eekhoorn

Iedereen kent de eekhoorn wel. Het knaagdier klimt makkelijk in bomen en springt van tak naar tak. Ze zijn te herkennen aan hun roodbruine vacht en grote pluimstaart. Deze staart gebruikt de eekhoorn om in evenwicht te blijven bij het rennen en springen. Wist je dat de witte buik van de eekhoorn in de winter vaak wat donkerder en grijzer wordt? Bij Welkoop hebben we een leuk aanbod voor de eekhoorn die in jouw tuin voorbijkomt. Denk daarbij aan een eekhoornhuisje, een eekhoorn woonhuis en andere eekhoorn benodigdheden.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

De levensstijl van de eekhoorn

De eekhoorn moet zelf op zoek naar voedsel. Hij gaat vaak vroeg in de ochtend en aan het eind van de middag op zoek naar eikels, dennenappels en noten. Een eekhoorn is vooral aangewezen op een plantaardig dieet. De zoektocht begint op de grond of in de bomen. Je kunt zelf ook eekhoornvoer in een eekhoorn voederhuis leggen om ze een handje te helpen; in de winter zijn ze namelijk wat minder actief. Ze eten in de herfst extra veel en verzamelen een wintervoorraad. Dit verstoppen ze in holle plekjes van bomen, waarin ze zichzelf het liefst nestelen. 

Welkoop heeft alles in huis voor dieren bij jou in de tuin. We staan voor je klaar in een van onze vele Welkoop winkels. Shop je liever online? Bekijk dan ons volledige aanbod in onze webshop. Wij bezorgen de bestelling tot aan je voordeur. Vanaf een bestelling €40,- doen we dit geheel gratis.

De paartijd van de eekhoorn

De paartijd van de eekhoorn is van december tot februari en nogmaals van mei tot juni. De mannetjes gaan twee keer per jaar op zoek naar een vrouwtje. Tijdens de paartijd woont het mannetje bij het vrouwtje in een nest van takken.  Als het vrouwtje eenmaal zwanger is, begint zij met het bouwen van een kraamnest. Het mannetje vertrekt dan weer. Dit nest is steviger dan het normale nestje; het moet namelijk flink wat gewicht gaan dragen. Mannetjes paren met zoveel mogelijk vrouwtjes. De leefgebieden van de vrouwtjes overlappen elkaar niet, zodat ze ongestoord voor hun nestje kunnen zorgen.

De familie van de eekhoorn

Na zes weken zwangerschap krijgt het vrouwtje haar kindjes. De nestjes bestaan uit twee tot zes eekhoorntjes. Ze drinken tien weken lang melk bij de moeder. Na die tien weken worden ze veel zelfstandiger en gaan zelf op zoek naar voedsel. Uiteindelijk zijn ze zo zelfstandig dat ze uit het nest worden gejaagd. Het vrouwtje paart soms met andere mannetjes. Dit kan leiden tot een nest jongen met verschillende vaders. 

Wil je meer in huis halen voor Tuindieren? Neem dan een kijkje bij Egel en Insecten.