Melkziekte

Hebben jouw koeien geen eetlust? Zijn ze niet meer actief? Dan zou het zomaar kunnen dat ze last hebben van melkziekte. Melkziekte zorgt bij koeien voor een lagere melkgift en een verminderde vruchtbaarheid. Dit komt door een tekort aan calcium. Je moet dit trouwens niet verwarren met slepende melkziekte. Dit wordt weer veroorzaakt door een energietekorten. Voor beide ziekten hebben wij bij Welkoop de oplossing. Niet voor niets zijn wij opnieuw gekozen tot de beste winkelketen in de categorie Tuin & Dier. Bekijk hier onze beste producten van het merk Amos tegen melkziekte of slepende melkziekte.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Wat is melkziekte bij koeien?

Na het kalven neemt de calciumbehoefte van een koe snel toe. Er moet namelijk veel melk worden geproduceerd. Daarom gebruiken koeien de calciumvoorraad uit het eigen bloed. Dit wordt later wel weer aangevuld, maar in de tussentijd heeft het lichaam een tekort aan calcium. 

Om dit calciumtekort op te vullen, kun je je koeien calcium-magnesiumdrank geven. Deze vloeistof is geschikt voor oraal gebruik en voorkomt melkziekte bij koeien. Je kunt dit eenvoudig online bestellen in onze webshop. Vanaf € 40 betalen wij de verzendkosten voor je! 

 Let op: Dit product is alleen bedoeld voor volwassen koeien!

Hoe herken je melkziekte bij een koe?

Een koe met melkziekte eet weinig en is niet actief. Door het calciumtekort functioneren de spieren niet meer zoals ze zouden moeten. Dit kan ervoor zorgen dat de koe de volgende symptomen heeft:

  • Koude oren
  • Geen mest of urine meer
  • Trommelzucht, want de pensbeweging stopt
  • Digestiestoornissen
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Uierontsteking

Wat is slepende melkziekte?

Slepende melkziekte ontstaat als koeien na het afkalven te weinig voer eten voor hun energiebehoefte. Om dit energietekort op te vullen, breken koeien hun eigen lichaamsvet af. In dit proces worden afvalstoffen, genaamd ketonen, gevormd. Bij hoge energietekorten is het lichaam niet meer in staat om deze afvalstoffen te verwerken. Zo ontstaat ketose of slepende melkziekte bij een koe. 

De beste behandeling voor slepende melkziekte

Vaak wordt propyleenglycol of een injectie met glucocorticosteroïden gegeven voor de behandeling van slepende melkziekte. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen! Aan het einde van de lactatie, in de droogstandsperiode, is voeding erg belangrijk. Je koeien moeten goed en voldoende voer krijgen, maar ze mogen niet te vet worden. Met de juiste combinatie van ruwvoer en krachtvoer zijn je koeien zo weer op hun oude energieniveau. 

Wil je meer informatie over gezondheid en voeding voor koeien? Kom dan naar één van onze winkels voor persoonlijk advies. Onze specialisten staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Welkoop. Weet wat te doen.