Touw & bindmaterialen

Je planten blijven niet vanzelf aan een klimrek, bamboestok of plantgeleider zitten. Met de touwen en bindmaterialen van Welkoop kun je je bloemen, planten, struiken, groenten, fruit en kruiden vastmaken aan stokken of rekken. We hebben touw in allerlei soorten: sisaltouw, henneptouw, jutetouw, raffiatouw, kokostouw. Ze verschillen in dikte, sterkte en in het aantal meter op een rol. Het is maar net waar je het touw voor wilt gebruiken. Ga je een aangeplante boom verankeren? Daarvoor hebben we boombanden. En dan zijn er ook nog de handige tiewraps, stevig binddraai en spandraad – alle bindmaterialen dus, die je in je tuin nodig hebt.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Bindmaterialen bij Welkoop

Bij Welkoop hebben we een heel assortiment met touwen en bindmaterialen. Je kunt de bindmaterialen of het touw kopen in een van onze Welkoop-winkels, of online bestellen en laten thuisbezorgen.

Bindmaterialen die altijd handig zijn om bij de hand te hebben, zijn bijvoorbeeld bindband en bindbuis. Bindband is een soort geplastificeerd ijzerdraad, heel geschikt om planten of struiken in de moestuin of siertuin op te binden. Bindbuis heeft, anders dan bindband, geen metalen kern. Dit bindmateriaal heeft juist elastische eigenschappen en is daarmee geschikt om takken vast te binden.

Touw voor planten

Wat wil je vastbinden? Dat is goed om te weten, bij het aanschaffen van touw. Want het ene touw is het andere niet. Elk touw heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen. Het een is sterk en knoopvast, het andere juist minder sterk, maar wel dikker. Heb je vooral véél touw nodig, dan is sisaltouw of henneptouw met grote rollen met 200 meter geschikt.

Bloemen of planten met touw opbinden, klimplanten of struiken vastbinden – touw is op allerlei manieren nuttig in je tuin. Maar ook voor decoratie kun je touw gebruiken. Bij het inpakken van een cadeautje bijvoorbeeld, of het samenstellen van een boeket van je eigen gezaaide bloemen. Ook kun je een hangplant binnen met dik touw ophangen, of een plant laten hangen in een zelfgeknoopte plantenhanger van touw.

  • Sisaltouw is vochtbestendig en knoopvast; de knopen die je erin legt, blijven goed zitten.
  • Raffiatouw is niet lang, maar oersterk. Dit touw is niet zomaar stuk te trekken. Raffia doet het goed als decoratie, maar gebruik je ook voor hele praktische tuinklusjes. Bijvoorbeeld voor enting of het bevestigen van klimplanten. Multifunctioneel dus! Dit touw koop je als een bundel van losse slierten met ongeveer één meter
  • Kokostouw is vergeleken met andere soorten touw niet het sterkste. Om dit te compenseren is het dan ook vrij dik. Je gebruik kokostouw bijvoorbeeld als een natuurlijke boomband, waarbij je het touw een aantal keer om de boom wikkelt. Omdat het zo’n robuuste uitstraling heeft, kun je het ook goed als decoratie gebruiken.
  • Jutetouw is een van de goedkoopste vezels. Het touw verweert bijna niet. Bij Welkoop kun je groen touw van jute kopen, dat je goed gebruikt in struiken of boeketten; de groene kleur valt niet op.
  • Henneptouw van de natuurvezel hennep, heeft de eigenschap dat het een goede knoopvastheid en hoge breekkracht heeft. Het is sterk en niet rekbaar. Ideaal bij allerlei tuinwerkzaamheden en daardoor een must-have in de keukenla.

Band voor bomen

Heb je een boom aangeplant en wil je hem aan een boompaal verankeren? Dan heb je boomband nodig. Bij Welkoop hebben we deze bindmaterialen voor bomen in verschillende soorten. Zoals van rubber dat je vast spijkert aan de paal, net-achtig polyethyleen of herbruikbaar polyethyleen, en gerecycled plastic met een gesp. Wil je de meest natuurlijke optie, dan is dik kokostouw een goed alternatief.

Een boomband heb je al snel zo’n drie tot vier jaar staan. Controleer en verstel of vervang de boomband daarom elk jaar. Zo voorkom je dat er knelling optreedt. De boom moet namelijk wel een beetje speling hebben – dit stimuleert de beworteling.