Gronddoek

Onkruid wieden en je tuin beschermen is een flinke klus waar soms geen eind aan lijkt te komen. Zeker na een warme zomerdag en een flinke bui, dan schiet het onkruid uit alle hoeken en gaatjes! Wie na een vakantie van een week of 2 thuiskomt kent het wel. Overal onkruid. Dat kan je voorkomen met anti-worteldoek of gronddoek. Het stevige kunststof doek leg je als bodembedekking in bijvoorbeeld je moestuin of als onderlaag van een grindpad. Hiermee hou je op een goedkope manier onkruid tegen.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Worteldoek kopen bij Welkoop

De perfecte manier om wel water en zuurstof door te laten, maar geen onkruid. Worteldoek, anti-worteldoek of gronddoek zijn allemaal namen voor deze sterke gevlochten stof die als bodembedekking wordt ingezet. De werking is hetzelfde, het is namelijk allemaal anti onkruiddoek. Je kunt het anti-worteldoek in je tuin op meerdere plekken inzetten:

 • In je moestuin
  Gebruik het gronddoek voor je moestuin om te zorgen dat daar alleen groeit wat jij wil laten groeien. Steek gaten door het doek waar bijvoorbeeld tomaten of aardbeien doorheen mogen groeien. Als het plantje eenmaal boven het doek uitkomt, kan deze net zo groeien alsof er geen worteldoek ligt. Het anti-worteldoek of gronddoek is waterdoorlatend, maar blokkeert het licht op de grond.

 • Onder een grindpad
  Als je een pad gaat aanleggen in je tuin, dan is anti-worteldoek als basis echt een aanrader. Voor grindpaden en bestrating wordt het ook wel wegendoek genoemd. Wist je dat het niet alleen wortels en onkruid tegenhoudt? Het verdeelt ook de druk van het grind en vermindert verzakkingen in de grond. Daarnaast maakt het doek het weghalen van het grind, als je eens een ander pad wil aanleggen, heel makkelijk. Je hoeft niet meer de ondergrond te zeven, al het grind blijft netjes op het doek liggen.

 • Onder tegels
  Ook als je een tegelpad aanlegt, is anti-worteldoek een goede investering. Naast het tegenhouden van onkruid, zorgt het doek hier ook voor het verspreiden van druk. Tegels zullen na verloop van tijd iets verzakken. Door anti-worteldoek of wegendoek te gebruiken, zul je daar minder last van hebben.


Tips bij het gebruiken van anti-worteldoek
Ga je het anti-worteldoek in je moestuin gebruiken? Gebruik dan het liefst smalle stroken worteldoek. Bijvoorbeeld een Nature Gronddoek van 100 cm breed. Door de smalle stroken kan je gemakkelijk een strook vervangen als je veel groente of fruit hebt gekweekt. Op een gegeven ogenblik zitten er veel gaten in en dan kan onkruid weer een weg vinden. Op tijd vervangen is dus een goed idee!

Gebruik je het doek onder tegels of grind, gebruik dan juist grote oppervlakten die veel gewicht kunnen dragen en verspreiden. Met grote doeken hoef je ook minder grondpennen te gebruiken om het doek op de juiste plek te houden. Kies bijvoorbeeld het Nature Gronddoek van 420 x 500 cm.

Worteldoek plaatsen: checklist
We geven je graag nog een checklist mee die je kunt gebruiken als je anti-worteldoek of gronddoek gaat leggen in je tuin. Zo ben je goed voorbereid en kun je zorgeloos genieten van je onkruidvrije tuin!

 • Zorg dat de ondergrond egaal is
 • Span het worteldoek strak met grondpennen
 • Zorg voor genoeg overlap tussen de doeken (ongeveer 10 cm)
 • Stop de randen goed in, of laat het doek omgevouwen doorlopen
 • Vervang het doek op tijd als er gaten in zitten

Welkoop assortiment planten en tuin
Naast anti-worteldoek heeft Welkoop nog veel meer voor in je tuin. Wat dacht je van kweektafels & kweekbakken om plantjes in te stekken? Gebruik daar ook onze kweekbenodigdheden bij voor een goede oogst! We hebben alles in huis voor planten en voor de aanleg van je tuin.