Warmtepompen

Is het water net te koud, dan wil je verwarmen. Waar dit bij een kinderbad prima kan met een paar emmertjes heet water, is dit een groot zwembad natuurlijk geen optie. Wél kun je je zwembad verwarmen met een warmtepomp. Dit is een slimme investering, want met zo’n verwarmingspomp geniet je ook op koudere dagen van een aangename duik! Bij Welkoop hebben we energiezuinige warmtepompen van het merk Interline.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...


Zo werkt een zwembad warmtepomp

Voor het verwarmen van het zwembadwater gebruikt de warmtepomp weinig stroom. De pomp haalt namelijk rond tachtig procent van de warmte uit de lucht. Deze lucht wordt samengedrukt door de condensator en warmt daardoor op. Daarna wordt in de warmtewisselaar het water daadwerkelijk verwarmd. De elektriciteit gaat dus vooral naar het pompen van lucht – de rest gaat vanzelf!

Een verwarmingspomp voor je zwembad kan óók koelen 

Als je in een warmtepomp investeert, dan is het zwembad altijd klaar voor een fijne duik. De warmtepomp kan namelijk efficiënt het water verwarmen en het daarna stabiel op een aangename temperatuur houden. Zo verleng je het zwemseizoen en dat is een fijne oplossing, zeker met onze Nederlandse temperaturen. Is het in de zomer toch te warm? Geen probleem, de warmtepompen van Interline hebben een warmtewisselaar. Daarmee kunnen ze het water ook koelen.

Een warmtepomp kopen voor je zwembad: waar moet je op letten?

  • Grootte van je zwembad
    Een groot huis kun je niet verwarmen met één radiator – hetzelfde geldt voor een groot zwembad: dat kun je niet goed verwarmen met een te kleine warmtepomp. Het is daarom belangrijk dat het vermogen van de warmtepomp bij het formaat van je zwembad past. Alle warmtepompen hebben in de beschrijving staan hoeveel liter water ze kunnen verwarmen. Zo nemen we als voorbeeld de Interline Pro 10 kW. Deze warmtepomp heeft een vermogen van 10 kW en kan daarmee tot 55.000 liter water verwarmen. Is het zwembad kleiner, bijvoorbeeld rond de 30.000 liter? Dan kun je beter kiezen voor een Interline Pro 5.1 kW. Door de warmtepomp goed te kiezen bij het formaat van je zwembad, weet je zeker dat het water voldoende wordt verwarmd, maar ook dat je niet een te grote pomp hebt die meer energie verbruikt dan nodig.

  • COP-waarde
    Let bij het kopen van een verwarmingspomp voor je zwembad altijd op de zogeheten COP-waarde. Simpel gezegd geeft deze waarde aan hoeveel warmte je terugkrijgt voor de energie die je erin steekt. De warmtepompen van Interline hebben allemaal een COP-waarde van 5. Dit betekent dat je voor elke kW aan energie, 5 kW warmte krijgt. De pomp is energiezuinig en kan toch veel water verwarmen, ondanks dat lage energieverbruik.

  • Zwembad reinigen
    Belangrijk om te weten: een warmtepomp kan niet tegen chemicaliën. Als je het zwembad gaat reinigen, dan zul je de warmtepomp dus moeten loskoppelen. Dat is veel werk en gelukkig gemakkelijk te vermijden. Daarvoor kun je een Interline Bypass Kit kopen. Met deze bypass kit laat je water circuleren búíten je zwembad om. Zo kun je het zwembad (laten) reinigen en kan de pomp eenvoudig aan blijven. Zodra de reiniging klaar is, sluit je de bypass gewoon weer af.


Alles voor je zwembad bij Welkoop

 Een zwembad in de tuin is heerlijk, zeker met een warmtepomp; zelfs op koudere dagen kun je zwemmen. Het is wel belangrijk dat je goed zorgt voor je zwembad. Wat dacht je van een afdekzeil, zodat het water schoon blijft? Dat scheelt een hoop zorgen en schoonmaken. Als je zwembad wel toe is aan wat goede zorg, dan hebben we ook alles voor het onderhoud aan je zwembad. Bekijk ook eens onze pagina over zwembaden & zwembadonderhoud voor alle producten van Welkoop voor je zwembad.