Vogelhuisjes & Nestkastjes

Met een vogelhuisje trek je tuinvogels naar je tuin of balkon. Je geeft ze een plek om te broeden, en dat niet alleen: vogels gebruiken een vogelhuisje, of nestkastje, ook om in te slapen of, bij barre weersomstandigheden, in te schuilen. Bij Welkoop hebben we verschillende vogelhuisjes voor verschillende vogelsoorten. Zo kun je open nestkastjes kopen voor de zwaluw en gesloten kasten waar vleermuizen ’s zomers in kunnen verblijven. Ook hebben we nestkasten voor onder meer mussen, kleine en grote mezen, grauwe of bonte vliegenvangers, roodborstjes en merels.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Vogelkastjes in je tuin

Een houten vogelhuisje kopen, ophangen – het liefst al in het najaar – en dan afwachten: of tuinvogels hun intrek nemen in het kastje. Boek je succes, dan is de bedrijvigheid van de vogels in het voorjaar de ultieme beloning! Om de kans te vergroten dat vogels gaan nestelen, moet je het kastje wel correct ophangen. Er zijn allerlei regels. Niet in de volle zon, een aanvliegroute die vrij is van takken en ook: niet te dicht bij andere vogelhuisjes. Of juist wél dicht bij elkaar. Elke vogelsoort heeft zo zijn eigen leefgewoontes!

Meer weten over de perfecte plek, over de vogelsoorten en over het onderhoud? Lees ons advies over huisvesting van buitenvogels.

Vogelhuisje bij Welkoop

Van verschillende merken kun je een vogelhuisje kopen bij Welkoop. We hebben ze van Best for birds, CJ Wildlife, Vogelbescherming Nederland en ons eigen Welkoop-merk. Kies uit goedkope vogelhuisjes of bijzondere exemplaren. Ga bijvoorbeeld voor een traditioneel houten vogelhuisje in houtkleur of een groen exemplaar met zinken dak. Of laat je keuze vallen op een modern vogelhuisje met schuin dak, een natuurlijk ogend huisje dat is gemaakt van een uitgeholde berkenstam of een huisje in de vorm van een eikel of piramide.

Zoveel vogelkastjes? Dat is geen luxe, maar noodzaak. Want hoe het nestkastje eruitziet, is bepalend voor welke vogelsoort erin nestelt. De grootte van de invliegopening is een belangrijke factor die meespeelt. En ook de grootte van de kast, en of die gesloten is, open of half-open.

Nestkastjes met een kleine opening zijn geschikt voor winterkoninkjes en kleine meessoorten zoals de pimpelmees, zwarte mees, matkop, glanskop en kuifmees. Heeft het huisje een grotere opening, dan is die geschikt voor de grotere meessoorten. Denk aan de koolmees, of de huismus, ringmus en bonte vliegenvanger. Andere huisjes trekken weer vooral de roodborst of gekraagde roodstaart. Half-open huisjes zijn geschikt voor de roodborst, witte kwikstaart, grauwe vliegenvanger en merel.

Wil je mussen of zwaluwen trekken? Deze vogels broeden in kolonies, dus dicht bij elkaar. Je kunt meerdere nestkastjes bij elkaar hangen. Of ga voor een grote 3-in-1 nestkast voor mussen, met drie openingen en dus ook drie separate ruimtes om in te nestelen.

Nog meer huisjes voor je tuin

Je tuin helemaal toespitsen op vogels en andere dieren? Vergezel het vogelhuisje van een vlinderkastje, een huisje voor een eekhoorn, nestmand voor een egel of insectenhotel. Zo krijg je een diervriendelijke tuin! Ook kun je bij Welkoop een voederhuisje kopen om de tuinvogels een prettige plek te geven om te eten. Ga je voor een voederhuisje voor kleine vogels, dan vinden de kleinere vogelsoorten in jouw tuin een rustige en veilige plek om te eten. Bijvoeren mag het hele jaar door!