Kippenhokken

Een goed kippenhok bestaat uit een buitenren en een nachthok. De buitenren is vaak gemaakt van gaas en kan open of dicht zijn aan de bovenkant. In een dichte ren komen geen andere vogels en zit je pluimvee opgesloten. Een open ren geeft je kippen wel de mogelijkheid om te vliegen en andere vogels tegen te komen. Het nachthok is veilig, droog en dicht. Dit deel van het hok kun je helemaal dichtdoen en biedt dus bescherming tegen regen, tocht en roofdieren. De grootte van je kippenhok hangt af van de grootte en hoeveelheid kippen. Er zijn vier soorten kippen: zware rassen, middelzware rassen, lichte rassen en krielrassen. De zware rassen hebben meer ruimte nodig dan de krielrassen.

Bekijk ook: Kippenhok met ren | Grote kippenhokken | Benodigdheden

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Kippenhok kopen? Hier let je op

Het is belangrijk dat je kippen genoeg beweegruimte hebben om te scharrelen en om te slapen. Het hangt van een aantal punten af welke kippenren en welk nachthok geschikt is. Zo moet je rekening houden met de hoeveelheid kippen en het kippenras, maar ook je omgeving. Het is wel handig om te weten welke kip bij je past. Doe daarom bij ons de kippencheck! Heb je al kippen, of is de keuze al gevallen? Dan maken we het kiezen van een kippenhok makkelijker voor je bij Welkoop. We zetten een aantal belangrijke punten op een rijtje:

 • De basis
  Een goed kippenhok bevat een aantal vaste onderdelen. Als je een kippenhok wil kopen, let er dan op dat het een nachthok heeft en deze zitstokken bevat. Als er een buitenren aan zit en het hok een legnest bevat, dan heb je een goede start voor een fijn verblijf van je kippen!
 • Groot of klein
  In dit geval geldt; hoe groter hoe beter. Kippen scharrelen graag en houden er niet van om te veel op elkaars snavel te zitten. Het zijn ook net mensen! Hou voor krielkippen als uitgangspunt minimaal 0,5m2 voor het nachthok  aan en voor de ren 1m2 per kip. Natuurlijk hebben grote kippen meer ruimte nodig, dus reken niet te krap!
 • Ventilatie
  Kippen zitten er graag een beetje warm bij, maar broeierige hokken zijn natuurlijk niet fijn. Goede ventilatie helpt een vochtig, stinkend hok voorkomen en zorgt voor gezonde uitgeruste kippen.
 • Onderhoud
  Je kippenhok vergt weinig onderhoud aan de buitenkant, maar de binnenkant heeft wel regelmatig aandacht nodig! Goede schoonmaak en regelmatig nieuw vloerbedekkend materiaal voorkomt ziektes en ongedierte.

Alles voor je kip

Kippen zijn ontzettend leuk. Het tevreden gescharrel en gekakel is een feestje om naar te kijken en luisteren. Met een beetje goede zorgen krijg je er zelfs verse eitjes bij! Bij Welkoop weten we alles van kippen en zetten we alle informatie op een rijtje. Wil je meer weten, bezoek dan onze informatiepagina!

Hoe groot moet een kippenhok zijn?
De grootte van het kippenhok hangt af van het aantal kippen. In de vuistregel houden we minimaal 0,5m2 per kip aan voor de grootte van het nachthok.

Hoe groot moet een kippenren zijn?
Een gezonde kip heeft voldoende ruimte om te bewegen. Een kippenren moet minimaal 1m2 groot zijn per kip. Grotere kippen hebben meer ruimte nodig.

Hoe vaak moet het kippenhok schoon worden gemaakt?
Om ziektes en ongedierte te voorkomen moet het kippenhok regelmatig worden schoongemaakt. Wij raden aan om dit één keer per week te doen.

Lees alles over kippen