Handige bbq accessoires


Aanmaakblokjes

Gebruik aanmaakblokjes voor het veilig en makkelijk aanmaken van je barbecue, buitenhaard of vuurkorf. Voor een snelle, veilige ontbranding in elke houtskoolbarbecue gebruik je aanmaakblokjes op basis van petroleum. Er zijn ook aanmaakblokjes van natuurlijke materialen, zoals houtvezel en gezuiverde paraffine. Dat is niet alleen veilig maar ook milieuvriendelijk en te gebruiken in elke barbecue. Het vergt wel iets meer tijd voor volledige ontbranding. Verdeel de houtskool/briketten over de bodem, leg hier aanmaakblokjes bovenop en steek die aan.


Tips

Graag geven we je een paar tips:

  • Gebruik bij kogelbarbecues vaste aanmaakmaterialen zoals de Welkoop aanmaakblokjes. Vloeibare aanmaakmiddelen veroorzaken in deze barbecues steekvlammen.
  • Gebruik geen vloeistoffen als spiritus of benzine.
  • Gebruik houtskool altijd in een hittebestendige omgeving.
  • Houd brandende houtskool buiten bereik van kinderen en dieren. Niet voor gebruik binnenshuis.


Brikettenstarter

Met de brikettenstarter steek je de barbecue snel en makkelijk aan. In de brikettenstarter worden de briketten in een mum van tijd gloeiend heet. Vul de starter met briketten en leg onderin een paar aanmaakblokjes op het rooster. Steek de blokjes aan en wacht tot de briketten gloeien en bedekt zijn met een laagje grijze as. Giet de gloeiende briketten in de barbecue en begin meteen met grillen en braden.

Aanmaakvloeistof

Of maak de houtskool/briketten aan met aanmaakvloeistof. Gebruik nooit benzine, spiritus of iets dergelijks, maar speciale aanmaakvloeistoffen voor de barbecue. Sproei de vloeistof op de houtskool en/of briketten en steek het na 30 seconden aan. Spuit nooit op brandende kolen, dat geeft een steekvlam. Gebruik geen aanmaakvloeistof bij barbecues met luchtgaten aan de onderkant.

Hulpmiddelen

Grillschalen

Voorkom met een aluminium grillschaal aangebrande barbecuegerechten. Door de speciale vorm verbrandt vet niet en blijft het vlees mals en sappig. Plaats de grillschaal, met vlees, vis of groenten op het rooster als de houtskool een witte laag heeft.


Bereidingsbakjes

Bereid in een handomdraai bijgerechten in de speciaal ontwikkelde barbecue bereidingsbakjes. Of gebruik ze als druip- of lekbakje.


Gereedschap

Barbecuegereedschap is onmisbaar, zoals spiesen, tangen, spatels, grillklemmen en speciale barbecuewoks. Ook het bijbehorende servies mag niet ontbreken, van wegwerpbord en -bestek tot servetten en serveerschalen.


Kleding

Bescherm je huid en kleding tegen vonken en hete spetters. Ook zijn er in onze winkels keukenschorten te koop.

Barbecue reinigen

Reinig het grillrooster

Laat het rooster op de barbecue liggen zodat de overtollige etensresten verbranden. Sluit daarna de ventilatiegaten en haal het rooster, als die nog warm is met handschoenen er af. Maak het rooster schoon met een messing schoonmaakborstel. Haal nog niet verbrande etensresten van het rooster. Gebruik een speciale reiniger/ontvetter voor het ontvetten van het rooster. Droog gietijzeren roosters meteen af, zodat het niet roest. Vet na het schoonmaken het rooster in met sla- of olijfolie.


Speciale barbecuereinigers

Spoel de deksel en ketel af met warm water en een beetje mild afwasmiddel. Scherpe of huishoudelijke reinigingsmiddelen met citroen, beschadigen de coating. Gebruik liever speciale reinigers voor emaille en roestvrij staal.


Druipbakje of druippan

Bescherm je barbecue met een goed passend druipbakje tegen vastgebrande, moeilijk te verwijderen vetten en vleessappen. Leeg de druippan als hij afgekoeld is, elke keer nadat je hem gebruikt hebt. Schraap de barbecueresten er uit met een barbecuespatel, maak daarbij geen krassen. Maak de pan schoon met warm water en zeep. Bedek de bodemtrechter nooit met aluminium folie, vet hoopt dan op en vliegt in brand. Vervang het aluminium druipbakje regelmatig.


Barbecuehoes

Laat de barbecue helemaal afkoelen. Verplaats de barbecue niet als die nog warm is. Dek de afgekoelde en schoongemaakte barbecue af met een goed passende hoes. De barbecue kan je dan gerust buiten laten staan.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.