Kalmeringsmiddelen kat

Verandering in een kattenleven kan zomaar voor stress of angst zorgen. Hoe klein of groot die verandering ook is. Visite, een bezoekje aan de dierenarts, een verhuizing, nieuwe inrichting, vuurwerk, onweer of een nieuw gezinslid of huisdier. Naast stress en angst, kan je kat gaan vernielen, krabben of sproeien. Om je kat te helpen ontspannen en gedragsproblemen voor te zijn, vind je bij Welkoop een kalmeringsmiddel voor je kat. Deze middelen werken anti-stress voor katten en zijn er in sprays, verdampers, pipetjes en halsbanden.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Hoe werkt een katten kalmeringsmiddel?

In een katten kalmeringsmiddel zitten oliën, kruiden of feromonen die kalmerend werken. Feromonen zijn stofjes die dieren van nature uitscheiden om met soortgenoten te communiceren. Als je kat een kopje geeft en de plekken markeert die veilig en fijn voelen, komt er bijvoorbeeld een feromoon vrij: het kopjesferomoon. In een kalmeringsmiddel voor katten zie je dan ook vaak een kopie van het kopjesferomoon terugkomen. Daarnaast zijn er ook middelen met een kopie van het feromoon dat zogende moederpoezen produceren om een band te creëren tussen haar en de kittens. Dit feromoon herkennen katten hun hele leven. Dus ook op latere leeftijd kan het nog een kalmerend effect hebben.

Kalmeringsmiddel voor je kat

Een kalmeringsmiddel voor katten heb je in verschillende soorten. Bij Welkoop hebben we van Feliway en Beaphar anti-stress middelen in de vorm van een spray, verdamper, halsband of pipet. Welk kalmeringsmiddel voor jouw kat het beste werkt, hangt af van de situatie: waar je kat het middel nodig heeft (bijvoorbeeld binnenshuis of buitenshuis) en of dat maar heel even is of een langere periode.

  • Spray

Een anti-stress spray voor je kat werkt direct en een aantal uur lang. Je sprayt dit kalmeringsmiddel niet op je kat, maar op de plek waar het nodig is: bijvoorbeeld in de reismand, op een krabpaal, deken, kattenspeetje of een andere plek waar je kat krabt of sproeit. Een spray is dus ook een prima kalmeringsmiddel voor je kat bij reizen of wanneer je naar de dierenarts moet.

  • Verdamper

Een verdamper doe je in het stopcontact en werkt tot wel dertig dagen. Omdat de verdamper constant een stofje afgeeft, zorgt het voor rust en ontspanning in huis en werkt het anti-stress voor al je katten. Dit kan handig zijn wanneer er spanningen tussen meerdere katten in huis zijn. Ook kun je de verdamper gebruiken in de decemberperiode met vuurwerk of bij gedragsproblemen.

  • Halsband

Een halsband werkt ongeveer net zo lang als een verdamper. Het verschil is dat dit kalmeringsmiddel door je kat gedragen wordt om de nek – dus je kat ervaart de rustgevende werking ook buitenshuis. Bijvoorbeeld tijdens reizen of in een pension. De No Stress band van Beaphar met valeriaan en lavendel werkt al na één uur.

  • Pipet

Zie je een halsband niet meteen zitten, dan is een pipet misschien een goed kalmeringsmiddel voor jouw kat. De druppels dien je toe op de huid, tussen de oren. Het kalmeringsmiddel komt vervolgens langzaam vrij; één pipet werkt een week lang.