Plantbescherming

Soms hebben je planten wat hulp nodig; om ze te beschermen tegen kou of insecten, bijvoorbeeld. Bij het winterklaar maken van je tuin hoort dan ook het beschermen van vorstgevoelige (sub)tropische planten. Neem een olijfboom: hoewel je deze het beste binnen laat overwinteren, lukt dit niet altijd. Met vliesdoek (of tuinvlies) kun je voorkomen dat zo’n mediterrane boom kapotvriest en doodgaat. Aangezien tuinvlies een prijs heeft die lager ligt dan die van een nieuwe plant of nieuw boompje, is het slim om dit doek tevoorschijn te halen wanneer er winterweer op komst is.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Wat is vliesdoek?

Vliesdoek is doek waarmee je planten kunt beschermen. Bijvoorbeeld tegen vorst in de winter of tegen insecten. Het doek (gemaakt van polypropyleen) is licht, isoleert en laat toch water en lucht door, waardoor de plant niet verstikt en er geen vocht onder het doek blijft zitten.

Als alternatief voor de vorstbestendige hoezen van polypropyleen kun je ook gaan voor een biologisch afbreekbare afdekhoes van jute.

Vliesdoek kopen bij Welkoop

Winterafdekvlies vermindert de vrieskou met enkele graden per laag. Voor een goede bescherming in de winter doe je er goed aan om ongeveer vijf tot zes lagen over elkaar te wikkelen. Met een vliesdoek op rol is dit eenvoudig te doen; je wikkelt het doek eenvoudig meerdere keren om de plant.

Bij Welkoop kun je vliesdoek kopen in verschillende afmetingen en verschillende diktes. Het ene doek is door zijn afmeting meer geschikt om planten en boompjes te beschermen en het ander om de zaailingen in je moestuin te beschermen.

  • Vliesdoek over planten en boompjes
    Om planten en boompjes te beschermen heeft Welkoop winterafdekvlies met een dikte van 30 g/m². Wil je met het vliesdoek een olijfboom of mediterrane planten of struiken beschermen, ga dan voor de Nature Winterafdekhoes. Deze groene hoes heeft een koord aan de onderkant en een dikte van 50 g/m² waardoor je jouw mediterrane planten en boompjes nog beter beschermt tegen kou.
  • Vliesdoek over zaailingen
    Om kwetsbare, uit zaad opgekweekte plantjes te beschermen kun je bij Welkoop vliesdoek kopen in twee afmetingen: 2 bij 5 meter of 2 bij 10 meter. Het Nature afdekvlies beschermt onder andere tegen zonlicht en omdat het ook waterdoorlatend is, kun je de gewassen gewoon door het winterafdekvlies heen water geven.
  • Noppenfolie om potten
    Ook je planten in potten kun je goed beschermen tegen vorst met winternoppenfolie. Deze folie gaat niet om de kroon van een plant, maar om de pot zelf. De noppen zijn gevuld met lucht, wat zorgt voor een goede isolatie. Let er wel op dat je de drainagegaten onder de pot niet afsluit, want anders kan het teveel aan water niet weg.

Tuinnetten tegen vogels en insecten

Naast tuinvlies zijn er ook tuinnetten die je gewassen beschermen tegen vogels. De netten zijn er met een verschillende maaswijdte: met openingen van 6 bij 6 millimeter, 28 bij 28 millimeter of 60 bij 60 millimeter. Ook zijn er netten met nog kleinere openingen: anti-insectengaas. Dit gaas heeft kleine mazen van 1 bij 1 millimeter waardoor schadelijke, vliegende insecten zoals fruitmot niet bij je gewassen kunnen komen. Ook kan dit gaas rupsen en slakken tegenhouden.