Aanleg zwembad

Leg je zwembad zelf aan in zes stappen. Zorg voor een goede ondergrond, plaats wanden en ondertapijt. Hang het binnenzeil erin, monteer het bad af en vul met water.

Zelf aanleggen

Om een goede indruk te krijgen, geven we graag een korte beschrijving hoe je zelf een zwembad aanlegt. Uiteraard zit er ook een uitgebreide instructie bij elk zwembad. Bouw je zwembad in zes stappen. Als voorbeeld gebruiken we het bouwen van een ovaal, metalen zwembad. Lees voor je bouwt de stappen eerst goed door, zo kom je tijdens het bouwen niet voor verrassingen te staan.

1. Goede ondergrond

Begin met een goede, waterpas uitgelijnde vloer. Verwerk harde persing isolatieplaten op de zwembadvloer onder je zwembad. Zet daarna de maten van het bad uit. In de bijgeleverde bouwinstructie zit een schema met de badmaten. Begin, bij een ovaal zwembad, met de zijpoten neer te zetten volgens het schema. Leg daarna de onderrails op zijn plek en schuif deze in de bodemplaatjes. Deze vormen een mooie ronde ring in de maat van het bad. De onderrails ligt nu in model klaar om de wand en staanders (verticals) aan te monteren.

2. Wanden plaatsen

De wand (sidewall) zit opgerold in een zware doos. Zet deze rechtop en rol de wand uit. Zet de band in de onderrails. Monteer ook de staanders op de bodemplaatjes en leg de gegalvaniseerde eindkappen (vertical endcap) klaar. Omdat het bad ovaal is monteer je meteen bij elke staander een eindkap. Zo blijven de wanden staan. Wanneer de wanden en staanders gemonteerd zijn, leg je de toprails erop. Monteer hier (nog) niet de stabilisatie rails (stabilizer) en de coping (plastic stripjes). Dat doe je straks bij het afmonteren van de liner (binnenzeil).

3. Ondertapijt

Welke vloer er ook bij je bad zit, gebruik altijd een kant en klaar zwembadkoof of maak die zelf met stabilisatiezand. Of er nu isolatieplaten, zand- of een betonvloer onder het bad ligt, gebruik altijd een ondertapijt. Het beschermt het bad, neemt kleine oneffenheden weg en is kant-en-klaar of per meter te koop.

4. Binnenzeil inhangen

Lees goed de instructie door. Laat het zeil eerst helemaal over het bad heen hangen tot de bodemnaad 30 centimeter onder de rand komt. Vul het bad met schoon leidingwater. Hou de liner vast met klemmen of met een paar mensen tot het midden van de liner de grond raakt. Gebruik ondertapijt of karton om het zeil te beschermen tegen schade van de klemmen. Voeg hierna geleidelijk de liner toe. Zorg ervoor dat de bodemnaad precies onderin de hoek van het bad, op de koof ligt.

5. Afmonteren

Vul het bad met water tot 60 centimeter, begin daarna met afmonteren. Doe dit niet eerder, het zeil verplaatst nog wat tijdens het vullen. Haal twee of drie segmenten los van de toprail en monteer de liner volgens de instructie over de wand. Zorg dat het losgemaakte gedeelte niet in het water valt. Span het vervolgens strak over de wand en monteer de coping (de witte plastic strips) en de stabilisatierails. Monteer de losgemaakte toprails/afdekkappen weer en ga verder met de volgende. Snij het teveel aan zeil aan de buitenkant weg. Ga zo het hele bad rond, dan ziet het er netjes uit.

6. Vullen met water

Het bad is afgemonteerd. Vul het bad verder met water tot 5 tot 10 centimeter onder de onderkant van de inlet- en skimmeropeningen. Monteer nu de skimmer en inlet. Let op, snijd het vierkante gat nog niet uit het zeil. Monteer eerst de pakking(en) over de metalen rand. Monteer daarna de skimmerklep in de skimmer. Houd de skimmer aan de buitenkant tegen de wand en draai de schroeven door het zeil. Als alle schroeven aangedraaid zijn, verschuift het binnenzeil niet meer. Snijd het gat uit. Vul het zwembad verder tot 5 centimeter onder de bovenrand. Vul als laatste de buitenkant van het zwembad met stabilisatiezand en werk je terras of grasveld bij.

Accessoires

Vergroot je zwemplezier, met zwembadaccessoires zoals een zwembadtrapje, zonnecollectoren of een zomerdeken om de temperatuur van het water optimaal te houden. Ook filters en afdekzeilen zijn onmisbaar.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.