Sporen

Sporen zijn een hulpmiddel dat een ruiter kan gebruiken tijdens het paardrijden. Ze tikken de buikspieren aan waardoor het paard de oefening van de ruiter uitvoert. Ervaren ruiters gebruiken ze tijdens de dressuur, het springen of een western oefening. Welkoop biedt zowel paardensporen als sporenriempjes aan. Ben je benieuwd welke het beste bij jou als ruiter passen? Kom voor professioneel advies langs in een van de vele Welkoop winkels. Of bestel ze gemakkelijk online via de webshop. Jouw favoriete product bezorgen we thuis en dat is vanaf €40 geheel gratis. 

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Sporen aanbrengen voor het paardrijden 

Sporen moeten op de juiste manier worden aangebracht voor een effectief gebruik. Je verwondt je paard als ze verkeerd zijn aangebracht. Bevestig ze aan je paardrijschoenen met een sporenriempje. Op deze manier hebben ze de meeste grip. Volg de vier stappen om ze op juiste manier te bevestigen:

  1. De boog zit vlak onder de enkel. Ze hangen horizontaal, parallel aan de grond onder de enkel.
  2. De stomp zit boven de hiel van je voet. 
  3. Aan de boog zitten gleufjes waardoor je het sporenriempje kunt halen. Rijg het riempje door de gleufjes. De riem zit nu over de bovenkant van je voet en onder de hiel. 
  4. Maak de riem aan de buitenkant vast. Trek de riem niet te strak want dat kan irriteren. 

Het schoonmaken van jouw paardensporen 

Ervaren ruiters gebruiken regelmatig sporen. Omdat ze in contact komen met de buikspieren van het paard is het belangrijk om ze schoon te houden. Een verwonding bij de buik in combinatie met vuil kan een infectie veroorzaken. Maak ze schoon met heet water, wat afwasmiddel en een doek. Vermijd schoonmaakmiddelen met agressieve stoffen. Dit kan het materiaal aantasten. Koop roestvrijstalen sporen die niet kunnen roesten. Slecht weer en het gebruik van veel water op stal stellen hoge eisen aan je materiaal.

Gebruik spoorbeschermers voor jouw paardrijlaarzen

Een ruiter is zuinig op zijn paardrijlaarzen. Gebruik spoorbeschermers om jouw paardrijlaarzen te behoeden voor beschadigingen van het leer. Ze zitten vrij strak om de laars door de riempjes. Door de wrijving tijdens het rijden kunnen er schuur plekjes ontstaan. 

Ben jij benieuwd welke sporen Welkoop aanbiedt? Kom langs in de winkel of shop online in de webshop. Maak jouw ruiterkleding compleet met paardrijlaarzen, een paardrijcap en paardrijhandschoenen. Zo ben je klaar voor elke rit.