Werklaarzen

Veiligheid staat voorop bij de werklaarzen die je kiest. Daarnaast moeten ze natuurlijk je voeten warm houden en comfortabel zitten. Een voordeel van werklaarzen is dat je ze makkelijk aan- en uittrekt. Je hebt werklaarzen van leer, rubber en pvc. 


Bescherming

Welke laarzen je kiest, hangt af van je werkzaamheden. Als je met vee werkt, kun je het best een laars met een stalen neus dragen zodat je tenen beschermd zijn als een koe erop stapt. Bovendien moet de laars niet alleen waterdicht zijn, maar ook bestand zijn tegen mest. Werk je met zuren, oliën, vetten, bloed, bestrijdingsmiddelen of andere chemicaliën, let dan op dat de laarzen daar bescherming voor bieden. Als bouwvakker heb je laarzen nodig met een stevige voetzool die je voeten beschermt tegen spijkers en andere scherpe uitsteeksels. Hiervoor zijn leren werklaarzen prima geschikt. 


Veiligheidsnormering

Voor veel werkzaamheden is het niet alleen slim, maar ook verplicht om laarzen met een veiligheidsnormering te dragen. Naast algemene eisen moeten werklaarzen geschikt zijn voor de werkomstandigheden waarin ze gebruikt worden. Voor werklaarzen en veiligheidslaarzen geldt de S3, S4 en S5 normering.

S3: deze werklaarzen zijn voorzien van een stalen neus, antistatische eigenschappen, een energieabsorberende hak, een beschermende tussenzool en zijn tot 60 minuten waterdicht.

S4: dit zijn werklaarzen en veiligheidslaarzen met een kevlar of stalen veiligheidsneus. Daarnaast zijn ze voorzien van een absorberende hak en hebben ze antistatische eigenschappen. Doordat ze gemaakt zijn van rubber of kunststof zijn ze volledig waterdicht. 

S5: de eigenschappen van S5 werklaarzen zijn hetzelfde als die van S4 werklaarzen, maar hebben daarnaast nog een ondoordringbare tussenzool van staal of kevlar en een antislip loopzool.


Laarzen van rubber en pvc

Acifort

Het door Dunlop ontwikkelde Acifort is een combinatie van rubber en pvc. Het is een sterk materiaal dat lang meegaat en niet snel slijt. Van Acifort gemaakte laarzen zijn goed bestand tegen minerale, dierlijke en plantaardige oliën en vetten, mest, bloed, zuren, basen, desinfectiemiddelen en andere chemicaliën. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en hebben een antibacterieel behandelde voering, die schimmelvorming en zweetlucht voorkomt. Deze laarzen slijten niet snel en hebben een goede grip. Acifort-laarzen zijn verkrijgbaar als knielaars en als kuitlaars.

Purofort

Een ander materiaal van Dunlop is Purofort, een schuimmateriaal dat veel beter ademt dan rubber en pvc. Purofort-laarzen zijn licht en comfortabel, soepel en flexibel, duurzaam en thermisch geïsoleerd. Ze zijn goed bestand tegen dierlijke en plantaardige oliën en vetten, bloed, mest, oplos- en ontsmettingsmiddelen en andere chemicaliën. De laarzen hebben een goede schokabsorptie en zijn slijtvast. De Purofort -laarzen isoleren tot -20 °C, de Purofort Thermolaarzen tot -50 °C. Maar de laarzen zijn ook heel geschikt voor warme omgevingen omdat het materiaal de warmte van je voeten goed afvoert. De laarzen zijn dus geschikt voor zomer én winter.


Laarzen van leer

Werklaarzen van leer(S3) hebben meer draagcomfort dan een rubberen laars en zijn hierdoor voor vrijwel iedere voet geschikt. Daarnaast houden ze je voeten tot 60 minuten droog. Waar je laarzen van rubber gemakkelijk kunt afspoelen bij vuil, vragen leren laarzen wel om wat meer onderhoud. 

Gevoerde werklaarzen

In de winter heb je meer te maken met regen, sneeuw en lagere temperaturen. Het buitenwerken wordt daardoor een stuk minder prettig. Speciaal voor deze omstandigheden hebben we leren werklaarzen in het assortiment met een warme wolvoerring. 

Onderhoud

Om optimaal van je leren werklaarzen gebruik te (blijven) maken, is het belangrijk om ze goed te onderhouden.

  • Verwijder vuil van je werklaarzen door ze met lauw water of een speciaal reinigingsmiddel schoon te borstelen. Nadat ze weer droog zijn dien je ze te behandelen met ledervet of ledercrème. Dit zorgt ervoor dat het leer niet droog wordt of gaat scheuren. Bescherm ze hierna ook nog met een impregneerspray om de ophoping van vocht en vuil tegen te gaan. Het is goed om dit iedere maand te herhalen.

    Let op: plaats je werklaarzen nooit bij de verwarming om te drogen, maar haal de zolen en veters eruit en doe er krantenpropjes in. Dit voorkomt uitdrogen en scheuren.

  • Als je iedere dag werkschoenen of -laarzen draagt is het handig om een tweede paar hiervan te hebben. Je schoenen hebben een dag de tijd nodig om te drogen. Dat lukt niet als je ze de volgende dag weer aantrekt. Bij het hebben van een tweede paar kun je afwisselen en voorkom je de ophoping van bacteriën en vocht. Bacteriën en vocht kunnen zorgen voor nare geurtjes en snellere slijtage van je schoenen. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.