Uienzaden

Ui voegt een heerlijke smaak toe aan elk gerecht. Deze groente is veelzijdig en komt in veel gerechten terug. Uien zijn gemakkelijk te kweken en hebben een uitstekende houdbaarheid. Welke soorten ui het beste bij jouw gerecht past, hangt af van jouw voorkeuren. Welkoop biedt verschillende soorten uienzaden waarmee jij jouw eigen groenten kan kweken. Wil je graag advies over het kweken van jouw eigen uien? Kom dan langs in een van de vele Welkoop winkels of bestel je uien eenvoudig online via de webshop. 

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

De soorten uienzaden bij Welkoop 

  • Lente-ui of bosui kweken: deze soort ui wordt voornamelijk in rauwe of gestoofde vorm gebruikt in gerechten. Deze groente komt veel voor in aziatische gerechten. De witte blaadjes hebben een pikante en nootachtige smaak. De groene blaadjes zijn voornamelijk bitter en taai. Je verbouwt deze groente in de volle grond. Bosuizaden schieten snel kiem en kun je soms al binnen drie weken oogsten. Plant de bosuizaden in de maanden maart, april, augustus en september. 
  • Rode uien kweken: een uienchutney, in een pasta of rauw over de salade. De rode ui is zeer veelzijdig net als zijn witte variant. De rode soort zaai je in maart en april. Zorg dat de groente in de volle grond staat of dat je een afstand van 25 cm bewaart tussen het uienzaad. Oogst de plant tussen augustus en oktober. Je kunt aan elk loof zien of de plant klaar is om geoogst te worden. Het loof zal dan geel worden en omvallen. 
  • Witte uien kweken: het kweken van de witte uienzaadjes gaat op dezelfde manier als de rode variant. Let goed op dat je de planten op tijd uitdunt. Zorg dat de planten op 10 cm afstand van elkaar staan. Daardoor geef je deze de ruimte om zich verder te ontwikkelen als plant. Droog de uien door deze te oogsten en te laten liggen in de moestuin of te verplaatsen naar een beschutte plek. Bewaar de uien op een droge en koele plek nadat je deze gedroogd hebt. 

Uien zelf kweken

Wil je graag meer weten over het telen van uien? De medewerkers in een van de vele Welkoop winkels staan voor je klaar met persoonlijk en professioneel advies. Bij Welkoop kun je in de winkel, maar ook in de webshop uienzaad kopen. Zo kun jij razendsnel aan de slag om uien in jouw moestuin te kweken. Breid jouw moestuin verder uit met andere groentezaden zoals, paprikazaden, wortelzaden en slazaden