Kweekbenodigdheden

Ga je groenten, fruit, kruiden of bloemen kweken? Dan heb je kweekspullen nodig. Denk aan turftabletten, turfpotjes, stekpotjes, een kweekkap en binddraad. Al deze kweekspullen kun je kopen bij Welkoop. Naast de essentiële kweekbenodigdheden, hebben we ook handige hulpmiddelen om te zaaien. Denk aan een zaadstrooier, waarmee je zaadje voor zaadje kunt zaaien. Of labels en plaatjes, om plantennamen op te schrijven en bij je zaailingen te steken. Daarna is nog een kwestie van water geven en geduld hebben – en trots zijn op je kweekkwaliteiten.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Zaai- en kweekbenodigdheden

Van zaadje naar zaailing naar jong plantje – opkweken is een interessant en leuk proces. Elke nieuwe ontwikkeling vraagt om een nieuwe handeling. Zaaien, verspenen, uitplanten. Als je dan aan het einde van de rit een sterke en gezonde plant hebt opgekweekt – ben je maar wat trots. En terecht!

Naast liefde voor planten en kennis over kweken die je eventueel uit een kweekboek haalt, heb je natuurlijk wel de juiste kweekbenodigdheden nodig. Een tuin is geen vereiste – je kunt prima binnenshuis kweken, of op het balkon of in een stadstuin. Zo hebben we bij Welkoop in ons assortiment met kweekspullen handige, complete kweekkasten die je in de vensterbank zet. In een vensterbankbroeikasje zitten bijvoorbeeld wel 27 vakjes om verschillende plannen te telen. Je kunt ons assortiment met zaai- en kweekbenodigdheden gemakkelijk online bestellen en laten thuisbezorgen of kopen in je dichtstbijzijnde Welkoop-winkel.

Turfpotjes, stekpotjes en meer

Zaadjes moet je ergens in poten. Handig zijn de tabletten van turf. Je drenkt ze in water en laat ze opzwellen, waarna ze een kluitje vormen. Ze zijn dan een ideale bodem om plantjes in te laten groeien – de turftabletten zijn ook nog eens verrijkt met voedingsstoffen. Handig bij het opkweken van gewassen zoals sla, tomaten en kool.

Een andere manier is om de zaden in turfpotjes te poten. Per potje gebruik je één zaadje. De potjes, ook verkrijgbaar in tray met zes of twaalf potjes aaneen, zijn gemaakt van houtvezels, turf en kalksteen – en hiermee biologisch afbreekbaar. De wortels groeien vrij door het potje heen. Dit maakt het verspenen van de zaailingen overbodig; je kunt je jonge plantjes compleet met turfpotje en al, in de grond planten.

Ook kun je zaailingen laten ontkiemen in stekpotjes. Stekpotjes zijn van kunststof, maar hebben in de bodem openingen zodat het wortelsysteem van plantjes zich goed kan ontwikkelen. Zijn je plantjes uitgegroeid tot een serieus formaat, dan kun je elke plant in een plantcontainer poten. Ook deze potten hebben, net als stekpotjes, drainagegaten zodat het overtollige water weg kan.

Je plantjes benoemen

Al die verschillende soorten fruit, groenten, kruiden en bloemen – zie dan maar eens te onthouden wat wat is. Je hebt dus een geheugensteun nodig, en wel in de vorm van bordjes die je in de grond steekt of labels die je aan de plant vastmaakt. Bij Welkoop vind je brede en smalle plaatetiketten die je – afhankelijk van het soort – kunt beschrijven met een krijtje, watervaste tuinstift of potlood.

Je plantjes ondersteunen en beschermen: binddraad en tuinnet

Zijn je zaailingen uitgegroeid tot heuse plantjes, dan kun je ze opbinden of verstevigen door de stengels vast te binden. Dit doe je met binddraad: een metaaldraad. Naast grijs, verzinkt binddraad, kun je groen, geplastificeerd binddraad bij Welkoop kopen. Je bind dit draad gemakkelijk vast en het roest niet. Ook mooi meegenomen: de groene kleur valt niet op. Om dikke stelen langs bamboestokken te geleiden, kun je ook plantenringen gebruiken.

Voorkomen dat vogels jouw oogst eerder opeten dan jijzelf? Je kunt een fijnmazig of grofmazig tuinnet bij Welkoop kopen die je gewassen beschermt.