Zwembadchloor

Chloor. De geur maakt dat je meteen weet waar je bent. In de buurt van een zwembad. Je ruikt het met een goede reden. Chloor in een zwembad zorgt dat de waterkwaliteit op peil blijft. Met een juiste chloorwaarde krijgen bacteriën en schimmels geen kans om te groeien. Bij Welkoop kun je daarom zwembadchloor kopen. Aan de geur van chloor wen je gelukkig vanzelf. Aan vies water wen je nooit.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Chloor gebruiken in je zwembad

In zwembadwater komen van nature bacteriën voor. Maar je moet ze bestrijden. Anders kan het water verkleuren of gaan stinken. Het is niet goed voor je gezondheid om je zwembadwater langere tijd zonder onderhoud te gebruiken.

De bacteriën, schimmels en algen bestrijd je met zwembadchloor. Zo geniet je dus langer van het water. Belangrijk. Want anders zou je al het water uit je zwembad regelmatig moeten verversen. Duizenden liters, en dat is zonde!

Soorten zwembadchloor

Bij Welkoop kun je zwembadchloor kopen in twee soorten: chloortabletten en chloorgranulaat (ook wel chloorpoeder). Welke kies je voor je zwembad? Dat is mede afhankelijk van de kwaliteit van het zwemwater. En hoe je het water wilt onderhouden. Beide soorten hebben verschillende eigenschappen.

  • Chloor in de vorm van poeder heet chloorgranulaat. Het lost snel op in water. Je kan het gebruiken voor een shockbehandeling (snel de juiste chloorwaarde bereiken).
  • Chloortabletten hoef je niet elke keer zelf te doseren. Bij de aanschaf kies je tabletten die qua grootte passen bij het formaat van je zwembad. Voor kleinere zwembaden zijn er mini tabs, voor grote zwembaden zijn er grote tabletten. Omdat de tabletten een langzame werking hebben, houd je het chloorgehalte meerdere dagen op peil.

Naast poeder en tabletten is er ook nog vloeibaar zwembadchloor. Het nadeel is dat dit in grote verpakkingen komt, en handmatig moeilijk te doseren is. Krijg je een spatje op je kleding, dan krijg je het gebleekte vlekje er niet meer uit. Te veel chloor in het water kan het zwembad ook beschadigen. Daarnaast heeft vloeibaar zwembadchloor alleen een snelle werking, zoals voor een shockbehandeling. Het is dus niet erg geschikt voor het zwembad in je tuin.

Hoe chloor in het zwembad doen

Chloor kun je op verschillende manieren aan het zwembadwater toevoegen De tabletten of granulaat kun je in de skimmer van je zwembad toevoegen. Een andere manier voor granulaat is om het in een emmer met water op te lossen. En voor de tabletten zijn er chloordrijvers. Dit zijn plastic houders die je in het water laat drijven als je het zwembad niet gebruikt. Hiermee laat je het zwembadchloor gelijkmatig door het zwemwater verspreiden.

Chloorwaarde in je zwembad

Chloor in een zwembad toevoegen is niet iets wat je zomaar even doet. Het zwemwater moet je eerst controleren met een elektronische meter of teststrips.

Voor een optimale werking van het zwembadchloor, moet de pH-waarde goed zijn. Een ideale pH-waarde is 7.2 (of schommelt tussen 6,8 en 7,8). Ook de chloorwaarde moet je weten voordat je chloor toedient. Door regelmatig te meten, kun je meer of juist minder chloor toedienen. De chloorwaarde van het zwemwater zou tussen 2 en 5 ppm moeten zijn.

Tip! Hoe warmer het water, hoe groter de kans op algen en bacteriën. Controleer wat vaker en voeg wat extra chloor toe. Lees meer over zwembadonderhoud.

Chloor kopen bij Welkoop

Bij Welkoop kun je verschillende soorten chloor kopen voor je zwembad. Of je kiest voor chloorgranulaat of chloortabletten? Dat hangt af van het type chloorbehandeling dat je het zwemwater gaat geven. Als je het zwembadwater maar goed meet. En zorgt dat de waarden blijven kloppen. Maar wat nou als het water je wat te koud is? Investeer dan in een warmtepomp voor je zwembad. Heb je stof en ander vuil in het water? Een zwembadpomp met filter houdt het water schoon en helder.