Narcissen

De narcis is een vrolijke voorjaarsbloeier. Deze trompetbloemen zorgen voor een explosie aan kleur in een vaak nog kale tuin, zo na de winter. Het bijzondere aan narcissen is dat de bollen zichzelf vermeerderen. De bloemen komen het jaar erop net zo mooi terug, en zijn dan zelfs met meer! Bij Welkoop kun je verschillende bloembollen van narcissen kopen. Ze zijn er in het geel, roomwit, wit of tweekleurig.

Bekijk onze andere soorten bloembollen.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Narcissenbol: trompetbloemen

De narcis heeft bloemen in de vorm van een trompet. Sommige soorten hebben kleine trompetjes, andere hebben juist grote – of zijn zelfs dubbelbloemig. De bloemen kijken een beetje naar beneden en zoeken altijd de kant van de zon op. De bloem kan verschillende kleuren hebben. Wit, roze, oranje, meerkleurig. Maar de kleur die echt kenmerkend is voor de narcis, is geel.

Narcissenbollen planten

Narcissenbollen doen het goed in je siertuin: in het gazon, de border of plantenbakken. Maar ook kun je ze in een pot poten – en er buiten of binnen van genieten. Je plant de narcissenbol vóór november in de grond. De bloeiperiode is afhankelijk van welke soort narcissen je bollen gaat kopen en planten, maar meestal bloeien ze in februari en maart.

Plant je allemaal narcissenbollen in één kleur bij elkaar, dan geniet je van een zee van bloemen in dezelfde kleur. Maar ook kun je verschillende kleuren narcissen of verschillende bloembollen door elkaar heen poten voor een vrolijke tuin.

Verwilderde tuin? Elk jaar meer narcissen met één bol

Houd je van een tuin waar de natuur het voor het zeggen heeft? De narcis is dan een bol die niet mag missen in jouw tuin. Kijk maar naar de bermen of weides, waar je vaak wilde narcissen ziet: daar verwilderen deze bollen vanzelf.

Om hetzelfde verwilderde effect in je eigen tuin te krijgen, hoef je niets speciaals te doen. Je poot de narcissenbollen in het najaar in de grond – en kijkt er niet meer naar om. Zijn de bloemen uitgebloeid, dan laat je de bol in de grond zitten. Eventueel verwijder je alleen de bloem. Het loof laat je zitten, want daar halen deze verwilderingsbollen hun voeding uit. Maar je kunt het loof ook helemaal laten afsterven – precies zoals in de natuur ook gebeurt.

Tip! Ga je de narcissenbollen planten in het gras? Maai het gras dan pas als het loof is afgestorven. Zo kan de bol zich uitzaaien.

Bloembollen van narcissen en meer soorten

Naast de narcissen waar je bollen van kunt kopen voor je tuin, kun je bij Welkoop nog meer soorten bloembollen kopen. Zoals tulpen, alliums en krokussen. Plant je meerdere soorten door elkaar, of ga je voor een bloembollenmix, dan geniet je een lange periode van bloeiende bloemen. Waar de narcis bijvoorbeeld heel vroeg in het voorjaar bloeit, bloeit de allium juist heel laat in het voorjaar. Ook kun je meerdere soorten in één pot poten: etagebeplanting heet dat. Op deze manier heb je het hele voorjaar bloeiende bloemen in je terraspotten.

Bekijk onze andere soorten bloembollen.