nagels tevoorschijn.
  3. Knip met een nageltang de nagel iets verder van het roze deel af.
  4. Blijft je kat rustig tijdens het knippen? Vergeet dan geen beloning te geven. Zo maak je van nagels knippen een leuke bezigheid!

Hoe vaak nagels knippen? 

De nagels van een kat hoef je niet zo vaak te knippen. Ongeveer drie tot vier keer per jaar is genoeg. Komt je kat regelmatig buiten? Dan blijven de nagels vaak vanzelf op de juiste lengte en is knippen niet nodig.

Je merkt het op verschillende manieren als je kat aan een knipbeurt toe is. Je hoort bijvoorbeeld de nagels ‘klikken’ over de vloer. Of je voelt de nagels van je kat als hij op jouw schoot aan het ‘kneden’ is. In dat geval is een knipbeurt geen overbodige luxe!


Tip: Zet de krabpaal op de juiste plek

Katten slijten hun nagels ook door te krabben aan de krabpaal. Zet de krabpaal daarom op de juiste plek in je woonkamer. Zo zorg je ervoor dat je kat regelmatig aan de paal krabt:

  • Kies voor een plek op de looproute van je kat. Bijvoorbeeld tussen de deur en de bank, in plaats van weggestopt in de hoek.
  • Of plaats de paal in de buurt van zijn slaapplekje. Katten houden er namelijk van om even lekker te krabben als ze net wakker zijn.

Weten welke krabpaal past bij jouw rakker?

Alles over krabpalen kiezen

Een greep uit ons aanbod:

Designed by Lotte Yenna - Krabpaal - Stof - Groen - 35x35x50cm 30% Korting

DbL

Designed by Lotte Yenna - Krabpaal - Stof - Groen - 35x35x50cm

23.95 16.77
Beeztees Gina  - Krabpaal - Stof - Zwart - 40x40x90cm 30% Korting

Beeztees

Beeztees Gina - Krabpaal - Stof - Zwart - 40x40x90cm

28.95 20.27
BEEZTEES Christa - Krabpalen & Krabplanken - Stof - Grijs - 32x32x60 cm 30% Korting

Beeztees

BEEZTEES Christa - Krabpalen & Krabplanken - Stof - Grijs - 32x32x60 cm

27.95 19.57
Beeztees Figado - Krabmeubel - Stof - Creme - 40x40x135 cm 30% Korting

Beeztees

Beeztees Figado - Krabmeubel - Stof - Creme - 40x40x135 cm

109.00 76.30

Laat de nagels van je kat knippen bij Welkoop

Vind je het knippen van de nagels spannend of lastig? Dan kan je er ook voor terecht bij jouw dierspecialist. Die bekijkt dan meteen even de hele voet van jouw maatje. Uiteraard letten wij daarbij op de conditie van de voetzooltjes en de huid tussen de tenen.

Zien we je binnenkort?

Meer over de nagelknipservice