PH-waardes

Opfrissen in je eigen zwembad? Dan moet het water wel fris zijn. Vies water maakt het niet alleen minder aantrekkelijk om te zwemmen, maar kan ook een risico zijn voor de gezondheid. De juiste pH-waarde gaat je helpen om de waterconditie goed te houden. Eigenlijk begint het zwembadonderhoud met pH! Bij Welkoop vind je pH-poeders en pH-tabletten. We hebben pH-minus voor als de pH-waarde van je zwembad te hoog is. En ook hebben we pH-plus om een te lage waarde omhoog te brengen.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Wat is pH-waarde?

Net zoals zwembadwater een temperatuur, calciumhardheid en chloorgehalte heeft, heeft het ook een bepaalde pH-waarde. De pH-waarde geeft de zuurgraad van het water aan. De pH-schaal loopt van 0 tot 14. Een voorbeeld: onze huid heeft een pH van 5,5. Zeepsop heeft een pH van 10,5. En de pH-waarde van zuiver water is 7. Deze 7 valt precies in het midden van de pH-schaal, en is daarom een neutrale pH-waarde.

Ideale pH-waarde voor een zwembad

De pH-waarde van het zwemwater is een belangrijk onderdeel van het zwembadonderhoud. Zonder een goede pH-waarde werkt zwembadchloor niet optimaal. De ideale pH-waarde voor een zwembad is 7,2. Deze zuurgraad exact bereiken is moeilijk. Daarom mag de pH-waarde van het zwembad schommelen tussen pH 6,8 en 7,8. Met deze neutrale zuurgraad werkt chloor effectief in het zwemwater.

De pH-waarde zwembad te hoog of te laag?

Met pH-poeders of pH-tabletten pas je de pH-waarde van je zwembad snel aan. Deze middelen los je altijd eerst op in een emmer lauwwarm water, waarna je het verdeelt over het oppervlakte van het zwemwater. Met pH-plus breng je de pH omhoog. Met pH-minus breng je de pH naar beneden.

  • Is de pH-waarde van het zwembad te hoog? Corrigeer dit dan met pH-minus.
  • Is de pH-waarde van het water te laag? Corrigeer dit dan met pH-plus.

Let op. Doseer pH-minus of pH-plus nooit tegelijk met chloor. Altijd ga je eerst met pH-producten aan de slag. Wanneer het zwemwater een goede pH-waarde heeft, kun je zwembadchloor toevoegen. Lees ook ons advies over zwembadonderhoud.

pH-waarde zwembad meten

Elke zwembadbehandeling begint met meten. Je hebt dus een pH-meter voor je zwembad nodig. Er zijn teststrips die je los gebruikt en teststrips die je met een digitale meter gebruikt. Beide soorten vertellen je naast de pH-waarde ook het chloorgehalte.

  • Teststrips die je los gebruikt laten de waardes zien door middel van kleurtjes. Je houdt het papiertje een paar seconden in het water en vergelijkt de verkregen kleuren met de kleuren op de verpakking. Je kunt een strip één keer gebruiken.
  • Teststrips die je met een digitale pH-meter voor je zwembad gebruikt, houd je ook een paar seconden in het water. Daarna plaats je de strip in de digitale aflezer en lees je de precieze waardes af. Als extra geeft de pH-meter ook de alkaliteit weer. Ook deze strips kun je eenmalig gebruiken.

Nog makkelijker zorgen dat je zwembad altijd schoon is? Denk dan eens na over het kopen van een zwembadpomp. Dit is voor grote zwembaden echt een must. Hiermee bespaar je niet alleen water, je voorkomt ook bacteriën en schimmels. En dit alles zonder dat je omkijken hebt naar de kwaliteit van het zwemwater.