Wat is de beste hondenbench?

Heb je een hond of puppy? Dan is een bench een handig hulpmiddel. In dit kleine verblijf kan je maatje even tot rust komen. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf ervan? Daar helpen wij je mee.


    In dit artikel:

Wat is een bench? 

Een bench is een klein verblijf die je kan afsluiten. Je hebt ze in alle soorten en maten. Voor thuis is een metalen variant met een deurtje bijvoorbeeld handig. Ook bestaan er inklapbare benches van nylon voor op reis.

De bench wordt het meest gebruikt als zindelijkheidstraining van je puppy. Maar ook als je hond volwassen is, kan een bench in sommige gevallen van pas komen: 

  • Slapen. Sommige volwassen honden vinden een bench nog steeds een fijne plek om in te slapen.
  • Even afkoelen. Als je maatje overprikkeld is of onrustig gedrag vertoont, bijvoorbeeld bij visite.
  • Na een operatie. Om even in te verblijven wanneer je hond na een operatie of verwonding rustig aan moet doen.

Zeker als je hond al vanaf jongs af aan gewend is aan een bench, kan het dus een handig hulpmiddel zijn. Lees meer over benchtraining voor je puppy. 

Gebruik een bench nooit als straf. Zie een bench als een soort nest voor je maatje. Een fijne veilige plek waar hij zich even in kan terugtrekken. Een bench is altijd een tijdelijke maatregel, laat je hond er niet hele dagen in verblijven.


Hoe groot moet een bench zijn? 

Een bench moet goed aansluiten op de lengte van je hond. Je maatje moet er comfortabel in kunnen liggen, zitten en ronddraaien. 

Hoe kom je erachter wat de juiste maat is? Laat je hond rustig staan en meet hem op: 

  • Breedtemaat: Meet je hond op vanaf de grond tot aan de schoft. Dit is de ruimte tussen zijn schouderbladen. Dit getal bepaalt de breedtemaat van de bench.
  • Lengtemaat: Meet je hond op van net achter de kop (achter de oren) tot de staartaanzet. Vermenigvuldig dit met 1,25.
  • Hoogtemaat: Neem de schofthoogte en tel hier vervolgens ongeveer 10 cm bij op.

Koop je een bench voor je puppy, dan is het verstandig om een bench op de groei te kopen. Houd daarbij rekening met de grootte van je hond wanneer die is uitgegroeid. Heb je een rashond, dan kan je opzoeken hoe groot je maatje uiteindelijk kan worden.

Bekijk hondenbenches


Wat is de beste autobench?

Wil je jouw hond meenemen in de auto? Dan kan dat veilig met behulp van een autobench. In Nederland is het niet verplicht om je hond in een hondenbench te vervoeren of vast te zetten. Je kan je volwassen hond ook aanleren om rustig op de achterbank te gaan zitten. Zorg er dan wel voor dat je jouw maatje goed vastmaakt. Bijvoorbeeld met een tuigje die je vastklikt aan de gordel. 

Of je een autobench moet gebruiken is bovendien afhankelijk van het gedrag van je maatje. Is hij onrustig in de auto? Bijt hij veel kapot? In dat geval kan een autobench van pas komen. 


Een autobench zorgt ook voor wat meer veiligheid. Als je bijvoorbeeld plotseling remt, dan blijft je hond veilig op zijn plek. Het zorgt ervoor dat je hond niet door de auto vliegt. 

Soorten en maten 
Bij Welkoop hebben we verschillende autobenches voor iedere hond. Denk aan een opvouwbare nylon variant of één van kunstof. Het voordeel van een opvouwbare bench is dat je hem makkelijk mee kan nemen. De reisbench van Beeztees bevat bovendien een mat van schapenvacht waar hij comfortabel op kan zitten en liggen.  


Hulp nodig? Kom gerust langs

Wil je persoonlijk advies of tips over de aanschaf van een hondenbench? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist weet precies welke hondenbench voor jouw maatje het meest geschikt is. 

Vind een winkel in de buurt