Wortelzaden

Je hebt het vast wel eens gehoord: wortels zijn goed voor je ogen. Dit is geen fabeltje! Deze groente is een kampioen in het aantal vitamines dat het bevat. Deze vitamine zijn ontzettend goed voor je. Naast een positief effect op de ogen, zorgt deze groente ook goed een goede huid en verlaagt het je cholesterolgehalte. Ontdek hier hoe jij deze groente het beste kweekt. Kom langs in een van de vele Welkoop winkels voor persoonlijk advies of shop het aanbod wortelzaden in de webshop.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Hoe kweek je wortelzaden?

Je hebt besloten om wortelzaden te kweken in je moestuin. Waar moet je beginnen? Bij Welkoop leggen we je graag stap voor stap uit hoe jij heerlijke wortels kweekt. 

  1. Bepaal de locatie

Zet het wortelzaad in de volle grond. Dit kan in jouw moestuin of op een andere plek zijn. Zoek een plek die veel zonlicht krijgt en waar de bodem niet te vast is. Het is de bedoeling dat de groente recht naar beneden groeit en dat is alleen mogelijk met een luchtige bodem. 

  1. Het juiste moment om de wortels te kweken

Tussen maart en juli kun je starten met het plaatsen van de wortelzaadjes. In maart kan het af en toe nog wat koud zijn in Nederland. Daar kan deze groente goed tegen, dus wees niet bang voor een slechte groei van de wortels.

  1. Plaats het wortelzaad in de grond

Graaf een ondiepe geul. Om elke 4 centimeter plaats je de wortelzaden in de grond. Plaats zand over de zaden, maar druk dit niet aan. Voorzie de wortelzaadjes van water door een plantenspuit te gebruiken. Zo spoel je de zaadjes niet weg. Deze groente is niet de snelste in de race met het ontkiemen. Het duurt soms wel 3 tot 4 weken tot je een plantje aan de oppervlakte ziet. Even geduld dus! 

  1. De wortels oogsten

Zijn jouw wortelzaden uitgegroeid tot een oranje vitaminebom? Gefeliciteerd, het is je gelukt om de groente te kweken. Veeg de bovenste laag grond weg van de groente om te checken of de wortels groot genoeg zijn geworden. Dit bepaald je aan de hand van de dikte. Ongeveer 2 tot 3 centimeter is normaal voor deze groente. Trek voorzichtig aan de loof om beschadiging te voorkomen wanneer je de wortels uit de grond haalt. Schud wat heen en weer om ze los te krijgen van de grond. En voilà, daar zijn jouw wortels.

Wil jij graag meer weten over het kweken van groentezaden? Kom langs in een van de vele Welkoop winkels. Onze medewerkers staan voor je klaar met persoonlijk en professioneel advies. Shop je liever online? Dan vind je het gehele aanbod in de webshop en komen we jouw producten thuis bezorgen. Vanaf een bestelwaarde van €40 doen wij dit geheel gratis. Maak direct jouw hele moestuin compleet met bijvoorbeeld preizaden, maiszaden en tomatenzaden.